Λεπτά πριν την έναρξη της «Ώρας του Πρωθυπουργού» αποστάτησε ο Συντηρητικός βουλευτής Κρίστιαν Γούεκφορντ, μεταπηδώντας στους Εργατικούς. Εκρηκτική η συνεδρίαση του κοινοβουλίου.  Ο Μπόρις Τζόνσον θύμισε κάτι από τα παλιά. Την προηγούμενη εβδομάδα, στην αντίστοιχη ώρα του πρωθυπουργού, είχε εμφανιστεί σκυμμένος, ζητώντας επανειλημμένα συγγνώμη για τη συμμετοχή του σε ένα από τα σκανδαλώδη πάρτι που διοργανώθηκαν εν μέσω αυστηρών περιορισμών της πανδημίας.

Σήμερα όμως, αν και στο κοινοβούλιο αντηχούσε από εξαγριωμένους βουλευτές της αντιπολίτευσης να παραιτηθεί, ο Μπόρις Τζόνσον φάνηκε ανυποχώρητος, επιμένοντας ξανά και ξανά ότι όλοι πρέπει να περιμένουν το επίσημο πόρισμα της έρευνας που έχει διαταχθεί για τα πάρτι της Ντάουνινγκ Στριτ.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός δεν πτοήθηκε από την αποστασία του Συντηρητικού βουλευτή Κρίστιαν Γουέκφορντ, λεπτά πριν την έναρξη της σημερινής ούτως ή άλλως δύσκολης συνεδρίασης για τον ίδιο. Στο καλωσόρισμα του βουλευτή της περιοχής του Μπέρι Σάουθ από τους Εργατικούς και τον χλευασμό του ηγέτη του κόμματος Κιρ Στάρμερ προς τον πρωθυπουργό, ο Τζόνσον απτόητος ξεκαθάρισε ότι «το Μπέρι Σάουθ (που άνηκε στο περιβόητο «κόκκινο τείχος») το κέρδισαν οι Συντηρητικοί υπό την ηγεσία μου κάτι που θα ξανακάνουν στις επόμενες εκλογές όταν και πάλι θα είμαι πρωθυπουργός».

Παρόλα αυτά, αν και ο Βρετανός πρωθυπουργός προσπάθησε να αναδείξει επανειλημμένα το κυβερνητικό έργο, με έμφαση στους εμβολιασμούς και την οικονομία, είναι γεγονός ότι δυσκολεύεται να πείσει ακόμα και τους ίδιους του τους βουλευτές.

«Για όνομα του Θεού, φύγε» – Συνομωσία Συντηρητικών για απομάκρυνση Τζόνσον

Σήμερα, εντός της βρετανικής βουλής ο βετεράνος βουλευτής των Συντηρητικών Ντέιβιντ Ντέιβις, αφού τόνισε πόσες φορές έχει ο ίδιος υπερασπιστεί τον Μπόρις Τζόνσον κατέληξε με την χαρακτηριστική φράση «για όνομα του Θεού, φύγε».

Και δεν είναι ο μόνος συντηρητικός βουλευτής που σκέφτεται έτσι. Και το μόνο σίγουρο είναι ότι ο Μπόρις Τζόνσον δεν μπορεί να καθορίσει ο ίδιος το μέλλον του στη πρωθυπουργία.

Μπροστά του έχει ήδη 7 βουλευτές του κόμματός του που έχουν καταθέσει επίσημα πρόταση δυσπιστίας, ενώ πληθαίνουν τα σενάρια για ακόμα 20 που βαίνουν στο ίδιο μονοπάτι.

Τα βρετανικά πρωτοσέλιδα κάνουν λόγο για συνομωσία αυτών των 20 βουλευτών – που εκλέχθηκαν το 2019 – να προετοιμάζουν σχέδιο απομάκρυνσης του Μπόρις Τζόνσον από την ηγεσία του κόμματος, με στόχο βέβαια να διαφυλάξουν και τις δικές τους θέσεις.

Το θέμα είναι ότι αν συγκεντρωθούν 54 βουλευτές που θα υπογράψουν την πρόταση δυσπιστίας προς τον βρετανό πρωθυπουργό τότε και επίσημα πρέπει να ξεκινήσει η διαδικασία διαδοχής του.

Παραδόξως ο Τζόνσον έχει ακόμα λίγο χρόνο. Όλα θα κριθούν σε περίπου μία εβδομάδα όπου και θα βγει η επίσημη έρευνα για το περιβόητο “partygate” και θα κρίνει την αντίδραση του συνόλου των βουλευτών, οι οποίοι έχουν ξεκαθαρίσει ότι θα πράξουν ανάλογα μετά το πόρισμά της.

Μέσα σε αυτό το κλίμα ο Μπόρις Τζόνσον ανακοινώνει την άρση των περισσότερων περιοριστικών μέτρων της πανδημίας από τις 26 Ιανουαρίου, σε μία προσπάθεια να κερδίσει ξανά τη συμπάθεια κόσμου, βουλευτών και επιχειρήσεων που είχαν δηλώσει την απογοήτευσή τους όταν εφαρμόστηκαν.

Ζωή Κατζαγιαννάκη, Λονδίνο

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ