Η 20η Μαΐου 2023 ήταν μια ιστορική και συγκινητική ημέρα για τον απόδημο ελληνισμό της Γερμανίας, που για πρώτη φορά μετά από δεκαετίες αποκτά δικαίωμα ψήφου στο εξωτερικό.Ομαλά και με άρτια οργάνωση από τους εκπροσώπους των ελληνικών αρχών διεξήχθη στη Γερμανία η εκλογική διαδικασία. Η 20η Μαΐου 2023 ήταν σε κάθε περίπτωση μια ιστορική και συγκινητική ημέρα για τον απόδημο ελληνισμό, που για πρώτη φορά αποκτά δικαίωμα ψήφου στο εξωτερικό -παρά τα εμπόδια, την πικρία και την απογοήτευση πολλών Ελλήνων της Γερμανίας που ήθελαν να ψηφίσουν και δεν τα κατάφεραν επειδή δεν πληρούσαν τις προϋποθέσεις του νέου νόμου.

Υψηλότατη συμμετοχή μεν, λίγοι εγγεγραμμένοι ψηφοφόροι στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους της Γερμανίας δε. Κάπως έτσι θα μπορούσαμε να περιγράψουμε σχηματικά την έκβαση της ελληνικής εκλογικής διαδικασίας επί γερμανικού εδάφους.

Από το μισό εκατομμύριο Ελλήνων της Γερμανίας γράφτηκαν στους εκλογικούς καταλόγους περίπου 3.200, στο δε Βερολίνο των περίπου 25.000 Ελλήνων, μόλις 679. Παρόλα αυτά η συμμετοχή ήταν υψηλότατη. Σύμφωνα με την Πρεσβεία της Ελλάδος στο Βερολίνο κινήθηκε στο 83%, ενώ πολύ υψηλά ποσοστά καταγράφονται και στα υπόλοιπα 17 εκλογικά κέντρα της Γερμανίας. Με απλά λόγια, όσοι κατάφεραν να εγγραφούν στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους, προσήλθαν στην κάλπη.

Ψήφισαν κυρίως νέοι που ήρθαν τα τελευταία 10-15 χρόνια στη Γερμανία

Ποιοι ψήφισαν: Κυρίως νέοι ψηφοφόροι γεννημένοι τις δεκαετίες του ΄80 και ΄90, που έχουν έρθει τα τελευταία 10-15 χρόνια στη Γερμανία και θέλουν με την ψήφο τους να επηρεάσουν τις πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα. Πολλοί εξ αυτών μάλιστα δεν απορρίπτουν, όπως ανέφεραν στην DW, το ενδεχόμενο μελλοντικής επιστροφής στην Ελλάδα.

Ποιοι δεν ψήφισαν: η παλαιότερη, γηραιότερη γενιά μεταναστών που δεν πληροί την προϋπόθεση της διετούς παραμονής στην Ελλάδα τα τελευταία 35 χρόνια αλλά και πολλοί Έλληνες με διπλή (γερμανική και ελληνική) υπηκοότητα, οι οποίοι επιλέγουν να ψηφίσουν μόνο στη Γερμανία. Αρκετοί είναι επίσης εκείνοι που μπορούσαν να ψηφίσουν αλλά συνειδητά απείχαν για πολιτικούς ή προσωπικούς λόγους, αλλά και εκείνοι -λιγότεροι πλέον- που επιλέγουν παραδοσιακά την κάθοδο στην Ελλάδα συνδυάζοντας την άσκηση του εκλογικού δικαιώματος με σύντομες διακοπές.

Η συμμετοχή στις ελληνικές εκλογές αποτελεί σημαντική επιτυχία για όλους εκείνους που επί χρόνια διεκδικούσαν από το εξωτερικό την νομοθετική καθιέρωση του δικαιώματος ψήφου για τους ομογενείς.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ