Μετά τη σύλληψη του Σύρου ισλαμιστή Γιάμεν Α., ο οποίος φέρεται να σχεδίαζε πολύνεκρο τρομοκρατικό χτύπημα, ο γερμανός υπουργός Εσωτερικών Τόμας ντε Μεζιέρ έκανε λόγο για αποτροπή «σοβαρής επίθεσης στη Γερμανία».Σε συντονισμένη επιχείρηση των ειδικών δυνάμεων της Ομοσπονδιακής Αστυνομίας και της Υπηρεσίας Δίωξης του Εγκλήματος συνελήφθη το πρωί στην ανατολικογερμανική πόλη Σβερίν ο 19χρονος Σύριος ισλαμιστής Γιάμεν Α., ο οποίος κατηγορείται για προετοιμασία τρομοκρατικού χτυπήματος. Ταυτόχρονα με την έφοδο της γερμανικής Αντιτρομοκρατικής σε τρία διαμερίσματα στο προάστιο Νόι Τσίπεντορφ του Σβερίν, στην οποία όμως δεν έγιναν άλλες συλλήψεις, αστυνομικές δυνάμεις πραγματοποίησαν έρευνες και στο Αμβούργο, που βρίσκεται σε απόσταση περίπου 130 χιλμ.

Προμηθεύονταν εξαρτήματα για την κατασκευή εκρηκτικού μηχανισμού

Σύμφωνα με την εκπρόσωπο της γερμανικής Ομοσπονδιακής Εισαγγελίας Φράουκε Κέλερ, ο Σύριος βρίσκονταν εδώ και μήνες στο στόχαστρο των γερμανικών υπηρεσιών ασφαλείας, οι οποίες γνώριζαν -παρακολουθώντας την επικοινωνία του στο ίντερνετ- ότι ο 19χρονος αποφάσισε τον Ιούλιο να πραγματοποιήσει βομβιστική ενέργεια στη Γερμανία με όσο το δυνατόν περισσότερα θύματα ή τραυματίες. Η εκπρόσωπος τόνισε ότι ο συλληφθής επικοινωνούσε διαδικτυακά με άτομο που αυτοχαρακτηρίζονταν «μαχητής του Χαλιφάτου», αλλά και άτομα που πρόσκεινται σε τζιχαντιστικούς κύκλους. Ήδη από το καλοκαίρι ο Σύριος άρχισε πάντως να προμηθεύεται χημικές ουσίες και εξαρτήματα για την κατασκευή μηχανισμού με την εκρηκτική ύλη TATP. Σύμφωνα με πρώτες εκτιμήσεις ο 19χρονος δεν είχε συνεργούς, υπογράμμισε η εκπρόσωπος της Ομοσπονδιακής Εισαγγελίας, προσθέτοντας ότι μετά την έκδοση εντάλματος σύλληψης σήμερα, ο Σύριος θα οδηγηθεί αύριο στον αρμόδιο εισαγγελέα.

Με αφορμη τη σύλληψη του 19χρονου ο υπουργός Εσωτερικών Τόμας ντε Μεζιέρ ανακοίνωσε ότι απετράπη μια «σοβαρή τρομοκρατική επίθεση στη Γερμανία» και συνεχάρη τις αρμόδιες αρχές για την «εξαιρετική δουλειά τους». Υπογράμμισε μάλιστα ότι «η σύλληψη πραγματοποιήθηκε την ιδανική στιγμή, έτσι ώστε να διασφαλιστούν αποδείξεις και ταυτόχρονα να αποτραπεί ο κίνδυνος μια επίθεσης». Ο γερμανός υπουργός πρόσθεσε ότι όσο υφίσταται τρομοκρατική απειλεί οι γερμανικές αρχές ασφαλείας θα «δρουν με αποφασιστικότητα και συνέπεια».

Επίθεση με νταλίκα τα Χριστούγεννα του 2016 Βερολίνο

Στο πρόσφατο παρελθόν έχουν επανειλημμένα συλληφθεί στη Γερμανία ύποπτοι για προετοιμασία τρομοκρατικού χτυπήματος με ισλαμιστικό υπόβαθρο. Μόλις την περασμένη Τετάρτη αστυνομικές δυνάμεις στο Βερολίνο συνέλαβαν έναν 40χρονο ύποπτο ισλαμιστή.

Θυμίζουμε ότι τον Ιούλιο του 2016 σε επίθεση αυτοκτονίας 27χρονου Σύριου πρόσφυγα στην βαυαρική πόλη Άνσμπαχ τραυματίστηκαν 15 άτομα. Τα Χριστούγεννα της ίδιας χρονιάς ο 24χρονος Τυνήσιος Άνις Άμρι πραγματοποίησε επίθεση με νταλίκα σε χριστουγεννιάτικη αγορά στο δυτικό Βερολίνο με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 12 άτομα και να τραυματιστούν δεκάδες. Λίγες μέρες αργότερα ο Τυνήσιος έπεφτε νεκρός από αστυνομικά πυρά σε σιδηροδρομικό σταθμό κοντά στο Μιλάνο.

Dpa / Στέφανος Γεωργακόπουλος

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ