Ο πρωτεργάτης του μπρέξιτ ανακοίνωσε το Σάββατο την αποχώρησή του από το πολιτικό στερέωμα. Η νέα καριέρα του θα θυμίζει τώρα περισσότερο… ινφλουένσερ.Η αμφιλογόμενη προσωπικότητα είχε μείνει στο προσκήνιο της πολιτικής βρετανικής σκηνής για σχεδόν 30 χρόνια, με κύριο στόχο την απόσχιση του Ηνωμένου Βασιλείου από τους κόλπους της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ο λόγος για τον Νάιτζελ Φάρατζ, ο οποίος το Σάββατο παραιτήθηκε από το νεοσύστατο κόμμα Reform UK και έκανε γνωστή την οριστική απομάκρυνσή του από την πολιτική ζωή της χώρας.

Κάτι που ο βρετανικός λαός όμως δεν ακούει για πρώτη φορά. Όσο και αν ο ίδιος επιμένει μέσω συνέντευξής του στην Sunday Telegraph ότι η απόφασή του είναι αμετάκλητη «όπως και η συμφωνία του Brexit», το 2016 μετά το δημοψήφισμα είχε αποφασίσει και πάλι να απομακρυνθεί από την πολιτική, λέγοντας εμφατικά ότι «θέλει τη ζωή του πίσω». Δυο χρόνια μετά επέστρεψε, δημιουργώντας το Brexit Party με κύριο στόχο να πιέσει την κυβέρνηση των συντηρητικών να επιταχύνει τη διαδικασία του Brexit ακόμα και χωρίς συμφωνία.

Μόλις στις 6 Ιανουαρίου το κόμμα μετανομάστηκε σε Reform UK, με σκοπό να αντικατοπτρίζει το νέο προσανατολισμό του κόμματος, που είναι η αναδιάρθρωση των θεσμών εσωτερικά στην Αγγλία. Τα σκήπτρα πλέον παραδόθηκαν στον Ρίτσαρντ Τάις, ενώ ο Φάραντζ ανακυρύχθηκε επίτιμος πρόεδρος του κόμματος.

Ο 56χρονος πολιτικός και πρώην ηγέτης του UKIP (Το Κόμμα Ανεξαρτησίας του Ηνωμένου Βασιλείου), ο οποίος έχει χαρακτηριστεί από πολλούς ως λαϊκιστής και ρατσιστής, αποφάσισε να αποχωρήσει από την πολιτική, καθώς ο ίδιος θεωρεί ότι «πέτυχε το σκοπό της ζωής του», δηλαδή την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Παράλληλα όμως ξεκαθάρισε ότι δεν έχει σχέδια πλήρους συνταξιοδότησης αφού θα συνεχίσει το «έργο» του μέσω των κοινωνικών δικτύων, ως influencer.

«Στόχος μου πλέον είναι να φέρω στο δημόσιο διάλογο την επιρροή που έχει η Κίνα στο Ηνωμένο Βασίλειο αλλά και να πολεμήσω την κατήχηση που γίνεται στα παιδιά από το δημοτικό μέχρι το πανεπιστήμιο με μια τελείως διαφορετική ερμηνεία της ιστορίας μας». Παρά του ότι ο ίδιος αυτοανακηρύσσεται επιτυχημένος πολιτικός και καταλύτης του Brexit, ο πρώην ευρωβουλευτής προσπάθησε ανεπιτυχώς 7 φορές να εκλεθεί ως βουλευτής και να κερδίσει μία θέση στο Westminster.

Είναι χαρακτηριστικό των προθέσεών του, ότι ο ευρωσκεπτικιστής Νάιτζελ Φάρατζ μια μέρα μετά την παραίτησή του δημιουργήσε λογαριασμό στην ιστοσελίδα Cameo.com, μέσω της οποίας θα απευθύνει ολιγόλεπτα προσωποποιημένα μηνύματα, επί πληρωμή της τάξεως των 63,75 λιρών ανά μήνυμα. Ο ίδιος κοινοποιώντας διαφημιστικό βίντεο της νέας του δράσης, υποσχέθηκε ότι «θα εύχομαι χρόνια πολλά στα γενέθλια, στη γιορτή της μητέρας, ή σε γάμους αν θέλετε να κάνετε έκπληξη σε κάποιον αλλά ταυτόχρονα υπόσχομαι πως θα αναφέρω (σε αυτά τα μηνύματα) θέματα όπως το Brexit ή τον πρόεδρο Τραμπ», θέλοντας έτσι να εξαργυρώσει την δημοσιότητα που έχει λάβει τα τελευταία χρόνια.

Ζωή Κατζαγιαννάκη, Λονδίνο

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ