Δέκα γερμανικά κρατίδια ανοίγουν από αύριο δημοτικά και παιδικούς σταθμούς. Εν αναμονή απόφασης για κατά προτεραιότητα εμβολιασμό του διδακτικού προσωπικού.Παρά το αυστηρό lockdown που ισχύει εδώ μήνες στη Γερμανία – ο αριθμός των νέων κρουσμάτων αυξάνεται. Το κρατικό επιδημιολογικό ινστιτούτο «Ρόμπερτ Κοχ» ανακοίνωσε σήμερα 7.676 νέα κρούσματα, δηλαδή 1.562 περισσότερα απ’ ότι την περασμένη Κυριακή. Αύξηση παρατηρείται και στο δείκτη συχνότητας των λοιμώξεων: Από 57.8 νέα κρούσματα ανά 100.000 εντός μίας εβδομάδας το Σαββατο, σήμερα έχουν αυξηθεί στα 60,2. Στόχος της γερμανικής κυβέρνησης είναι η μείωση τους κάτω των 35. Μέχρι στιγμής δεν έχει ολοκληρωθεί η έρευνα για τους λόγους που ευθύνονται για την αύξηση των κρουσμάτων. Πιθανολογείται όμως, πως βασική αιτία είναι η όλο και μεγαλύτερη διάδοση του πολύ πιο μεταδοτικού βρετανικού στελέχους του κορωνοϊού στη Γερμανία.

«Όποιος ανοίγει τα σχολεία θα πρέπει να διαθέσει και εμβόλια»

Και ενώ πληθαίνουν οι ενδείξεις για ένα τρίτο κύμα του κορωνοϊού, ανοίγουν από αύριο σε δέκα από τα 16 γερμανικά κρατίδια δημοτικά σχολεία και παιδικοί σταθμοί. Σε τέσσερα κρατίδια λειτουργούν ήδη, σε δύο κρατίδια θα ανοίξουν αργότερα. Τα μαθήματα στις μεγαλύτερες τάξεις θα εξακολουθούν να παραδίδονται κυρίως εξ αποστάσεως μέσω διαδικτύου. Το άνοιγμα των σχολείων και παιδικών σταθμών απασχολεί εδώ και μήνες την κοινή γνώμη στη Γερμανία. Σύλλογοι και ενώσεις γονέων και κηδεμόνων ζητούν επίμονα την επαναλειτουργία τους, επιφυλάξεις εκφράζουν οργανώσεις των δασκάλων και εκπαιδευτικών.

To συνδικάτο τους «Σύνδεσμος Παιδεία και Εκπαίδευση» (VBE), προειδοποιεί, ότι η επαναλειτουργία των σχολείων και παιδικών σταθμών δεν είναι «διαγωνισμός», τον οποίο κερδίζει το κρατίδιο που χαλαρώνει πιο γρήγορα τα περιοριστικά μέτρα. Όποιος ανοίγει σχολεία και παιδικούς σταθμούς θα πρέπει να διαθέσει και εμβόλια, τονίζει ενδεικτικά ο πρόεδρος του συνδικάτου Ούντο Μπέκμαν. Μια επί της αρχής απόφαση, που θα ικανοποιεί αυτό το αίτημα, αναμένεται ότι θα ληφθεί από την κυβερνητική επιτροπή για θέματα κορωνοϊού, που θα συνεδριάσει τη Δευτέρα. Ως εκ τούτου δάσκαλοι και εκπαιδευτικοί θα συμπεριληφθούν στην πρώτη ομάδα της λίστας προτεραιότητας εμβολιασμών μαζί με τους υπερήλικες και το νοσοκομειακό προσωπικό.

Παναγιώτης Κουπαράνης, Βερολίνο

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ