Στο Πάνθεον στο κέντρο του Παρισιού έχουν ταφεί οι διασημότερες προσωπικότητες της Γαλλίας: πολιτικοί, επιστήμονες, συγγραφείς, καλλιτέχνες. Τώρα τα πορτραίτα τους κοσμούν τους δρόμους της γαλλικής πρωτεύουσας.Ο συγγραφέας Βίκτωρ Ουγκώ βρήκε την τελευταία κατοικία του στο Πάνθεον του Παρισιού δίπλα στον ομότεχνό του Εμίλ Ζολά. Και πριν από λίγες εβδομάδες ενταφιάστηκε σ’ αυτόν τον ναό των ενδόξων τέκνων της Γαλλίας η Σιμόν Βέιγ, επιζώσα της μαζικής εξόντωσης των Εβραίων από τους ναζί και αγωνίστρια για τα δικαιώματα της γυναίκας. Στην ίδια κρύπτη βρίσκονται τα λείψανα 70 και πλέον επιφανών προσωπικοτήτων. Τώρα ο εκπρόσωπος της streetart C215 ζωγράφισε με σπρέι 30 απ’ αυτούς σε προσόψεις κτηρίων, κουτιά μετασχηματιστών και γραμματοκιβώτια.

Μια πολύ ιδιαίτερη πρωτοβουλία, αν λάβει κανείς υπόψη την ευαισθησία των Γάλλων για τους «μεγάλους» που βρίσκονται στο Πάνθεον. Η έκθεση με τίτλο «Επιφανείς» στους δρόμους του Παρισιού σκοπό έχει να φρεσκάρει τη μνήμη πολλών Γάλλων που έχουν ξεχάσει τις διασημότητες του παρελθόντος. Να ξαναθυμηθούμε λοιπόν όλοι μας τον πιλότο και συγγραφέα του «Μικρού Πρίγκιπα» Αντουάν ντε Σαιντ-Εξυπερύ, τον πεζογράφο και υπ. Πολιτισμού Αντρέ Μαλρώ ή τον Ζαν Ζωρές, ιστορικό και πολιτικό.

Ουγκώ και Ζολά

Όλοι αυτοί ζωγραφίστηκαν με σπρέι στους τοίχους από τον Κριστιάν Γκεμύ με το καλλιτεχνικό ψευδώνυμο C215. Είναι από τους πιο γνωστούς εκπροσώπους της «τέχνης του δρόμου» (streetart) στη Γαλλία, η δε τρέχουσα έκθεσή του με τα πορτραίτα των επιφανών στο 5ο Διαμέρισμα της γαλλικής πρωτεύουσας θα διαρκέσει μέχρις τις αρχές Οκτωβρίου, «αν», όπως λέει ο ίδιος, «τα έργα δεν έχουν μέχρι τότε απομακρυνθεί ή καλυφθεί με άλλα».

Πάνω σ’ ένα κουτί μετασχηματιστή στον δρόμο που συνδέει τον Κήπο του Λουξεμβούργου με το Πάνθεον ο Γκεμύ έχει ζωγραφίσει τον Βίκτωρα Ουγκώ με γκρίζα μαλλιά και γένια, ενώ λίγο πιο κάτω παρακολουθεί τους περαστικούς με το διαπεραστικό του βλέμμα ο Εμίλ Ζολά.

Γυναίκες στο Πάνθεον

Στο Πάνθεον έχουν ταφεί μέχρι σήμερα και πέντε γυναίκες, ανάμεσά τους η φυσικός και χημικός Μαρί Κιουρί που τιμήθηκε με δύο Νομπέλ. Το πορτραίτο της κοσμεί τώρα την πρόσοψη ενός σπιτιού στην οδό Ουλμ, όπου βρίσκεται το Ινστιτούτο Κιουρί. Εκεί η Μαρί με τον άνδρα της Πιέρ μελέτησαν το ράδιο και τη ραδιοθεραπεία για την αντιμετώπιση του καρκίνου.

Η Σιμόν Βέιγ, που επέζησε του στρατοπέδου συγκέντρωσης Άουσβιτς-Μπιρκενάου και αργότερα τάχθηκε ως υπ. Υγείας υπέρ της νομιμοποίησης των αμβλώσεων, δεν περιλήφθηκε αρχικά στην έκθεση των πορτραίτων, επειδή ο προγραμματισμός είχε ολοκληρωθεί πριν η Βέιγ πεθάνει στις 30 Ιουνίου 2017 σε ηλικία 89 ετών. Όμως ο Γκεμύ συμπλήρωσε μόνος του την έκθεση με μερικά πρόσθετα πορτραίτα, του Ντενί Ντιντερό για παράδειγμα, του αβά Γκρεγκουάρ, αλλά και της Σιμόν Βέιγ.

Ζαμπίνε Γκλάουμπιτς (dpa)

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ