Σχετικά με την επίσκεψη της Αναπληρώτριας Υπουργού Παιδείας, Διά Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων, Φώφης Γεννηματά, στη Γερμανία.

Σειρά επαφών με εκπροσώπους της Ομογένειας,  στο πλαίσιο της έναρξης του δημόσιου διαλόγου για την Ελληνόγλωσση Εκπαίδευση στη Διασπορά, είχε στη Γερμανία,  η Αναπληρώτρια Υπουργός Παιδείας, Διά Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων  Φώφη Γεννηματά.

Στη σύσκεψη που διοργάνωσε η Ομοσπονδία Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων Βάδης Βυρτεμβέργης στο Reutlingen, η κυρία Γεννηματά αναφέρθηκε στην πρόθεση του Υπουργείου να αξιοποιηθούν και να αναβαθμιστούν οι σημερινές δομές των Τμημάτων Ελληνικής Γλώσσας (ΤΕΓ). Επίσης, η Αναπληρώτρια  Υπουργός Παιδείας, ενημέρωσε ότι το Μάρτιο θα ανακοινωθεί ο σχεδιασμός για τη νέα σχολική χρονιά όσον αφορά στην λειτουργία και στις ανάγκες των σχολικών μονάδων. Στη συνάντηση παρουσιάστηκε και το μοντέλο του σχολείου Dusslingen, σχετικά με την ένταξη του ελληνικού μαθήματος στα γερμανικά σχολεία. Η κυρία Γεννηματά ενημέρωσε επίσης ότι η συνένωση των 3 λυκείων είναι επιβεβλημένη, κυρίως για παιδαγωγικούς λόγους.

Η Φώφη Γεννηματά ζήτησε να κατατεθούν απόψεις όλων των φορέων στο πλαίσιο της διαβούλευσης του νέου νόμου για την Ελληνόγλωσση Εκπαίδευση και έδωσε βάρος στην επικείμενη ελληνογερμανική συνάντηση από την οποία η ελληνική πλευρά θα ζητήσει την αναβάθμιση των τίτλων σπουδών σε συνδυασμό με την αναβάθμιση του προγράμματος σπουδών, την σύνδεση των προγραμμάτων των ΤΕΓ με πιστοποιητικό γλωσσομάθειας, την αξιοποίηση των ομογενών εκπαιδευτικών και την θεσμοθέτηση του  πιστοποιητικού γλωσσομάθειας Γ2 +.

Η  Αναπληρώτρια  Υπουργός Παιδείας  συναντήθηκε με την Υπουργό Παιδείας της Βάδης Βυρτεμβέργης Dr. Schick με την οποία συζήτησαν την προετοιμασία της ελληνογερμανικής συμφωνίας και της έθεσε την επιθυμία του Υπουργείου Παιδείας για την ένταξη της ελληνικής γλώσσας στα ολοήμερα προγράμματα των γερμανικών σχολείων, την απόκτηση των πιστοποιητικών γερμανομάθειας και τη συνεργασία με τα γερμανικά πανεπιστήμια για την επιμόρφωση των εκπαιδευτικών. Στη συνέχεια, οι δυο Υπουργοί απένειμαν τα βραβεία στην εκδήλωση «Νέοι και η Ολυμπία».

Η κυρία Γεννηματά, συζήτησε θέματα αρμοδιότητάς της με εκπροσώπους ελληνικών κομμάτων της Βάδης Βυρτεμβέργης καθώς και με τον Πρόεδρο και Αντιπρόεδρο της Ομοσπονδίας Ελληνικών Κοινοτήτων Γερμανίας.

Η Αναπληρώτρια Υπουργός Παιδείας, παραβρέθηκε και σε εκδήλωση της Ελληνικής Κοινότητας Νυρεμβέργης όπου παρουσίασε το πλαίσιο αρχών της διαβούλευσης για την ελληνόγλωσση εκπαίδευση. Αφού άκουσε τις τοποθετήσεις των εκπροσώπων των εκπαιδευτικών και των γονέων επισήμανε ότι δεν τίθεται θέμα κλεισίματος των ελληνικών σχολείων στη Βαυαρία. «Η επίσκεψή μου», τόνισε η Αναπληρώτρια Υπουργός, «θέλει να δώσει το μήνυμα της προσπάθειας του Υπουργείου για αναβάθμιση των σχολείων και την αναγνώριση των τίτλων σπουδών». Δεσμεύτηκε να εξετάσει τις προτάσεις των γονέων, μίλησε για τη διαφορετικότητα των  κρατιδίων  και την ξεχωριστή αντιμετώπιση  που θα έχουν τα εκπαιδευτικά θέματα ανά περιοχή. Έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στη διαφάνεια της λειτουργίας των υπηρεσιών του Υπουργείου και των σχολείων στο εξωτερικό δηλώνοντας ότι αν προκύψουν στοιχεία στις  υποθέσεις που εξετάζουν οι ΕΔΕ θα σταλούν στον εισαγγελέα.

Τέλος, η  Αναπληρώτρια Υπουργός δήλωσε ότι δεν πρόκειται το Υπουργείο Παιδείας να  αιφνιδιάσει κανέναν, ότι όλες οι αποφάσεις θα γίνουν έγκαιρα γνωστές και ότι αρκετές αλλαγές που θα προκύψουν μέσα από το νόμο θα έχουν μεταβατικό στάδιο μέχρι την εφαρμογή τους.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ