Προφυλακισμένοι παραμένουν οι δύο Έλληνες στρατιωτικοί που κρατούνται στις φυλακές υψίστης ασφαλείας της Ανδριανούπολης από τις αρχές Μαρτίου με την κατηγορία της εισόδου σε απαγορευμένη στρατιωτική ζώνη.Για δεύτερη φορά απορρίπτεται το αίτημα αποφυλάκισης που κατέθεσαν οι δικηγόροι των δυο Ελλήνων στρατιωτικών, οι οποίοι παραμένουν προφυλακισμένοι στις φυλακές υψίστης ασφαλείας της Αδριανούπολης από τις 2 Μαρτίου. Το αίτημα αυτό κατατέθηκε σήμερα εκ νέου, μετά την πρώτη απόρριψή του.

Ο δικαστής που εξέτασε άμεσα το αίτημα αποφάσισε να παραμείνουν προφυλακισμένοι με το σκεπτικό ότι υπάρχουν χειροπιαστά στοιχεία που δείχνουν ισχυρές υπόνοιες ότι υπέπεσαν στο αδίκημα για το οποίο κατηγορούνται, ότι δεν διαθέτουν διεύθυνση διαμονής στην Τουρκία.

Επίσης έκρινε ότι υφίσταται ο φόβος ότι μπορεί να διαφύγουν στην Ελλάδα αν παραμείνουν ελεύθεροι. Λαμβάνοντας ακόμη υπόψη ότι η πράξη έγινε από στρατιωτικούς αλλά και το ότι η προβλεπόμενη από τον νόμο ποινή είναι πενταετής φυλάκιση ο τούρκος δικαστής έκρινε κατά συνέπεια ότι το μέτρο της προφυλάκισής τους κινείται σε λογικά πλαίσια καθώς και ότι η αποφυλάκισή τους με περιοριστικά μέτρα δεν θα είναι επαρκής.

Η Ελλάδα ήλπιζε σε αποφυλάκιση

Στο μεταξύ χθες μετά την σύνοδο κορυφής ΕΕ -Τουρκίας οι δηλώσεις του προέδρου της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ ότι το θέμα ετέθη στη Βάρνα και ότι ο ίδιος ελπίζει ότι μέχρι το Πάσχα θα έχει επιλυθεί, η Ελλάδα ήλπιζε ότι οι δύο Έλληνες στρατιωτικοί μπορεί να αποφυλακιστούν.

To περιστατικό είχε συμβεί την 1η Μαρτίου όταν οι δυο Έλληνες στρατιωτικοί είχαν συλληφθεί σε απαγορευμένη στρατιωτική περιοχή στα δυτικά του Έβρου.

Μετά την κατάθεσή τους οι δύο στρατιώτες είχαν προσαχθεί στο δικαστήριο με τις κατηγορίες της απόπειρας κατασκοπείας και της εισόδου σε απαγορευμένη στρατιωτική περιοχή. Αξίζει τέλος να σημειωθεί ότι το τουρκικό δικαστήριο είχε αποφασίσει την προφυλάκισή τους με την κατηγορία εισόδου σε απαγορευμένη στρατιωτική περιοχή.

Ανδρέας Ρομπόπουλος, Κωνσταντινούπολη

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ