Ελεύθερος αφέθηκε μετά από δυο χρόνια ο Αμερικανός πάστορας Άντριου Μπρόνσον. Δικαστήριο στη Σμύρνη διέταξε την άρση του κατ’ οίκον περιορισμού του. Ελπίδες για βελτίωση των σχέσεων μεταξύ ΗΠΑ – Τουρκίας.Ο Αμερικανός πάστορας είχε συλληφθεί με την κατηγορία του πράκτορα και του υποστηρικτή της οργάνωσης του Γκιουλέν και του PKK. Απειλούνταν με ποινή κάθειρξης έως και 35 ετών και μετατράπηκε σε μήλον της έριδος μεταξύ Τουρκίας και ΗΠΑ. Ο Μπρόνσον μεταφέρθηκε από το σπίτι του όπου βρίσκεται σε κατ' οίκον περιορισμό από τις 5:30 τα ξημερώματα στο δικαστικό μέγαρο.

Ο Μπρόνσον καταδικάστηκε σε τριετή φυλάκιση ωστόσο η ποινή του συμψηφίζεται με τον χρόνο κράτησής του σύμφωνα με την απόφαση του δικαστηρίου που εκδόθηκε αργά το απόγευμα. Αυτό σημαίνει πρακτικά ότι ο πάστορας μπορεί να εγκαταλείψει την Τουρκία. Η συλλήψή του είχε σοβαρές συνέπειες στις σχέσεις των δυο χωρών.

Φήμες και δημοσιεύματα του αμερικανικού τύπου ότι υπάρχει συμφωνία Αγκύρας και Ουάσινγκτον για απελευθέρωση του είχαν από το πρωί θετικές επιπτώσεις στις αγορές με άνοδο της τουρκικής λίρας.

Ελπίδες για βελτίωση των σχέσεων μεταξύ ΗΠΑ – Τουρκίας

Ελπίδες για την απελευθέρωση του πάστορα είχαν εκφραστεί από το πρωί και από την εκπρόσωπο του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Χέδερ Νιούερτ, η οποία δήλωσε ότι οι ΗΠΑ επιθυμούν την απελευθέρωσή του ενώ και ο αντιπρόεδρος Μάικ Πένς δήλωσε ότι οι ΗΠΑ ελπίζουν πως θα απελευθερωθεί.

Τώρα πολιτικοί αναλυτές αναμένουν να δουν ποια θα είναι τα ανταλλάγματα για την Άγκυρα πέρα από την άρση των οικονομικών κυρώσεων αφού και στις ΗΠΑ εκκρεμούν δίκες για την υπόθεση της τουρκικής Χάλκ Μπάνκ αλλά και η έκδοση του Γκιουλέν την οποία ζητά επίμονα η Τουρκία.

Ο δικηγόρος του Μπρόνσον μιλώντας στο Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων δήλωσε πως αναμένει ο πελάτης του να εγκαταλείψει την Τουρκία ήδη το βράδυ. Η απόφαση του δικαστηρίου είχε ήδη θετικές αντιδράσεις στην συναλλαγματική ισοτιμία της λίρας. Ο 50χρονος πάστορας ζει στην Τουρκία περισσότερο από είκοσι χρόνια.

DPA / RTRD / Μαρία Ρηγούτσου

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ