Ο Χρίστο Ιβανόφ, πολιτικός της αντιπολίτευσης στη Βουλγαρία, στηλιτεύει «μια μικρή ομάδα ανθρώπων που μέσω των μίντια επηρεάζουν με τρόπο τοξικό την πολιτική και τη δικαιοσύνη», όπως λέει στην DW.O πρώην αναπληρωτής Πρωθυπουργός Χρίστο Ιβανόφ (2014) και πρώην υπουργός Δικαιοσύνης (2014-2015) με μια θεαματική πράξη ακτιβισμού στη Μαύρη Θάλασσα κατάφερε ένα σημαντικό πολιτικό χτύπημα. Με ένα φουσκωτό σκάφος και δυο πολιτικούς ομοϊδεάτες του θέλησε να πάει δίπλα στην πολυτελή βίλα ενός από τους πιο ισχυρούς άνδρες στη Βουλγαρία θέλοντας να τραβήξει την προσοχή για το παράνομα περιφραγμένο και φυλασσόμενο κτήριο. Στην κατοικία διαμένει ο Αχμέτ Ντογκάν, ένας από τους ισχυρούς άνδρες της Βουλγαρίας που κινεί τα νήματα στη χώρα. Διαθέτει ισχυρούς φίλους όπως τον ολιγάργη Ντελιάν Πεέβσκι, ο οποίος ελέγχει μια αυτοκρατορία ΜΜΕ, τα οποία έχουν επικριθεί έντονα από τους Ρεπόρτερ χωρίς Σύνορα.

Η δράση του Χρίστο Ιβανόφ βρήκε τεράστια απήχηση στο facebook συγκεντρώνοντας πάνω από ένα εκατομμύριο χρήστες και προκαλώντας μεγάλες διαδηλώσεις στη Βουλγαρία εναντίον των ολιγαρχών, της διαφθοράς και της κυβέρνησης. Οι διαδηλώσεις δεν προκλήθηκαν μόνο εξαιτίας αυτής της δράσης αλλά και εξαιτίας εφόδων στην κατοικία του Προέδρου Ρουμέν Ράντεβ. Ο Ράντεβ, ο οποίος υποστηρίζεται από τους σοσιαλιστές είναι σφοδρός επικριτής του συντηρητικού Πρωθυπουργού Μπόικο Μπορίσοφ.

Οργή για τη διαφθορά και την αμετροέπεια

Σε συνέντευξη που παραχώρησε ο Χρίστο Ιβανόφ στην Deutsche Welle τονίζει πως «πρόκειται για μια οργή απέναντι στη διαφθορά και την αμετροέπεια που δεν εκφράστηκε εδώ και καιρό μαζί με το φόβο για μια νέα οικονομική κρίση. Πολλοί άνθρωποι από διαφορετικές πολιτικές παρατάξεις κατέβηκαν στους δρόμους για να ζητήσουν ένα νέο ηθικό και πολιτικό ξεκίνημα».

Ο κόσμος στη Βουλγαρία διαμαρτύρεται εναντίον των ολιγαρχών. Ποιοι είναι όμως αυτοί οι ολιγάρχες. «Την ερώτηση αυτή μπορεί να την απαντήσει μόνο ένα δικαστήριο διεξάγοντας μια δίκαιη δίκη σύμφωνα με τα ευρωπαϊκά στάνταρ. Ακόμα και οι άνθρωποι στο δρόμο το καταλαβαίνουν όταν διαμαρτύρονται εναντίον εισαγγελέων που είναι φερέφωνα της εξουσίας. Αυτό είναι ένα ισχυρό μήνυμα στους Ευρωπαίους εταίρους μας, οι οποίοι θα πρέπει να ανοίξουν τα μάτια τους για να δουν τι πραγματικά συμβαίνει στη Βουλγαρία. Η φιλοευρωπαϊκή στάση μερίδας του κόσμου δεν είναι παρά η ελπίδα ότι η ΕΕ θα καταφέρει να επιβάλει τα ευρωπαϊκά στάνταρ για τη δημοκρατία και το κράτος δικαίου στη Βουλγαρία. Και όταν η Ευρώπη συνεχίζει να παραβλέπει όσα διαδραματίζονται στη χώρα, αυτό οδηγεί σε μια βαθιά εξαχρείωση της βουλγαρικής κοινωνίας».

Ζητούμενο οι δημοκρατικές αλλαγές

Οι διαδηλώσεις στη Βουλγαρία έχουν στόχο όμως και τους δυο πολύ ισχυρούς ολιγάρχες Αχμέτ Ντογκάν και Ντελιάν Πεέβσκι που ανήκουν σε ένα μικρό κόμμα του κοινοβουλίου με την ονομασία Κίνηση για τα Δικαιώματα και την Ελευθερία, το οποίο αρχικά υποστήριζε τα δικαιώματα της τουρκόφωνης μουσουλμανικής μειονότητας. Γιατί αυτή η οργή του κόσμου εναντίον τους;

«Πρόκειται για μια μικρή ομάδα ανθρώπων η οποία εδώ και χρόνια επηρεάζει με τρόπο τοξικό τα μίντια και τη βουλγαρική πολιτική. Η διαμαρτυρία μας για τη βίλα στην παραλία, η οποία παράνομα έχει απομονωθεί και φυλάσσεται από κρατικούς υπαλλήλους, έδειξε πως η αντιπαράθεση δεν είναι με τους τουρκόφωνους Βούλγαρους αλλά με τη διαφθορά στη βουλγαρική πολιτική. Οι διαδηλωτές είναι της άποψης πως τόσο ο Ντογκάν όσο και ο Πεέβσκι εδώ και χρόνια είναι υπεράνω του νόμου. Με τον τρόπο αυτό αποκτούν με την πάροδο του χρόνου ολοένα και μεγαλύτερη επιρροή στην πολιτική, την οικονομία, τα μίντια και τη δικαιοσύνη».

Ο Χρίστο Ιβανόφ τονίζει πως η σημερινή πολιτική κρίση στη Βουλγαρία οφείλεται στην έλλειψη κράτους δικαίου και στη μακρά περίοδο διακυβέρνησης από τον Μπόικο Μπορίσοφ. Τάσσεται υπέρ ουσιαστικών μεταρρυθμίσεων στη δικαιοσύνη έτσι ώστε η χώρα να φθάσει τα ευρωπαϊκά στάνταρ όσον αφορά τη δημοκρατία και το κράτος δικαίου.

Αλεξάντερ Αντρέγιεφ

Επιμέλεια: Μαρία Ρηγούτσου

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ