Δυόμισι μήνες μετά την έναρξη της «Μεγάλης Εθνικής Συζήτησης» ήρθε η ώρα για τα πρώτα συμπεράσματα – μία πρωτοβουλία του Ε. Φιλίπ με σκοπό το πρώτο ξεκαθάρισμα των αιτημάτων που εκφράστηκαν από τους πολίτες.Θέλοντας να δώσει ιδιαίτερη επισημότητα στο γεγονός, ο γάλλος πρωθυπουργός Εντουάρ Φιλίπ επέλεξε τους επιβλητικούς χώρους του Grand Palais σαν τόπο συνάντησης. Οι προσκεκλημένοι ξεπερνούν τους 500: ανάμεσά τους δήμαρχοι, προσωπικότητες της τοπικής αυτοδιοίκησης, υπεύθυνοι κοινωνικών συλλόγων και ενώσεων, καθώς επίσης και οι επικεφαλής τεσσάρων οργανισμών ειδικευμένων στις δημοσκοπήσεις. Αποστολή όλων αυτών ήταν το πρώτο ξεκαθάρισμα των αιτημάτων που εκφράστηκαν από τους πολίτες.

Πάνω από 1,5 εκατομμύρια άτομα συμμετείχαν με διάφορους τρόπους στην Εθνική Συζήτηση. Είτε παίρνοντας μέρος στις 10.000 τοπικές συγκεντρώσεις, είτε απευθείας στον ιστότοπο, είτε γράφοντας τα αιτήματά τους στα 16.000 τετράδια που είχαν διαθέσει οι δήμοι. Μαζικό αίτημα παραμένει η μείωση της φορολογίας, με προτεραιότητα αυτής του Φ.Π.Α., ιδιαίτερα για τα τρόφιμα πρώτης ανάγκης. Ακολουθεί η επαναφορά του φόρου των πλουσίων (ISF), τον οποίο κατήργησε ο Εμ. Μακρόν, καθώς και η αποδοχή του Δημοψηφίσματος Πρωτοβουλίας Πολιτών γνωστού ως «RIC», ένα από τα βασικά αιτήματα που έθεσαν και τα κίτρινα γιλέκα. Το τοπίο είναι ασαφές κυρίως σε ότι αφορά στη μείωση των κρατικών δαπανών.

Παίρνοντας το λόγο ο πρωθυπουργός υπογράμμισε τον υποδειγματικό τρόπο με τον οποίο εξελίχθηκε η Μεγάλη Εθνική Συζήτηση. «Οι Γάλλοι κατάφεραν να πουν τα πάντα, ο Μακρόν όμως δεν θα μπορέσει να κάνει τα πάντα», σχολιάζουν οι παρατηρητές, οι οποίοι περιμένουν κι αυτοί, όπως όλοι, τις τελικές αποφάσεις που αναμένεται να κοινοποιήσει ο γάλλος πρόεδρος μετά τις 15 Απριλίου.

Ολυμπία Τσίπηρα, Παρίσι

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ