Ήταν ο πρώτος αστέρας του παγκόσμιου ποδοσφαίρου. Η FIFA του απένειμε τον τίτλο «Παίκτης του Αιώνα». Χθες ο βασιλιάς του ποδοσφαίρου πέρασε στην αιωνιότητα.Το 2004 ο Έντσον Αράντες ντο Νασιμέντο, πασίγνωστος ως Πελέ, έλεγε: «Έχω από το Θεό το ταλέντο να παίζω ποδόσφαιρο. Ο πατέρας μου έλεγε “Άκουσέ με, αν ο Θεός σου χαρίσει το ταλέντο να παίζεις ποδόσφαιρο και φροντίσεις να είσαι πάντα σε καλή φυσική κατάσταση, τότε κανείς δεν θα μπορέσει να σε σταματήσει”».

Ο Πελέ ξεκίνησε την καριέρα του στα 15 στην ομάδα Santos FC. Δύο μόλις χρόνια αργότερα έγινε διάσημος όταν στον τελικό του Παγκοσμίου Κυπέλλου το 1958 στην Σουηδία έβαλε 6 γκολ διασφαλίζοντας το κύπελλο για την Βραζιλία. Ήταν μόλις 17 ετών και από τότε ο νεαρότερος παγκόσμιος πρωταθλητής ποδοσφαίρου. Κατέκτησε το τρόπαιο με την Εθνική Βραζιλίας άλλες δύο φορές: το 1962 και το 1970.

Νεϊμάρ: «Ο Πελέ άλλαξε τα πάντα»

«Κανείς δεν γνώριζε τη Βραζιλία πριν από το 1958», έλεγε ο Πελέ το 2012. «Στο Μουντιάλ ακόμα και το όνομα της χώρας ήταν γραμμένο λάθος πάνω στη σημαία και ο Μάριο Ζαγκάλο ζήτησε να διορθωθεί. Πήγαμε στο Χίντος της Σουηδίας, όπου προπονούνταν η εθνική μας και κανείς δεν γνώριζε τι ήταν η Βραζιλία. Όλα λοιπόν ξεκίνησαν από το Παγκόσμιο Κύπελλο του ΄58 και αυτό μας κάνει ιδιαίτερα περήφανους».

Το στιλ, με το οποίο ο Πελέ έπαιζε ποδόσφαιρο, συνέπαιρνε και συγκινούσε τους φιλάθλους σε ολόκληρη την υφήλιο. Ενδεικτική η πρώτη αντίδραση του βραζιλιάνου άσου Νεϊμάρ στο θάνατο του ήρωά του: «Ο Πελέ άλλαξε τα πάντα. Έκανε το ποδόσφαιρο τέχνη, το έκανε ψυχαγωγία. Έδωσε φωνή σε φτωχούς και μαύρους, μα το σημαντικότερο ήταν ότι έκανε διάσημη τη Βραζιλία».

Καθοριστικός ήταν ο ρόλος του Πελέ και στη διάδοση του ποδοσφαίρου στις ΗΠΑ όταν υπέγραψε στην New York Cosmos, όπου υπήρξε συμπαίκτης με τον Φρανς Μπεκενμπάουερ. Γράφει ο διάσημος γερμανός ποδοσφαιριστής αποχαιρετώντας τον Πελέ: Το ποδόσφαιρο «έχασε τον καλύτερο παίκτη στην ιστορία του» και εγώ έναν «μοναδικό φίλο»: «Πήγα στις Ηνωμένες Πολιτείες το 1977 γιατί ήθελα οπωσδήποτε να παίξω δίπλα στον Πελέ στην New York Cosmos. Εκείνη η περίοδος στο πλευρό του ήταν μια από τις καλύτερες εμπειρίες της σταδιοδρομίας μου. Γίναμε αμέσως πρωταθλητές στις ΗΠΑ και από τότε ο Πελέ με φώναζε αδελφό. Ήταν μια απίστευτη τιμή για μένα».

Σάλινγκ Λόρεντς, DW / dpa

Επιμέλεια: Στέφανος Γεωργακόπουλος

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ