Το Σάββατο 8/10/2011, με πρωτοβουλία της Ένωσης Ελληνικών Πόλεων με Μεσαιωνικά Κάστρα, έλαβε χώρα στο κτήριο της Παλιάς Βουλής, στην Αθήνα, η εκδήλωση για την υπογραφή του Πρωτοκόλλου συνεργασίας μεταξύ της Ένωσης, της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδας και του Πανεπιστημίου της Δυτικής Μακεδονίας.

Στην εκδήλωση παρέστησαν από την πλευρά της Ένωσης ο πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου κος. Σάββας Διακοσταματίου, Αντιδήμαρχος Ρόδου, από την ΚΕΕΕ, ο αντιπρόεδρος της και πρόεδρος του Επιμελητηρίου Βοιωτίας κος Παν. Αγνιάδης, και από το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας η αναπληρώτρια καθηγήτρια κα. Ιφιγένεια Βαμβακίδου.

Στόχος του Πρωτοκόλλου, όπως διατυπώθηκε και από τις τρεις πλευρές είναι η συνεργασία της Κοινωνίας των Πολιτών, της Ακαδημαϊκής Κοινότητας και του επιχειρηματικού κόσμου για την ανάληψη πρωτοβουλιών στο θέμα της «ανάδειξης, προβολής και δημιουργικής αξιοποίησης των Μεσαιωνικών κτισμάτων Άμυνας και Κατοικίας».

Ήδη, από την στιγμή της υπογραφής και οι τρεις πλευρές ανέλαβαν την υποχρέωση να υποβάλλουν στο άμεσο μέλλον προτάσεις για την εκπλήρωση των στόχων του Πρωτοκόλλου.

Ο αντιπρόεδρος της ΚΕΕΕ, στην ομιλία του, υπέδειξε την αναγκαιότητα αυτής της συνεργασίας και υποσχέθηκε την άμεση κινητοποίηση των κατά τόπους Επιμελητηρίων για την προώθηση, σε συνεργασία με την Ένωση του θεματικού Τουρισμού.

Η εκπρόσωπος του Παν. Δυτ. Μακεδονίας, αφού παρουσίασε επίσης την αναγκαιότητα της συνεργασίας, τόνισε ότι το Πανεπιστήμιο έχει ήδη προετοιμάσει το έδαφος, μέσω των εκπαιδευτικών του προγραμμάτων, για την προώθηση του εκπαιδευτικού Τουρισμού και την Δια βίου εκπαίδευση φοιτητών αλλά και επιχειρηματιών.

Από την πλευρά της η Ένωση, παρουσίασε τα ευρωπαϊκά προγράμματα στα οποία έχει ήδη καταθέσει προτάσεις συνεργασίας με χώρες του εξωτερικού, ενώ η κ. Ζ. Γκερεχτέ, από την Αναπτυξιακή Εταιρεία Κοζάνης, παρουσίασε το σχέδιο συνεργασίας της Ένωσης με 14 Αναπτυξιακές εταιρείες από όλη την χώρα στο πλαίσιο του προγράμματος Leader+, το οποίο χρηματοδοτείται από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης.

Ακόμη η κ. Άννα Αχιολά, εκπρόσωπος του Μεσαιωνικού Ρόδου, παρουσίασε τις προσπάθειες της ΜΚΟ της οποίας ηγείται για την δημιουργία ενός Μεσαιωνικού φεστιβάλ στη Ρόδο και η εκδήλωση έκλεισε με την προβολή του έργου του εικαστικού Γιάννη Βλαζάκη, ο οποίος ασχολείται με την εραλδική.

Στο τέλος οι εκπρόσωποι των τριών οργανισμών υπέγραψαν το Πρωτόκολλο.

www.greekcastles.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ