Στους δρόμους βγαίνουν συνδικάτα και εργαζόμενοι κατά του νέου νόμου για τα εργασιακά. «Τεμπέληδες όλης της Γαλλίας ξεσηκωθείτε» είναι το σύνθημα που κυριαρχεί. Μια απάντηση σε πρόσφατη δήλωση του Μακρόν στην Αθήνα.Ξεκινάει σήμερα ο χορός των διαδηλώσεων κατά του εργασιακού νόμου. Η σημερινή πρώτη μέρα με απεργίες στο Παρίσι και σε 180 ακόμα σημεία της γαλλικής επικράτειας θεωρείται κρίσιμη ημέρα «τεστ» για την κυβέρνηση και ειδικότερα για τον πρόεδρο Εμμανουέλ Μακρόν, ο οποίος προτίμησε να πετάξει για τις γαλλικές Αντίλλες, μακριά από τον θόρυβο των διαδηλωτών.

Την ώρα που ο πρόεδρος Μακρόν ευελπιστεί με την προωθούμενη ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων να συμβάλει στη μείωση της υψηλής ανεργίας, τα συνδικάτα από την πλευρά τους κάνουν λόγο για αποδόμηση των εργασιακών δικαιωμάτων.

«Τεμπέληδες όλης της Γαλλίας ξεσηκωθείτε»

«Τεμπέληδες όλης της Γαλλίας ξεσηκωθείτε» είναι το σημερινό σύνθημα που επικρατεί στους γαλλικούς δρόμους, ύστερα από τη σχετική δήλωση του Μακρόν στην Αθήνα ότι «δεν θα υποχωρήσει μπροστά στους τεμπέληδες, τους κυνικούς και τους ακραίους».

Μια φράση, την οποία δεν συγχωρούν τόσο οι απλοί πολίτες όσο και τα συνδικάτα, τρία από τα οποία, με επικεφαλής το CGT που πρόσκειται στο κομουνιστικό κόμμα οργανώνουν τις σημερινές απεργίες και διαδηλώσεις. Αλλά και ο επικεφαλής του κατ’ εξοχήν μεταρρυθμιστικού συνδικάτου CFDT, o Λοράν Μπερζέ, που δεν συμμετέχει στις σημερινές κινητοποιήσεις, καυτηρίασε την εν λόγω δήλωση του Μακρόν λέγοντας ότι «υποδηλώνει την φιλοδοξία πρόκλησης διαιρέσεων ανάμεσα στους μεν και στους δε».

Στις σημερινές διαδηλώσεις στη Μασσαλία συμμετέχει και ο Ζαν Λυκ Μελανσόν με το κίνημά του, τους «Ανυπότακτους», ενώ παράλληλα έχει δώσει επόμενο ραντεβού για το Σάββατο 23 Σεπτεμβρίου.

Ολυμπία Τσίπηρα, Παρίσι

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ