Οι υπ. Εξωτερικών και Άμυνας 23 από τις 28 χώρες της ΕΕ υπέγραψαν χθες συμφωνία συνεργασίας σε θέματα άμυνας. Η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Φεντερίκα Μογκερίνι έκανε λόγο για ιστορική στιγμή στην Ευρώπη.Τα κατάλληλα λόγια προσπάθησε να βρει και ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ για τη συμφωνία που υπέγραψαν οι Ευρωπαίοι σύμμαχοι για μια στενότερη στρατιωτική συνεργασία. Όπως δήλωσε μια στενότερη στρατιωτική συμμαχία δεν ενισχύει μόνο την Ευρώπη αλλά και την Βορειοατλαντική Συμμαχία.

Την άποψη αυτή συμμερίζεται και ο Γιοχάνες Βέρβικ, πολιτικός επιστήμονας στο πανεπιστήμιο Χάλε-Βίτενμπεργκ, ο οποίος παραχώρησε σχετική συνέντευξη στο Γερμανικό Ραδιόφωνο: «Το ΝΑΤΟ δεν είναι αναποτελεσματικό για τους Ευρωπαίους αλλά το θέμα είναι εάν και οι Αμερικανοί σε διάρκεια χρόνου θα έχουν τη διάθεση να στρατεύονται για ευρωπαϊκά ζητήματα και εάν δεν έχει έρθει η στιγμή που θα πρέπει να μειωθούν τα βάρη των Αμερικανών. Θα μπορούσαν να πουν πως εσείς οι Ευρωπαίοι έχετε πολλά κοινά πολιτικά συμφέροντα, είστε μια οικονομική και νομισματική ένωση γιατί δεν συνεργάζεστε και στον τομέα της άμυνας. Κάτι τέτοιο δεν θα γίνει ενάντια στη θέληση των ΗΠΑ, κάτι τέτοιο θα ήταν αδύνατο. Θα γίνει σε συνεννόηση με τις ΗΠΑ. Δεν θα είναι ένας ανταγωνιστικός θεσμός στο ΝΑΤΟ, άλλωστε δεν υπάρχει αυτή η πρόθεση. Θα θέσει περισσότερο στη ζυγαριά τα ευρωπαϊκά θέματα και αυτό μπορεί να είναι καλό και για το ΝΑΤΟ».

Μείωση των δαπανών αλλά πρώτα επενδύσεις

Ωστόσο ο υπουργός Εξωτερικών του Λουξεμβούργου Ζαν Άσελμπορν δεν παρέλειψε να επισημάνει πως η νέα αμυντική ένωση δεν στρέφεται εναντίον του ΝΑΤΟ ωστόσο η αμερικανική εξωτερική πολιτική είναι λίγο νεφελώδης προς το παρόν.

Το πόσο αποτελεσματική μπορεί να είναι μια τέτοια συνεργασία φαίνεται και από το γεγονός ότι οι δαπάνες που προκύπτουν από την αγορά όπλων είναι δυσανάλογα μεγάλες. Για παράδειγμα στην Ευρώπη υπάρχουν περισσότεροι τύποι στρατιωτικών ελικοπτέρων από ό,τι κράτη. Επιπλέον στην Ευρώπη υπάρχουν 17 τύποι τανκς ενώ στις ΗΠΑ μόνο ένας.

Εξαιτίας της έλλειψης συνεργασίας στον αμυντικό τομέα μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών οι δαπάνες αυξάνονται και κυμαίνονται ανάμεσα στα 25 με 100 δισεκατομμύρια ευρώ. Προς το παρόν πάντως οι ειδικοί εκτιμούν πως για να εξοικονομηθούν χρήματα στο μέλλον θα πρέπει πρώτα να γίνουν σχετικές επενδύσεις.

Deutschlandfunk, dpa / Μαρία Ρηγούτσου

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ