Με μεγάλο ενδιαφέρον αναμένονταν η ομιλία του Τούρκου Προέδρου ενώπιον της ΚΟ του κόμματός του για την υπόθεση της δολοφονίας Κασόγκι. Aπευθυνόμενος στη Σαουδική Αραβία έθεσε τέσσερα σημαντικά ερωτήματα.Εκτενή αναφορά έκανε σήμερα μιλώντας στην κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματός του ο Πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν στη στυγνή δολοφονία του Σαουδάραβα δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι. Δια στόματος Ερντογάν αναλύθηκε όλο το χρονικό της υπόθεσης, ο οποίος τόνισε, ότι η άφιξη μέρους εκ των 15 συνολικά Σαουδαράβων πριν από τη δολοφονία και αφού στις 28 Σεπτεμβρίου ο δημοσιογράφος είχε κλείσει ραντεβού για τις άδειες γάμου, συνηγορεί σε φόνο εκ προ μελέτης.

Ο κ. Ερντογάν είπε πως πρέπει να πέσει άπλετο φως στην άγρια δολοφονία και κάλεσε την Σαουδική Αραβία να φροντίσει γι’ αυτό.

Μάλιστα έκανε έκκληση και πρόταση, όπως είπε ο ίδιος, αν και σέβεται τη συνθήκη της Βιέννης, οι 18 συνολικά συλληφθέντες στη Σαουδική Αραβία να δικαστούν στην Τουρκία αφού η δολοφονία έγινε στην Κωνσταντινούπολη.

Σημαντικά ερωτήματα

Ο Πρόεδρος της Τουρκίας απευθυνόμενος στην Σαουδική Αραβία έθεσε και τέσσερα ερωτήματα.

Πρώτον, με τίνος εντολή έγινε αυτή η δολοφονία;

Δεύτερον, γιατί υπήρξε τόσο μεγάλη καθυστέρηση στην άδεια της Σαουδικής Αραβίας για έρευνα στο Γενικό Προξενείο και την προξενική κατοικία;

Τρίτον, τι έγινε και που βρίσκεται η σορός;

Και τέταρτον αν ισχύει η πληροφορία που προέρχεται από Σαουδάραβα αξιωματούχο ότι η σορός δόθηκε σε τοπικό συνεργό, ποιός είναι αυτός;

Όπως είναι γνωστό οι σχέσεις των δύο χωρών δεν είναι οι πλέον αγαστές στη Μέση Ανατολή και η Άγκυρα όπως εξάλλου τόνισε και ο ίδιος ο Ερντογάν που επιθυμεί την διαλεύκανση της υπόθεσης και την απόδοση δικαιοσύνης, κινήθηκε και θα κινηθεί στα πλαίσια της συνθήκης της Βιέννης και το διεθνές δίκαιο.

Ανδρέας Ρομπόπουλος, Κωνσταντινούπολη

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ