Η απόφαση του Ντόναλντ Τραμπ για αποχώρηση των ΗΠΑ από τη Συμφωνία του Παρισιού για το Κλίμα προκάλεσε σφοδρές αντιδράσεις. Γερμανία, Γαλλία και Ιταλία επέκριναν σφοδρότατα με κοινή ανακοίνωση την κίνηση Τραμπ.Ηγέτες από όλο τον κόσμο επικρίνουν με σφοδρότητα την απόφαση του Αμερικανού Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ για την αποχώρηση των ΗΠΑ από την ιστορική Συμφωνία του Παρισιού για το Κλίμα, η οποία σημειωτέον ήταν το αποτέλεσμα μακροχρόνιων διεθνών διαβουλεύσεων, υπογραμμίζοντας τις αρνητικές επιπτώσεις που θα έχει αυτή η κίνηση σε διεθνές επίπεδο.

Σύμφωνα με τον Ντ. Τραμπ, η Συμφωνία για το Κλίμα πλήττει τα αμερικανικά συμφέροντα και επιφέρει μεγάλο κόστος στους πολίτες, ωστόσο όπως δήλωσε, ο ίδιος είναι διατεθειμένος να μπει σε μια διαδικασία επαναδιαπραγμάτευσης των όρων της συμφωνίας αυτής, την οποία χαρακτήρισε «κακή».

Στο μεταξύ άμεση ήταν η αντίδραση από τη Γερμανία, τη Γαλλία και την Ιταλία, οι οποίες εξέδωσαν κοινή ανακοίνωση τονίζοντας τη δεσμευτικότητα της διεθνούς σύμβασης και δηλώνοντας ότι δεν μπορεί να επαναδιαπραγματευθεί.

«Θεωρούμε το διεθνές προηγούμενο που συνομολογήθηκε στο Παρίσι τον Δεκέμβριο του 2015 ως μη αναστρέψιμο και πιστεύουμε ακράδαντα ότι η Συμφωνία του Παρισιού δεν μπορεί να τεθεί σε επαναδιαπραγμάτευση, δεδομένου ότι αποτελεί ένα ζωτικής σημασίας εργαλείο για τον πλανήτη, τις κοινωνίες και τις οικονομίες μας», ανέφεραν οι ηγέτες των τριών χωρών στην κοινή τους ανακοίνωση.

Έντονη δυσαρέσκεια στο Βερολίνο

Ειδικότερα η Γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ εξέφρασε την απογοήτευσή της διά του εκπροσώπου της Στέφεν Ζάιμπερτ, ο οποίος σε ένα σύντομό μήνυμά του ανέφερε μέσω twitter: «Η καγκελάριος Μέρκελ είναι απογοητευμένη από την ανακοίνωση Τραμπ. Τώρα, περισσότερο από ποτέ άλλοτε, θα εργαστούμε για μια διεθνή πολιτική για το κλίμα προκειμένου να σωθεί ο πλανήτης μας».

Και ο υπουργός Εξωτερικών Ζίγκμαρ Γκάμπριελ σε κοινή ανακοίνωση με άλλα ηγετικά στελέχη των Σοσιαλδημοκρατών τόνισε ότι η αμερικανική απόφαση είναι «επιζήμια για τις ίδιες τις ΗΠΑ αλλά και όλους τους λαούς του κόσμου». Στην ανακοίνωση αυτή, την οποία συνυπογράφει μεταξύ άλλων και η Γερμανίδα υπ. Περιβάλλοντος Μπάρμπαρα Χέντρικς όπως και η υπ. Οικονομίας και Ενέργειας Μπριγκίτε Τσίπρις, υπογραμμίζεται ο απομονωτικός χαρακτήρας της μονομερούς απόφασης Τραμπ, η οποία θα εμποδίσει όχι μόνο την προστασία του περιβάλλοντος αλλά και την οικονομική και τεχνολογική πρόοδο.

Από την πλευρά του το γερμανικό παράρτημα της Greenpeace επέλεξε έναν πιο πρωτότυπο τρόπο για να εκφράσει τη δυσαρέσκειά του για την απόφαση Τραμπ, προχωρώντας σε προβολή της φιγούρας του Αμερικανού Προέδρου πάνω στο κτήριο της αμερικανικής πρεσβείας στο Βερολίνο με το σύνθημα «#ΤotalLoser, so sad!».

DW, dpa / Δήμητρα Κυρανούδη

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ