Ο Κουβανοαμερικανός εκατομμυριούχος Ρομπέρτο Πόλο παραχώρησε στο ισπανικό κράτος εκατοντάδες έργα μεγάλης αξίας. Είναι η μεγαλύτερη δωρεά εδώ και 20 χρόνια. Απαιτούνται όμως νέα μουσεία για να στεγαστεί η συλλογή.Μαξ Ερνστ, Κουρτ Σβίτερς, Εντγκάρ Ντεγκά είναι κάποια μόνο από τα ονόματα των διάσημων καλλιτεχνών, τα έργα των οποίων θα φιλοξενηθούν στο νέο μουσείο του Τολέδο. Οι πίνακες προέρχονται από τη συλλογή του Κουβανοαμερικανού συλλέκτη και πρώην γκαλερίστα Ρομπέρτο Πόλο. Τα έργα είναι κάποια από τα 7.000 της τεράστιας συλλογής του 67χρονου εκατομμυριούχου και ένα τμήμα της το παραχωρεί στο ισπανικό κράτος. Για να στεγαστούν τα έργα θα ανοίξουν όμως αρκετά νέα μουσεία. Το πρώτο ήδη εγκαινιάστηκε στο Τολέδο και φέρει τον τίτλο «Συλλογή Ρομπέρτο Πόλο. Κέντρο μοντέρνας και σύγχρονης τέχνης».

Το μουσείο στεγάζεται σε ένα πρώην μοναστήρι στην πόλη Σάντα Φε και βρίσκεται στην είσοδο της πόλης που αποτελεί τμήμα της παγκόσμια πολιτιστικής κληρονομιάς. Σε μια έκταση 8.000 τ.μ παρουσιάζονται από τα τέλη Μαρτίου 250 έργα, ανάμεσά τους ζωγραφική, γλυπτική και εγκαταστάσεις.

Ο Κουβανοαμερικανός εκατομμυριούχος Ρομπέρτο Πόλο παραχώρησε στο ισπανικό κράτος και στην περιοχή Μάτσα καταρχάς 471 έργα για 15 χρόνια με την δυνατότητα το δάνειο να παραταθεί. Η αξία των έργων ανέρχεται στα 400 εκατομμύρια ευρώ. Ο Ρομπέρτο Πόλο μιλώντας στο Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων δηλώνει πως έχει εμπιστοσύνη στους διαχειριστές της συλλογής του στα δημόσια μουσεία, ωστόσο θέλει να δει στην πράξη πώς θα εξελιχθεί η κατάσταση.

Αμφιλεγόμενη προσωπικότητα

Για το 2023 έχουν προγραμματιστεί τα εγκαίνια ενός δεύτερου μουσείου, ενώ ενδιαφέρον έχει εκδηλωθεί ήδη και για ένα τρίτο. Το δεύτερο μουσείο θα στεγαστεί στην πόλη Κουένκα σε ένα κτήριο όπου κάποτε στεγαζόταν η Ιερά εξέταση. Εκεί θα φιλοξενηθούν έργα κυρίως αφηρημένης ζωγραφικής μιας και στην πόλη λειτουργεί ήδη ένα μουσείο με έργα αφηρημένης τέχνης.

Ο Ρομπέρτο Πόλο είναι γνωστός συλλέκτης. Γεννήθηκε στις 20 Αυγούστου 1951 στην Αβάνα και σπούδασε Ιστορία της Τέχνης στη Νέα Υόρκη. Στη δεκαετία του 1980 εργάστηκε ως σύμβουλος τέχνης και το 2005 άνοιξε την γκαλερί Historismus στο Παρίσι πριν εγκατασταθεί στις Βρυξέλλες και ανοίξει την γκαλερί Roberto Polo Gallery. Είναι πάντως μια αμφιλεγόμενη προσωπικότητα. Το 1995 καταδικάστηκε για απιστία ως σύμβουλος επενδύσεων. Ο ίδιος αρνήθηκε τις κατηγορίες και έκανε λόγο για συνωμοσία.

Ο λόγος που δεν αφήνει τη συλλογή του στο Βέλγιο, όπου έζησε, αλλά στην Ισπανία είναι ότι θεωρεί το Βέλγιο «πολύ περίπλοκο». Αντίθετα ειδικοί από την Ισπανία τον προσέγγισαν το 2016, τον έπεισαν για το ενδιαφέρον του κράτους και έτσι πάρθηκε η απόφαση.

Ζαμπίνε Γκλάουμπιτζ

Επιμέλεια: Μαρία Ρηγούτσου

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ