Σε εξέλιξη βρίσκεται το άτυπο φόρουμ Προέδρων της Δημοκρατίας Araiolos. «Με χαρά» αναμένει στο Βερολίνο προσεχώς ο Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάιερ την Κατερίνα Σακελλαροπούλου.Με μια αναφορά στο τραγικό, πολύνεκρο ναυάγιο με πολλούς νεκρούς στη Λέσβο μέσα στη νύχτα ο Γερμανός πρόεδρος Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάιερ θέλησε να τονίσει ότι το προσφυγικό θα βρεθεί ψηλά στην ατζέντα των 13 Ευρωπαίων Προέδρων της άτυπης ομάδας Αraiolos, η οποία συνέρχεται στη Βαλέτα (5-7 Οκτωβρίου), μιλώντας σήμερα το πρωί σε δημοσιογράφους από τη Γερμανία.

Στη Βαλέτα ο Γερμανός πρόεδρος θα έχει και μια πρώτη επαφή με την Ελληνίδα Πρόεδρο Κατερίνα Σακελλαροπούλου, την οποία, όπως ανακοίνωσε αποκλειστικά στο ελληνικό πρόγραμμα της DW, αναμένει «σύντομα» στο Βερολίνο. «Μια επίσκεψη για την οποία χαιρόμαστε πολύ», όπως είπε χαρακτηριστικά.

Τη δεδομένη χρονική στιγμή, πέραν της κρίσιμης γεωπολιτικής συγκυρίας, το βασικό θέμα που αναμένεται να απασχολήσει τους Προέδρους των δύο χωρών, μπορεί κανείς να εκτιμήσει ότι θα είναι οι ελληνοτουρκικές σχέσεις και η συνεχιζόμενη αμφισβήτηση της ελληνικής κυριαρχίας στο Αιγαίο. Άλλωστε μήνυμα κατά του αναθεωρητισμού και υπέρ του σεβασμού του διεθνούς δικαίου απέστειλε ήδη από τη Μάλτα η Ελληνίδα Πρόεδρος κατά τη διμερή συνάντηση που είχε ήδη με τον Ιρλανδό Πρόεδρο Μάικλ Χίγκινς.

Οι πολωνικές αξιώσεις για τον Β’ ΠΠ περνούν και από τη Μάλτα

Από εκεί και πέρα στο επίκεντρο των επαφών του Γερμανού προέδρου σήμερα το πρωί βρέθηκε η διμερής συνάντηση κεκλεισμένων των θυρών με τον Πολωνό ομόλογό του Αντρέι Ντούντα.

Το μεγάλο θέμα των ημερών για τη γερμανική εξωτερική πολιτική είναι οι αξιώσεις της Πολωνίας για πολεμικές αποζημιώσεις ύψους 1,37 τρις ευρώ για τις ναζιστικές θηριωδίες κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Διεκδικήσεις, οι οποίες πριν από μόλις λίγες μέρες επισημοποιήθηκαν και με τη ρηματική διακοίνωση της Βαρσοβίας προς το Βερολίνο.

Ο Γερμανός Πρόεδρος επανέλαβε μπροστά στις κάμερες την πάγια θέση της γερμανικής κυβέρνησης (ότι το ζήτημα των πολεμικών επανορθώσεων έχει κλείσει), αναγνωρίζοντας την ιστορική ευθύνη της Γερμανίας και καλώντας την Πολωνία ως γείτονα χώρα σε συμφιλίωση.

Επαφές με Ματαρέλα και πάνω από όλα το Ουκρανικό

Τετ-α-τετ είχε ο Γερμανός πρόεδρος και με τον Ιταλό ομόλογό του Σέρτζιο Ματαρέλα, ο οποίος διέκοψε για λίγο τις υποχρεώσεις του στη Ρώμη για τον σχηματισμό της νέας ιταλικής κυβέρνησης προκειμένου να είναι παρών στη Βαλέτα. Αν και δεν έγιναν δηλώσεις, διάχυτη είναι η ανησυχία για τις πολιτικές εξελίξεις στην Ιταλία μετά τη νίκη της ακροδεξιάς Τζώρτζια Μελόνι, με βασικό ερώτημα: ποια θα είναι η πορεία που θα ακολουθήσει απέναντι στις Βρυξέλλες και τους ευρωπαίους εταίρους της ιδίως, μεταξύ άλλων, στο πεδίο του προσφυγικού.

Το βασικό θέμα πάντως που επισκιάζει τα πάντα αυτές τις μέρες και την άτυπη σύνοδο της Μάλτας είναι ο πόλεμος στην Ουκρανία, από τον οποίο όλοι επηρεαζόμαστε «πολυεπίπεδα», όπως είπε ο Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάιερ, με την ασφάλεια, την ενεργειακή επάρκεια και την οικονομία να δοκιμάζονται σε διαφορετικό βαθμό ανά χώρα. Ο Γερμανός πρόεδρος υπογράμμισε μάλιστα την ανάγκη στήριξης της Ουκρανίας αλλά και την επιτακτικότητα για αλληλεγγύη και ενότητα εντός της ΕΕ σε μια δυσοίωνη εποχή όπου οι αντοχές της δημοκρατικής Ευρώπης κλυδωνίζονται.

Για την ιστορία, η πρώτη συνάντηση της Ομάδας Araiolos έγινε το 2003 στην ομώνυμη πόλη της Πορτογαλίας. Θέμα τότε ήταν ευρωπαϊκή διεύρυνση αλλά και η προώθηση της Συνταγματικής Συνθήκης για την ΕΕ – μια ιδέα που δεν προχώρησε. Η επόμενη σύνοδος μάλιστα αναμένεται να διεξαχθεί εκ νέου μετά τόσα χρόνια στην Πορτογαλία. Στις συναντήσεις της ομάδας αυτής συμμετέχουν οι Πρόεδροι 13 χωρών: Πορτογαλίας, Γερμανίας, Ιταλίας, Ελλάδας, Ιρλανδίας, Βουλγαρίας, Κροατίας, Μάλτας, Πολωνίας, Ουγγαρίας, Εσθονίας, Λιθουανίας, Σλοβακίας και φέτος για πρώτη φορά και της Σλοβενίας.

Δήμητρα Κυρανούδη, Βαλέτα-Μάλτα

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ