Δήλωση ΥΕΘΑ Δημήτρη Αβραμόπουλου μετά το πέρας της στρατιωτικής παρέλασης για την 53η Επέτειο Ανακήρυξης της Ανεξαρτησίας της Κύπρου.
“Με αισθήματα τιμής και συγκίνησης, εκπροσωπώ σήμερα την Ελληνική Δημοκρατία σε αυτή την σημαντική στιγμή του εορτασμού των 53 χρόνων από την ανεξαρτησία της Κύπρου μας. Μία ανεξαρτησία που κατακτήθηκε από τον κυπριακό λαό με θυσίες, αγώνες και αίμα.

Μία θυσία που δείχνει το δρόμο για τα επόμενα βήματά μας. Αavramopoulos1, έχοντας έναν και μόνο σκοπό. Να δούμε και πάλι το νησί σύντομα να ενώνεται και η ανεξαρτησία να γιορτάζεται για όλους ανεξαίρετα τους Κυπρίους με ενωμένο το νησί.

Η συγκυρία είναι δύσκολη. Σήμερα, Ελλάδα και Κύπρος αντιμετωπίζουν τις ίδιες προκλήσεις. Τελικά θα τα καταφέρουν. Και θα ήθελα να μεταφέρω ένα μήνυμα στον κυπριακό ελληνισμό: Ότι σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία δεν είναι μόνος του. Στέκει δίπλα του η Ελλάδα. Η Ελλάδα που δίνει το δικό της αγώνα και που θα τα καταφέρει.

Ενωμένοι όλοι οι Έλληνες έχουμε αποδείξει ότι μπορούμε να καταφέρουμε μεγάλα και σπουδαία και πρέπει αυτό να το αντιληφθούμε όλοι αυτή τη στιγμή. Μέσα σε πνεύμα ενότητας, ομοψυχίας, να πορευτούμε αυτό τον δύσκολο δρόμο και να δείξουμε πάλι τον αισιόδοξο ορίζοντα για το λαό μας.

Η Κύπρος είναι ένα ξεχωριστό κομμάτι στην καρδιά μας. Έχει όμως και ιδιαίτερη σημασία σήμερα που η ρευστότητα, η αβεβαιότητα και οι κίνδυνοι ελλοχεύουν στην περιοχή. Μπορεί να αποδείξει στην πράξη ότι λειτουργεί ως σταθερός και σταθεροποιητικός παράγοντας, συνεισφέροντας στην υπόθεση της ειρήνης, της συνεργασίας και της αλληλεγγύης ανάμεσα σε όλους τους λαούς. Η Ελλάδα στέκεται στο πλευρό της.

Και σήμερα είδαμε να παρελαύνουν μπροστά μας, άξια παιδιά του κυπριακού ελληνισμού, αποφασισμένα να ορθώσουν το ανάστημά τους μπροστά σε όποια καινούρια απειλή, αλλά και συνεχιστές μίας μεγάλης παράδοσης αυτοθυσίας και αγώνα.

Σε αυτό το πνεύμα νιώθω και εγώ βαθιά τη συγκίνηση που μοιράζομαι με τους Κύπριους αδερφούς αυτή τη σπουδαία στιγμή.

Κύριε Πρόεδρε της Κυπριακής Δημοκρατίας, σας εύχομαι από την καρδιά μου να είστε  ο Πρόεδρος που θα γιορτάσει τον επόμενο χρόνο, εδώ στον ίδιο χώρο, την ενότητα του νησιού και τότε θα αποκτήσει βαθύτερο νόημα η ίδια η έννοια της ανεξαρτησίας.

Χαιρετίζουμε σήμερα εξ ονόματος της Ελλάδας τους Κύπριους αδερφούς μας και τους διαβεβαιώνουμε ότι και σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία θα πορευτούμε μαζί και τελικά θα τα καταφέρουμε.  Έχουμε περάσει πιο δύσκολες στιγμές στο παρελθόν και έχουμε αποδείξει, ότι έχουμε και τη δύναμη της ψυχής και το μυαλό και τη θέληση για να ξεπερνάμε δυσκολίες.

Ένας καινούριος αισιόδοξος ορίζοντας θα ανοίξει σήμερα και θα τον γιορτάσουμε όλοι μαζί Έλληνες της Ελλάδος, Έλληνες της Κύπρου και όλοι οι κάτοικοι του νησιού μέσα σε πνεύμα ενότητας και αλληλεγγύης.

Χρόνια πολλά για σήμερα”.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ