Αναμνηστική φωτογραφία χορευτών του συλλόγου μας με τον φιλοξενούμενο σύλλογο «Οι Φίλοι της Μεσσήνης» στις εκδηλώσεις του Προφήτη Ηλία 2011 στην Προσοτσάνη

Γιάννης ΔελόγλουΓράφει ο Γιάννης Δελόγλου,
j.deloglou@elliniki-gnomi.eu.

Προσοτσάνη. Όταν άλλες περιοχές καταθέτουν τη θέλησή τους στην διατήρηση της παράδοσης και σύλλογοι σταδιακά με ευκαιριακούς «παράγοντες», η πολυπολιτισμική Προσοτσάνη δημιουργεί συνεχώς νέους διόδους, για να διατηρήσει αλλά και να βελτιώσει την παράδοση των κατοίκων της. Με πολύμορφες εκδηλώσεις έστησε γέφυρα επικοινωνίας και συνεργασίας με πολλούς συλλόγους σε όλη την Ελλάδα αλλά και σε πολλές χώρες της Ευρώπης. Οι τέσσερις σύλλογοι της Προσοτσάνης «Μέγας Αλέξανδρος», «Πόντος» «Γραμμουστιάνοι» και «Θρακομικρασιατών» όχι μόνο φιλοξένησαν άλλους συλλόγους του εξωτερικού και της Ελλάδος, αλλά και οι ίδιοι επισκέφτηκαν πολλές ευρωπαϊκές χώρες παρουσιάζοντας τα πλούσια πολιτιστικά δρώμενα τής χώρας μας. «Ιεραπόστολοι» μιας πολιτιστικής «θρησκείας» αγωνιούν για τα γεγονότα που οδηγούν στον αφανισμό του πολιτισμού σε πολλές περιοχές του κόσμου όπου επικρατεί η βία και μάχονται για την διατήρηση της ταυτότητας, που απόχτησαν από τους προκατόχους τους και από την ιστορία των λαών.

Η ετήσια γιορτή του Προφήτη Ηλία είναι η επίσημη εμφάνιση όλων των συλλόγων της Προσοτσάνης, όπου παρουσία χιλιάδων επισκεπτών του τετραημέρου των εκδηλώσεων αφιερώνουν την αγάπη τους στο κοινό και το απόλυτο όχι μόνον της μεταξύ τους συνεργασίας αλλά και της φιλοξενίας άλλων συλλόγων, όπως της φετινής, που φιλοξένησαν τους συλλόγους «Το Πράβι», τον μορφωτικό σύλλογο «Τρανοβάλτου Κοζάνης» και τους «Φίλους της Μεσσήνης» του νομού Μεσσηνίας. Όλοι μαζί έδωσαν πολλά μαθήματα πολιτισμού σε μια δύσκολη για την κοινωνία εποχή.

Το εκκλησάκι του Προφήτη Ηλία, που συγκεντρώνει την αγάπη χιλιάδων πιστών κάθε χρόνο στην Προσοτσάνη, υπολογίζεται ότι χτίστηκε κάπου στα χρόνια της τουρκοκρατίας. Αν και «Προφήτης των βουνών» οι κάτοικοι της Προσοτσάνης τον θεωρούσαν προστάτη και φύλακα της αγροτικής τους παραγωγής από τις καλοκαιρινές καταστροφές, όπως χαλαζοπτώσεις, ξηρασία, πλημμύρες, κεραυνούς. Το 1920 εγκαταστάθηκε στο χώρο ο μοναχός Νείλος, που καταγόταν από τη Ραιδεστό της Ανατολικής Θράκης, ο οποίος έφτιαξε ένα μικρό καλύβι και έμεινε εκεί χειμώνα καλοκαίρι. Η δενδροφύτευση στο χώρο αλλά και σε άλλα εκκλησάκια έγινε από τον ίδιο. Σύμφωνα με αφηγήσεις κατοίκων της Προσοτσάνης στα τέλη του 19ου αιώνα και στις αρχές του 20ου τις ημέρες του πανηγυριού διοργανώνονταν γύρω από το εκκλησάκι μεγάλη εμποροπανήγυρη και ζωοπάζαρο. Το πανηγύρι διαρκούσε 2 – 3 μέρες και τα βράδια γινόταν μεγάλα γλέντια με τη συμμετοχή όλου του κόσμου. Επισκέπτες από πολλά μέρη ερχόταν με τα κάρα τους και κατασκήνωναν στο χώρο από την παραμονή του Προφήτη Ηλία. Μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και μέχρι τα τέλη της δεκαετίας του 80ντα οι εκδηλώσεις ατόνησαν. Ένας μεγάλος όμως αριθμός θεομηνιών και ατυχημάτων έκανε τους κατοίκους να αναλογιστούν ότι δεν τιμούσαν τον Προφήτη με τον δέοντα τρόπο και αποφάσισαν να δώσουν στους εορτασμούς μεγαλύτερη λαμπρότητα. Το 1979 το εκκλησάκι χτίζεται εξ ολοκλήρου με την οικονομική προσφορά της οικογένειας του Σταύρου Καλαϊτζή. Στην δεκαετία του 90ντα αναβαθμίζεται ο περιβάλλοντας χώρας, γίνεται νέα δενδροφύτευση, δημιουργείται βοηθητικό γήπεδο ποδοσφαίρου και ξεχωριστό πεδίο για πολιτιστικές εκδηλώσεις, συναυλίες κλπ. Το πανηγύρι αποκτά εκ νέου την αίγλη και τη φήμη που είχε προπολεμικά, θεωρείται ένα από τα μεγαλύτερα και καλύτερα πανηγύρια του νομού Δράμας και όχι μόνο, συμπληρώνεται με πλήθος αθλητικών εκδηλώσεων, παραστάσεις και εμφανίσεις πολιτιστικών συλλόγων, συναυλιών, εμποροπανήγυρης και διασκέδασης του κόσμου που το επισκέπτεται.

Κάθε χρόνο (καλοκαίρι) οι πολυήμερες πολιτιστικές εκδηλώσεις, που ολοκληρώνονται την ημέρα του Προφήτη Ηλία, αποτελούν ένα ξεχωριστό πολιτιστικό γεγονός για την περιοχή, τόνισε η παρουσιάστρια των εκδηλώσεων κα Νικολέτα Μπονάτσου-Λάλα.

Φέτος οι εκδηλώσεις άνοιξαν την αυλαία τους με τη φιλαρμονική μπάντα του δήμου παρουσία του Δημάρχου Άγγελου Λύσσελη, του εφημερίου π. Κωνσταντίνου, της Προέδρου του δημοτικού Συμβουλίου Έφης Μαναρίδου και άλλων προσωπικοτήτων της τοπικής κοινωνίας.

Αναμνηστική φωτογραφία χορευτών του συλλόγου μας με τον φιλοξενούμενο σύλλογο «Οι Φίλοι της Μεσσήνης» στις εκδηλώσεις του Προφήτη Ηλία στην Προσοτσάνη

Στις εκδηλώσεις συμμετείχαν ακόμη: οι δομές τής ΕΨΥΚΑ, η χορωδία του Θρακομικρασιατικού Συλλόγου Προσοτσάνης, ο Σύλλογος «Οι Απαράδεκτοι», το θέατρο Σκιών με τον Κωνσταντίνο Κουγιουμτζή, το Rock συγκρότημα «Λαιστριγόνες» , το Rock συγκρότημα «AIR PLAY», η λαϊκή ορχήστρα του Γ. Παράσχου, η λαϊκή ορχήστρα του συγκροτήματος «Εμπεροτέχνες», η Μουσική Σχολή «Αλεξίου» και βέβαια εκατοντάδες μικροπωλητές, Λούνα Παρκ, διάφορα παιχνίδια και κάθε είδους εδέσματα.

Παραμονή της μεγάλης πανήγυρης εψάλλει μέγας Εσπερινός από τον προκαθήμενο της Ιεράς Μητροπόλεως Δράμας Σεβασμιότατο Μητροπολίτη κ.κ. Παύλο, που εκφώνησε τον Θείο λόγο σε εκατοντάδες πιστούς, που είχαν κατακλύσει από νωρίς τον περίγυρο του ναού.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ