Το Δ.Σ της «Ομόνοια - Περιφέρεια Κορυτσάς» μαζί με το Διευθυντή των Ελληνικών Φροντιστηρίων Κορυτσάς «Αριστοτέλης» κ. Μισαήλ Γέρο
Ο Πρόεδρος της «Ομόνοια - Περιφέρεια Κορυτσάς» Naum Disho επιδίδει αναμνηστικό δώρο αποχαιρετισμού στο Γενικό Πρόξενο της Ελλάδας στην Κορυτσά Θεόδωρο. Οικονόμου-Καμαρινό
Το Δ.Σ της «Ομόνοια - Περιφέρεια Κορυτσάς» μαζί με το Διευθυντή των Ελληνικών Φροντιστηρίων Κορυτσάς «Αριστοτέλης» κ. Μισαήλ Γέρο
Οι εκπρόσωποι των Δ.Σ. Κορυτσάς και Πόγραδετς. Στο κέντρο διακρίνονται οι πρόεδροι Naum Disho και Petraq Gjoka αντίστοιχα
Το Δ.Σ, της «Ομόνοια - Περιφέρεια Κορυτσάς» με το Γ. Πρόξενο Θ. Οικονόμου. Από αριστερά: Naum Disho (Πρόεδρος), Eleni Kotelli, Maria Male (Γραμματέας), Sandri Nita και Guri Cico (μέλη)
. Ο Πρόεδρος της «Ομόνοιας» Θεσ/νίκης κ. Χρ. Μπρέγκος και η Γραμματέας Ελένη Ζαλάνη μαζί με το Γενικό Πρόξενο Κορυτσάς

ΚΟΡΥΤΣΑ. Σε μια σεμνή αλλά συγκινητική τελετή με γεύμα στο χωριό Βoboshtica αποχαιρέτησαν το διπλωματικό προσωπικό του Προξενείου αλλά και οι εκπρόσωποι της «Ομόνοιας Περιφέρειας Κορυτσάς» μαζί με άλλους ομογενείς και φορείς της περιοχής τον Γενικό Πρόξενο Κορυτσάς Θεόδωρο Οικονόμου – Καμαρινό.

Κατά την αποχαιρετιστήρια ομιλία του ο Πρόεδρος της «Ομόνοιας Περιφέρειας Κορυτσάς» τόνισε ότι στη σύντομη διάρκεια, αλλά σημαντική σε επιτυχίες θητεία του έγινε πραγματικότητα η ανάδειξη και καταγραφή των Ελλήνων της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας (Ε.Ε.Μ.) της Αλβανίας στην περιοχή, μέσα στα πλαίσια της πρόσφατης και ιστορικής σημασίας απογραφή της Αλβανίας που συνεχίζει να διεξάγεται. Με έκδηλη τη συγκίνησή του για την προσφορά του Γενικού Προξένου και τη στήριξή του στο ομογενειακό στοιχείο του βορειοηπειρωτικού ελληνισμού αλλά και τους ελληνόβλαχους της περιοχής, ο κ. Naum Disho τού προσέφερε ένα αναμνηστικό δώρο αποχαιρετισμού, επισημαίνοντας ότι παρά την πρόωρη αναχώρησή του, κατάφερε να «αναστήσει» και να αναδείξει στο δημογραφικό χάρτη της Αλβανίας το ελληνικό στοιχείο της Περιφέρειας Κορυτσάς, καθώς η περιοχή δεν ανήκε στις επίσημα αναγνωρισμένες «μειονοτικές ζώνες».

Ο ίδιος ο Γενικός Πρόξενος κ. Θεόδωρος Οικονόμου – Καμαρινός , αφού τους ευχαρίστησε και αυτός όλους με τη σειρά του, ιδιαίτερα συγκινημένος για τη γόνιμη και αποδοτική συνεργασία μαζί τους, αρκέστηκε να αναφέρει ότι απλά έκανε το καθήκον του ως Έλληνας διπλωμάτης στην περιοχή.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ακόμη και τα αλβανικά Μ.Μ.Ε αποδέχονται πλέον την ύπαρξη ενός σημαντικού γηγενούς ελληνικού πληθυσμού στην περιοχή. Στην μεγάλης κυκλοφορίας αλβανική εφημερίδα «Panorama» ο αρθρογράφος Alfred Cako (22-08-2011) γράφει πως υπάρχει η εκτίμηση ότι ο αριθμός τους ανέρχεται σε περισσότερους από 32.000 στην περιοχή καθώς επίσης πολλοί Βλάχοι δήλωναν ελληνική καταγωγή.

Ωστόσο , αιωρείται ακόμη αναπάντητο το ερώτημα μεταξύ της ελληνικής κοινότητας της Αλβανίας για ποιο λόγο το Ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών ανακάλεσε πρόωρα και πριν τη λήξη της θητείας του έναν τόσο έμπειρο στα θέματα της ομογένειας και επιτυχημένο διπλωμάτη που σίγουρα θα θυμούνται με ευγνωμοσύνη οι Έλληνες της Κορυτσάς, καθώς κατάφερε αυτό που τόσο διακαώς επιθυμούσαν και οι ίδιοι μετά από τόσες γενιές απολυταρχικού καθεστώτος που πέρασαν.

Με μεγάλο ενδιαφέρον αναμένεται η μελλοντική στάση τόσο του Υπουργείου Εξωτερικών της Ελλάδος όσο και των άλλων ελληνικών μειονοτικών κομμάτων (ΚΕΑΔ, MEGA) έναντι των σοβαρών καταγγελιών για παρατυπίες που έγιναν από πολλούς διεθνείς οργανισμούς και ομογενειακούς φορείς σχετικά με την εγκυρότητα και δημοκρατική διαφάνεια της πρώτης απογραφής πληθυσμού στην Αλβανία κατά τη διάρκεια του δημοκρατικού της βίου.

Με ακόμη μεγαλύτερο ενδιαφέρον αναμένεται η στάση που θα τηρήσει το ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών έναντι των χιλιάδων Ελλήνων που θα «ανακαλυφθούν» στην Κορυτσά. Θα ζητήσει από το αλβανικό κράτος την ανακήρυξή της ως μειονοτικής ζώνης; Είδομεν…

Φωτογραφία: Arben Kosturi

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ