Πυρ ομαδόν κατά κυβέρνησης και ΥΠΕΞ από τη γερμανική αντιπολίτευση για τους χειρισμούς στο Αφγανιστάν και κυρίως τον μη έγκαιρο απεγκλωβισμό Αφγανών συνεργατών.Η γερμανική κυβέρνηση βρίσκεται αντιμέτωπη με τη σφοδρή κριτική από την αντιπολίτευση αλλά και βουλευτές της συμπολίτευσης, όχι μόνο για τη έλλειψη συντονισμού των επιχειρήσεων απεγκλωβισμού Γερμανών και Αφγανών από το αεροδρόμιο της Καμπούλ, αλλά πρωτίστως για τη λανθασμένη εκτίμηση όλης της κατάστασης τη στιγμή που η κατάληψη της Καμπούλ από τους Ταλιμπάν ήταν ζήτημα χρόνου. Τα πυρά στοχεύουν όλη την κυβέρνηση αλλά κυρίως τον Γερμανό υπουργό Εξωτερικών, Χάικο Μαας, ο οποίος καλείται να αναλάβει την πολιτική ευθύνη.

Αντιπολίτευση καλεί Μαας

Από τους Πράσινους ο Ρόμπερτ Χάμπεκ, συμπρόεδρος του κόμματος, μέσω της εφημερίδας Rheinische Post, εκτόξευσε πυρά κατά της κυβέρνησης και των δηλώσεων υψηλά ιστάμενων εκπροσώπων της ότι δεν γνώριζαν τη σοβαρότητα της κατάστασης στο Αφγανιστάν, επιμερίζοντας τις ευθύνες ανάμεσα στην καγκελάριο, τον αντικαγκελάριο, υπουργό Οικονομικών και διεκδικητή της καγκελαρίας Σοσιαλδημοκράτη Όλαφ Σολτς και τα υπουργεία Εξωτερικών και Άμυνας. Ο Χάμπεκ υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση θα έπρεπε και θα μπορούσε να είχε προετοιμαστεί, πόσο μάλλον που το κόμμα του από τον περασμένο Ιούνιο πίεζε στη Βουλή να απλοποιηθούν οι διαδικασίες μεταφοράς στη Γερμανία Αφγανών συνεργατών της γερμανικής πρεσβείας στην Καμπούλ, κάτι που τα Χριστιανικά Κόμματα και το SPD είχαν απορρίψει.

Ο ψόγος της αντιπολίτευσης κατευθύνεται κυρίως στον Γερμανό υπουργό Εξωτερικών Χάικο Μαας, τον οποίο καλεί άμεσα να αναλάβει το πολιτικό κόστος, με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει. Εκτός από τον Χάμπεκ και ο πρώην πρόεδρος των Πρασίνων Τζεμ Έζντεμιρ είπε στη “Γερμανική Ραδιοφωνία” ότι ο Μάας φέρει την ευθύνη για τη “μεγαλύτερη στο πεδίο της εξωτερικής πολιτικής καταστροφή από ιδρύσεως της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας”.

„Η λέξη παραίτηση δεν ειπώθηκε”

Την παραίτηση σύσσωμης της κυβέρνησης ζήτησε εκ μέρους του κόμματος “Η Αριστερά” το σημαίνον στέλεχός της Γκρέγκορ Γκίζι περιγράφοντας την κατάσταση επίσης ως καταστροφική. Σε δηλώσεις του επισήμανε τη σοβαρή παράλειψη της κυβέρνησης να μεταφέρει ήδη από τον περασμένο Απρίλιο τους Αφγανούς συνεργάτες. Πάντως ενδεικτικά για το κλίμα στην αντιπολίτευση ήταν όσα ελέχθησαν στην έκτακτη συνεδρίαση της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής το πρωί, όπου ακούστηκαν εκφράσεις, όπως “πλήρης αποτυχία της κυβέρνησης” ή “συλλογική αποτυχία με πρώτο υπαίτιο τον Χάικο Μαας”.

Ακόμη και ο Χριστιανοδημοκράτης Νόρμπερτ Ρέτγκεν, πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων, μιλώντας στην εφημερίδα die Zeit, είπε ότι η κυβέρνηση θα έπρεπε εγκαίρως να αναζητήσει με τους Ευρωπαίους εταίρους δυνατότητες για να περιορίσει τις μοιραίες συνέπειες από τις λανθασμένες αποφάσεις των Αμερικανών. Ερωτηθείς πάντως στο μπρίφινγκ της Τετάρτης ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Ζάιμπερτ είπε ότι στο σημερινό υπουργικό συμβούλιο δεν συζητήθηκε το πιθανό ενδεχόμενο παραίτησης της κυβέρνησης, “Η λέξη δεν ειπώθηκε, δεν υπήρχε εξάλλου λόγος”. Το υπουργικό συμβούλιο έδωσε το μεσημέρι ορισμένου χρόνου εντολή στις ένοπλες δυνάμεις για τις επιχειρήσεις απεγκλωβισμού από το Αφγανιστάν Γερμανών, Αφγανών και υπηκόων άλλων χωρών. Το σχέδιο εντολής θα πρέπει να εγκριθεί τώρα και από τη Βουλή.

Ειρήνη Αναστασοπούλου/dpa/ntv/ Tagesschau

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ