«Στρίβειν» δια της αναβολής. Οι 28 αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων μη μπορώντας να συμφωνήσουν στην υποψηφιότητα Βέμπερ, δίνουν και πάλι ραντεβού στις 30 Ιουνίου. Οργισμένη η Μέρκελ για το αδιέξοδο.Λίγο μετά τις 2 τα ξημερώματα η Άγκελα Μέρκελ έμπαινε στο χώρο των συνεντεύξεων με σοβαρό πρόσωπο. Ίσως να ήταν το προχωρημένο της ώρας μετά από διαπραγματεύσεις πολλών ωρών για το ποιος θα διαδεχθεί τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ στο αξίωμα του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Ίσως όμως επειδή θα έπρεπε να ανακοινώσει το αποτέλεσμα αυτών των δύσκολων διαπραγματεύσεων – κάθε άλλο παρά ευχάριστο για τη Γερμανία.

Δεν πήρε καν το όνομα του Βέμπερ στο στόμα της

«Δεν υπάρχει πλειοψηφία για έναν από τους επικεφαλής των πολιτικών κομμάτων» έσπευσε να ανακοινώσει η γερμανίδα καγκελάριος. «Επ' αυτού ενημέρωσε ο πρόεδρος του Συμβουλίου Κορυφής Ντόναλντ Τουσκ, θα πρέπει τώρα να εξετάσουμε πώς θα αντιμετωπίσουμε την κατάσταση». Οι δημοσιογράφοι έκαναν επίμονες ερωτήσεις για το εάν συνεχίζει να στηρίζει τον Μάνφρεντ Βέμπερ, αλλά η Μέρκελ αποφεύγει ακόμη και να τον ονοματίσει. «Ο Ντόναλντ Τουσκ ενημέρωσε για την κατάσταση, θα πρέπει να την λάβουμε υπόψη, πρόκειται για διάγνωση που μας θέτει προ προκλήσεων». Με άλλα λόγια, η γερμανίδα καγκελάριος δεν φαίνεται να δίνει σχεδόν καμιά ελπίδα στον Βέμπερ για να αναλάβει το κορυφαίο αυτό αξίωμα στην ΕΕ.

Αλλά περί ποιας διάγνωσης επρόκειτο; 11 από τους 28 αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων έχουν κάνει σαφές εδώ και ημέρες ότι δεν δέχονται επ' ουδενί τον Βαυαρό πολιτικό επικεφαλής στην Κομισιόν. Οι ενδοιασμοί τους συμπίπτουν με αυτές του γάλλου προέδρου Μακρόν, ο οποίος συνεχίζει να επιμένει ότι ο Βέμπερ δεν έχει αναλάβει ποτέ το αξίωμα του πρωθυπουργού ή του υπουργού, και κατόπιν αυτού δεν διαθέτει κυβερνητική εμπειρία για να αναλάβει τα ηνία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Αλλά ούτε και οι συνυποψήφιοι του Βέμπερ, ο Σοσιαλδημοκράτης Φρανς Τίμερμανς και η Φιλελεύθερη επίτροπος Ανταγωνισμού Μαργκρέτε Βεστάγκερ βρίσκονται σε καλύτερη θέση. Γιατί όσο καιρό δεν είναι σαφές ποιος θα γίνει πρόεδρος της Κομισιόν δεν μπορούν να ληφθούν αποφάσεις και για τα άλλα ευρωπαϊκά αξιώματα.

Το κρίσιμο δείπνο

Το ίδιο «μπλοκαρισμένη» είναι η κατάσταση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Τόσο οι Σοσιαλδημοκράτες, όσο και οι Φιλελεύθεροι, έκαναν σαφές ότι σε καμιά περίπτωση δεν πρόκειται να στηρίξουν την υποψηφιότητα Βέμπερ. Ανώτατοι κοινοτικοί διπλωμάτες αναφέρουν ότι η Μέρκελ έδειχνε πολύ θυμωμένη κατά τη διάρκεια του δείπνου κάνοντας σαφές στους συναδέλφους της ότι υπό αυτές τις συνθήκες όλοι οι υποψήφιοι βγαίνουν εκτός κούρσας, δηλαδή όχι μόνο ο Βέμπερ, αλλά ο Τίμερμανς και η Βεστάγκερ. «Υπό αυτές τις συνθήκες, όλοι εκτός» φέρεται να είπε σύμφωνα με παραβρισκόμενους. Σύμφωνα με πληροφορίες του Spiegel ο Μαρκ Ρούτε, ο πρωθυπουργός της Ολλανδίας, απάντησε θυμωμένα ότι δεν μπορεί να θεωρούνται άλλοι 500 ανθρώποι ικανοί για την προεδρία της Κομισιόν, αλλά όχι όλως περιέργως ένας από τους Spitzenkandidaten (κορυφαίους υποψηφίους), τους επικεφαλής των πολιτικών κομμάτων». Σημειωτέον ότι ο Ρούτε υποστηρίζει την Βεστάγκερ.

Επόμενο βήμα του Τουσκ τώρα είναι να διερευνήσει τις προθέσεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. «Δεν θέλουμε σε καμιά περίπτωση να διακινδυνεύσουμε κρίση με το Κοινοβούλιο, δεν θα ήταν καλό για τα επόμενα πέντε χρόνια» διασαφήνισε η Άγκελα Μέρκελ. Από την πλευρά του ο γάλλος πρόεδρος Μακρόν αμφισβήτησε και πάλι την αρχή του Spitzenkandidat. «Δεν έχει νόημα, όταν, όπως στις Ευρωεκλογές, οι λίστες είναι διακρατικές και όχι εθνικές» σημείωσε. Προς την ίδια κατεύθυνση εκφράστηκε και η Μέρκελ. Το επόμενο ραντεβού των 28 είναι στις 30 Ιουνίου. Μέχρι τότε θα πρέπει να βρεθεί οπωσδήποτε λύση για όλο το πακέτο των θέσεων, πριν συνεδριάσει στις 2 Ιουλίου για πρώτη φορά το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. «Η κατάσταση δεν είναι απειλητική, εάν δεν βγει σήμερα λευκός καπνός» είχε πει η γερμανίδα καγκελάριος κατά την έναρξη των εργασιών του Συμβουλίου. Ο μόνος που φαίνεται πάντως να «διασκεδάζει» την κατάσταση είναι ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ. «Καταγράφω με ικανοποίηση ότι είναι πολύ δύσκολο να με αντικαταστήσει κανείς» είπε με αρκετή δόση χιούμορ.

Ειρήνη Αναστασοπούλου / Spiegel, NTV, AFP

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ