Άλλο ένα ράπισμα δέχτηκε ο Τζόνσον από το Ανώτατο Εφετείο της Σκωτίας, το οποίο έκρινε παράνομη την αναστολή του Κοινοβουλίου για πέντε εβδομάδες. Εν αναμονή τώρα της απόφασης του Ανώτατου Δικαστηρίου.Νέο πλήγμα, μετά τις έξι ήττες της στο Κοινοβούλιο, επεφύλαξε για την βρετανική κυβέρνηση το Ανώτατο Εφετείο της Σκωτίας με απόφαση που κρίνει την αναστολή για πέντε εβδομάδες των εργασιών του Κοινοβουλίου, παράνομη. Με βάση την απόφαση τριών δικαστών στο Εδιμβούργο η αναστολή ("prorogation") για τόσο μεγάλη περίοδο σε μια κρίσιμη φάση για την ίδια, εξυπηρετεί πολιτική σκοπιμότητα, κατά παράβαση της σχετικής νομοθεσίας. Υπενθυμίζεται πως λόγω της έλλειψης γραπτού Συντάγματος η Μ. Βρετανία κυβερνάται με επί μέρους νομοθεσίες ή "constitutional conventions" (συνθήκες του πολιτεύματος).

Τι θα πει τώρα το Ανώτατο Δικαστήριο της Μ. Βρετανίας;

Η απόφαση των Σκωτσέζων δικαστών κρίθηκε από την Ντάουνινγκ Στριτ ως μη δεσμευτική. Η βρετανική κυβέρνηση αναμένει τώρα την απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου της Βρετανίας, στο Λονδίνο για το ίδιο θέμα. Το Ανώτατο Δικαστήριο θα εξετάσει την προσφυγή ιδιωτών για το θέμα της νομιμότητας της αναστολής του νομοθετικού έργου της Βουλής για τόσο μεγάλο διάστημα, η οποία ελήφθη από τον πρωθυπουργό προκειμένου να αποφύγει τον έλεγχο των κινήσεών της από το κοινοβούλιο όσον αφορά την διαχείριση του brexit.

Αν η απόφαση του δικαστηρίου αυτού, που θα έχει εκδοθεί πριν το τέλος Σεπτεμβρίου, κρίνει την αναστολή παράνομη, τότε ανακύπτει ένα ακόμη σοβαρό θέμα για την κυβέρνηση και προσωπικά τον Μπόρις Τζόνσον. Θα κατηγορηθούν ότι παραπληροφόρησαν την Βασίλισσα ώστε να την αναγκάσουν να επικυρώσει την απόφαση αναστολής της Βουλής

Στη δημοσιότητα έγγραφο για την άναρχη έξοδο από την ΕΕ

Την ίδια ώρα εν μέσω πολιτικής τρικυμίας, η κυβέρνηση εξαναγκάστηκε το βράδυ της Τετάρτης να δώσει στη δημοσιότητα τις εσωτερικές συνομιλίες της Ντάουνιγκ Στριτ, μεταξύ του αρχισυμβούλου Ντόμινικ Κάμινγκς και του Μπόρις Τζόνσον, σχετικά με το διαβαθμισμένο έγγραφο για τις βραχυπρόθεσμες επιπτώσεις μιας άναρχης εξόδου από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Το μυστικό έγγραφο, που είχε διαρρεύσει στους κυριακάτικους Τimes, προειδοποιούσε για ελλείψεις σε εισαγόμενα φρούτα και βασικά φάρμακα όπως ινσουλίνη στην περίπτωση σκληρού μπρέξιτ. Δύσκολοι καιροί για τον Μπόρις Τζόνσον που πίστευε ότι με αστειάκια και λογοπαίγνια μπορεί να κυβερνηθεί μια χώρα με την πολιτική παράδοση της Βρετανίας.

Μαρία Καστρισιανάκη, Λονδίνο

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ