Η Bayer καλείται να καταβάλει αποζημίωση-μαμούθ πάνω από 2 δις δολάρια για την καρκινογόνο επένεργεια του ζιζανιοκτόνου Roundup της θυγατρικής της Μονσάντο. Πρόκειται για την τρίτη απόφαση αμερικανικού δικαστηρίου.Η Monsanto, ο αμερικανικός κολοσσός στον αγροδιατροφικό τομέα, που εξαγόρασε πρόσφατα ο φαρμακευτικός όμιλος Bayer, εξελίσσεται σε εφιάλτη για τη γερμανική εταιρεία. Σώμα ενόρκων δικαστηρίου στην πόλη Όκλαντ της Καλιφόρνιας, επιδίκασε στην εταιρεία την καταβολή αποζημίωσης-μαμούθ ύψους πάνω από 2 δις δολάρια σε ζευγάρι Αμερικανών, οι οποίοι κατάφεραν να το πείσουν ότι λόγω χρήσης του ζιζανιοκτόνου Roundup με την καρκινογόνο ουσία γλυφοσάτη εμφάνισαν λέμφωμα μη-Χότζιν. Το δικαστήριο κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η εταιρεία δεν προειδοποίησε επαρκώς για τους κινδύνους από το προϊόν και έδρασε με «δόλο, μέσα καταπίεσης και απάτη».

«Τιμωρητική αποζημίωση»

Πρόκειται για την τρίτη και πιο φαρμακερή καταδικαστική απόφαση αμερικανικού δικαστηρίου, που καθιστά την εξαγορά της Monsanto από τη Bayer άκρως προβληματική. Ενάγοντες αυτήν τη φορά ήταν ο Άλβα και η Αλμπέρτα Πίλιοντ, στους οποίους εκτός από τη λεγόμενη punity damage, την «τιμωρητική αποζημίωση», μια ιδιαιτερότητα του αγγλοσαξονικού δικαίου, θα καταβληθεί επιπλέον αποζημίωση συνολικά 60 εκ. δολαρίων για προηγούμενες και μελλοντικές οικονομικές και μη οικονομικές ζημίες που υπέστησαν. «Πολεμάμε τον καρκίνο εδώ και 9 χρόνια» δήλωσε μετά την ανακοίνωση της απόφαση η Αλμπέρτα Πίλιοντ. «Ο σύζυγός μου πιο πολύ από μένα. Αιτία είναι το Roundup. Μας άλλαξε τη ζωή, δεν μπορούμε να κάνουμε πράγματα που κάναμε παλαιότερα και την ευθύνη έχει η Monsanto γι αυτό το κακό».

Θεωρείται αμφίβολο εάν τελικά η γερμανική εταιρεία καταβάλει τελικά το τεράστιο αυτό ποσό. Γιατί στην αμερικανική δικαιοσύνη οι «τιμωρητικές αποζημιώσεις» διορθώνονται δραστικά προς τα κάτω, ωστόσο η απόφαση έχει συμβολικό χαρακτήρα, δεδομένου ότι ακολουθούν κι άλλα δικαστήρια. Σε σχέση με προϊόντα της Monsanto που περιέχουν γλυφοσάτη η Bayer βρίσκεται αντιμέτωπη με 13.500 αγωγές! Μόνο στο δικαστήριο του Όκλαντ, στο οποίο προσέφυγε το ζευγάρι, περιμένουν τη σειρά τους άλλες 250 αγωγές.

Η Bayer επιμένει

«Η Monsanto συνεχίζει να αρνείται ότι προκαλεί καρκίνο και το ζευγάρι είναι θύμα της απάτης», δήλωσε ο εκ των συνηγόρων Μπρεντ Βίζνερ. «Τα δικαστήρια θα συνεχιστούν μέχρι ότου η Monsanto, και τώρα η Bayer, αναλάβουν την ευθύνη για το προϊόν. Ο κόσμος πεθαίνει και δεν αντιλαμβάνονται ότι προκαλείται από το Roundup. Η τιμωρητική αποζημίωση είναι καθαρή απόδειξη ότι θα πρέπει να αλλάξουν πορεία. Υπάρχουν 3 καταδικαστικές αποφάσεις, ελπίζω ότι η Monsanto έλαβε το μήνυμα».

Σε ανακοίνωσή η Bayer δήλωσε «απογοητευμένη» για την απόφαση και εξήγγειλε ότι θα κάνει χρήση ενδίκων μέσων. Ο φαρμακευτικός όμιλος εξέφρασε «συμπόνοια» προς τους ενάγοντες, παραπέμποντας μεταξύ άλλων και σε εκατοντάδες μελέτες για την ακινδυνότητα του Roundup, όταν χρησιμοποιείται σωστά. Οι πιέσεις ωστόσο συνεχώς αυξάνονται με κάθε καταδικαστική απόφαση. Πριν από μερικές εβδομάδες οι μέτοχοι της Bayern αρνήθηκαν να απαλλάξουν το διοικητικό συμβούλιο. Η προειδοποίηση είναι σαφής.

Ειρήνη Αναστασοπούλου/FAZ/ reuters/dpa

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ