Ο ευρωβουλευτής Γιώργος Χατζημαρκάκης (FDP) έκανε σήμερα την παρακάτω δήλωση με αφορμή τις εξελίξεις στο θέμα της Κύπρου:

Οι εξελίξεις αποδεικνύουν πως η απόφαση για την Κύπρο είναι βόμβα που πυροδότησε το Eurogroup στα ραγισμένα θεμέλια της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η προμελετημένη δέσμευση των καταθέσεων, αποτελεί το χρονικό μιας ωμής παρέμβασης που διαπράττεται στο όνομα της αλληλεγγύης, αλλά οδηγεί στην καταστροφή.

Λέγεται πως το κούρεμα των καταθέσεων και τα περίπου 6 δισεκατομμύρια που θα δεσμευτούν θα είναι καταλυτικά στην προσπάθεια για διάσωση του χρηματοπιστωτικού συστήματος της Κύπρου. Τι θα γίνει όμως με τα δισεκατομμύρια που θα φύγουν εκτός Κύπρου στα πρώτα κιόλας λεπτά μετά την επαναλειτουργία των Κυπριακών τραπεζών αύριο; Δεν θα δημιουργήσουν μια καινούργια αστάθεια στο χρηματοπιστωτικό σύστημα της χώρας; Δεν θα προκαλέσουν ντόμινο απωλειών που θα απαιτεί ακόμα μεγαλύτερη «βοήθεια» από την Ευρώπη; Ποιος θα αποσοβήσει την αποσταθεροποίηση;

Η αναστάτωση στις διεθνείς αγορές οδηγεί εκ νέου τη ζώνη του ευρώ σε κλίμα οικονομικής αστάθειας. Πως θα απαντηθεί η εύλογη ανησυχία για την ασφάλεια των καταθέσεων στην ευρωζώνη; Νομιμοποιείται αυτή η πρακτική και σε πόσες περιπτώσεις ακόμα θα ακολουθηθεί;

Φοβάμαι πως έχουμε να αντιμετωπίσουμε μια κρυφή ατζέντα και παιχνίδια σκοπιμοτήτων με πρώτο θύμα τους Κύπριους καταθέτες και άμεση συνέπεια τη φυγή των κεφαλαίων που φιλοξενούνται στο Νησί. Απώτερος στόχος είναι ο έλεγχος του ορυκτού πλούτου της Κύπρου και κρίσιμη συνέπεια για την ευρωζώνη, η ανατροπή των αρχών και των κανόνων συνεργασίας που γνωρίζαμε μέχρι σήμερα στην Ε.Ε.

Η Κυπριακή Δημοκρατία πρέπει να σηκώσει τώρα ένα μεγάλο βάρος: Να υπερασπιστεί και να διασφαλίσει τα συμφέροντα των Κυπρίων πολιτών αλλά και όσων επέλεξαν να επενδύσουν στη χώρα τους, προστατεύοντας κατά το επόμενο και μεταβατικό στάδιο την λειτουργία της οικονομίας.

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ