Η καθιερωμένη ετήσια ομιλία της προέδρου της Κομισιόν «για την κατάσταση της Ένωσης» δίνει το στίγμα της σημερινής Ευρώπης στις συμπληγάδες της κρίσης.Είναι ξεκάθαρο πλέον ότι η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν διαφέρει από τον προκάτοχό της Ζαν Κλωντ Γιούνκερκαι ότι η δική της Κομισιόν είναι λιγότερο «πολιτική» από εκείνη που επιθυμούσε ο πολύπειρος Λουξεμβούργιος. Με πιο τεχνοκρατικό προφίλ και λεξιλόγιο, η πρόεδρος της Κομισιόν προτίμησε να αναφερθεί κάθε τόσο σε «στόχους» που έχουν επιτευχθεί, αλλά και σε εκείνους που δεν έχουν επιτευχθεί.

«Η πανδημία δεν τελείωσε ακόμη, η πανδημία είναι μαραθώνιος και όχι κούρσα ταχύτητας» δήλωσε ο Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ξεκινώντας την ετήσια ομιλία για την «κατάσταση της Ένωσης» στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Με ικανοποίηση, ωστόσο, η πρόεδρος της Κομισιόν σημείωσε ότι έχει επιτευχθεί ο αρχικός στόχος να εμβολιαστεί πλήρως το 70% των ενηλίκων στην Ευρώπη. Έτσι, η ΕΕ έχει τώρα τη δυνατότητα να δωρίσει 200 εκατομμύρια δόσεις εμβολίων στις αναπτυσσόμενες χώρες.

Αυξημένη χρηματοδότηση για κλίμα, Αφγανιστάν

Αναφερόμενη στις προσπάθειες για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής και το Green Deal που προωθεί η Κομισιόν, η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν τόνισε ότι τα γεγονότα του καλοκαιριού- οι πρωτοφανείς πλημμύρες στη Γερμανία, αλλά και οι εκτεταμένες πυρκαγιές στη Μεσογειο- υπογραμμίζουν την ανάγκη να επιτύχει η ΕΕ τους στόχους της. Κύριος στόχος παραμένει η μείωση των ρυπαντών κατά 55% μέχρι το 2030, με αυξημένη χρηματοδότηση όπου αυτό κριθεί απαραίτητο. Για παράδειγμα διπλασιάζονται τα προβλεπόμενα κονδύλια για την προστασία της βιοποικιλότητας στην ΕΕ, ιδιαίτερα για τις πιο ευπαθείς χώρες.

Αυξημένη οικονομική βοήθεια υπόσχεται η πρόεδρος της Κομισιόν για το Αφγανιστάν, χωρίς πάντως να εξηγεί αν θα αναγνωριστεί το καθεστώς των Ταλιμπάν και ποιος θα είναι ο συνομιλητής της Δύσης στο νέο Αφγανιστάν. Επαναλαμβάνει όμως τον στόχο για μία Ευρωπαϊκή Αμυντική Ένωση, ξεκινώντας από την ανάγκη να αποκτήσει η Ευρώπη ηγετικό ρόλο στην κυβερνοασφάλεια. Στη διάρκεια της γαλλικής προεδρίας, πρόσθεσε η πρόεδρος της Κομισιόν, θα συγκληθεί ειδική σύνοδος κορυφής για την ευρωπαϊκή άμυνα με στόχο να περάσει η ΕΕ στο «επόμενο επίπεδο».

Κοινό έδαφος στο προσφυγικό;

Στο προσφυγικό η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν απηύθυνε για μία ακόμη φορά έκκληση για «κοινό έδαφος», ενώ παράλληλα έκανε ιδιαίτερη αναφορά στους πρόσφυγες που κινούνται προς τα σύνορα της Πολωνίας και της Λετονίας μέσω Λευκορωσιας- ίσως μία υπενθύμιση με νόημα ότι το προσφυγικό δεν αφορά μόνο τον Νότο της Ευρώπης. Μάλλον διακριτική ήταν η έμμεση προειδοποίηση που απηύθηνε η πρόεδρος της Κομισιόν προς την Πολωνία μιλώντας για το κράτος δικαίου, την ανεξαρτησία της δικαιοσύνης και την αναγκαιότητα για διάλογο, «ο οποίος όμως δεν είναι αυτοσκοπός και πρέπει να οδηγεί και σε κάποιο αποτέλεσμα».

Η ομιλία φον ντερ Λάιεν ολοκληρώθηκε με ενθουσιώδες χειροκρότημα- όχι μόνο για την για την ίδια, αλλά κυρίως για τη σημερινή καλεσμένη της στην Ολομέλεια της Ευρωβουλής. Πρόκειται για την Ιταλίδα Μπεατρίτσε Βίο, η οποία, με τεχνητά χέρια και πόδια, κατάφερε να κερδίσει χρυσό μετάλλιο στην ξιφασκία στους Παραολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο. Από εκείνη, τόνισε η πρόεδρος της Κομισιόν, μπορούμε να αντλήσουμε έμπνευση για να επιδώξουμε το αδύνατο…

Γιάννης Παπαδημητρίου

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ