Η συνταγματική κατοχύρωση της ισότητας των φύλων στις ΗΠΑ θα κριθεί στο Ανώτατο Δικαστήριο. Εκεί έχουν προσφύγει πολιτικοί και οργανώσεις μετά από αγώνες δεκαετιών. Η προϊστορία πάντως έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον.Την ώρα που οι γερουσιαστές των δύο κομμάτων ξεκίνησαν τη μάχη, κατά την πρώτη ημέρα της δίκης με αίτημα την καθαίρεση του Ντόναλντ Τραμπ για να περάσουν τις θέσεις τους, πολιτικοί και προοδευτικές γυναικείες οργανώσεις στις ΗΠΑ δίνουν τη δική τους μάχη για να προσθέσουν στο ομοσπονδιακό Σύνταγμα της χώρας μια μικρή πρόταση με μεγάλη σημασία: άνδρες και γυναίκες έχουν ίσα δικαιώματα. Κάτι που θεωρείται αυτονόητο και υπάρχει σε όλα τα συντάγματα, τουλάχιστον των δυτικών χωρών.

Λόγω παραγραφής

Το θέμα έχει ενδιαφέρουσα προϊστορία. Στο ερώτημα από πότε το αμερικανικό σύνταγμα εγγυάται την ισότητα ανάμεσα στους άνδρες και τις γυναίκες, πολλοί απαντούν άοριστα. Κάποια χρονιά στα μέσα του περασμένου αιώνα. Άλλοι υποστηρίζουν ότι αυτό έγινε μόλις στα μέσα Ιανουαρίου όταν το Κογκρέσο της πολιτείας Βιρτζίνια ενέκρινε αυτό το συμπληρωματικό άρθρο στο δικό της σύνταγμα. Και οι δύο απαντήσεις είναι σωστές. Πριν από 48 χρόνια, το 1972, το Κογκρέσο στην Ουάσιγκτον ενέκρινε το ίδιο άρθρο μετά από συζητήσεις 50 χρόνων! Αλλά το άρθρο δεν τέθηκε ποτέ σε ισχύ διότι δεν έγινε η σχετική προσθήκη στο αμερικανικό σύνταγμα. Για ποιο λόγο; Διότι θα έπρεπε να το επικυρώσουν τα ¾ των πολιτειών, δηλαδή 38 πολιτείες και μέχρι προχθές ήταν 37.

Η ικανοποίηση ήταν εύλογα μεγάλη όταν προστέθηκε τελικά και η 38η, η Βιρτζίνια. «Έφτασε η ώρα, να συμπεριλάβουμε εμάς τις γυναίκες στο σύνταγμα. Και η Βιρτζίνια είναι η τελευταία πολιτεία που ήταν αναγκαίο να συναινέσει» δήλωσε η Σάλι Χάντσον. Η χαρά της βουλευτού των Δημοκρατικών στη Βιρτζίνια αποδείχθηκε ωστόσο πρώιμη. Διότι το υπουργείο Δικαιοσύνης προέβαλε το επιχείρημα ότι έχει παραγραφεί και η τελευταία προθεσμία για την προσθήκη του άρθρου στο σύνταγμα των ΗΠΑ.

Γυναίκες εναντίον γυναικών

Έτσι η υπόθεση παίρνει το δρόμο του Ανώτατου Δικαστηρίου. Οι προασπιστές της συνταγματικής κατοχύρωσης της ισότητας των δύο φύλων θέλουν επιτέλους να βάλουν τη χώρα από νομικής άποψης στον 21ο αιώνα και να επιτύχουν ότι κανείς δεν πρέπει λόγω του φύλου του να υποβάλλεται σε διακριτική μεταχείριση. Στο πλευρό των υποστηρικτών της ισότητας είναι και ο υπουργός Δικαιοσύνης της Βιρτζίνιας Μαρκ Χέρινγκ. «Μεγάλωσα σε μονογονεϊκή οικογένεια από τη μητέρα μου. Από εκείνη έχω ακούσει πόσο συχνά στη ζωής της έχει υποστεί διακρίσεις».

Θα πρέπει πάντως να αναφερθεί ότι συντηρητικές οργανώσεις γυναικών έπαιξαν αρνητικό ρόλο. Παίζοντας το χαρτί του φόβου απείλησαν, ότι σε περίπτωση κατοχύρωσης της ισότητας, οι γυναίκες θα πήγαιναν υποχρεωτικά στρατό και ότι σε περίπτωση διαζυγίου θα έχαναν το δικαίωμα στη διατροφή. Στο μεταξύ η συζήτηση έχει αποκτήσει και άλλα στοιχεία διότι οι υποστηρικτές της ισότητας ζητούν τη συνταγματική κατοχύρωση κι άλλων φύλων, τη συνταγματική κατοχύρωση του γάμου ανάμεσα στο ίδιο φύλο κι άλλες διεκδικήσεις που για τους πολέμιους προσβάλει την χριστιανική τάξη πραγμάτων. Σε κάθε περίπτωση τον τελευταίο λόγο έχει η δικαιοσύνη.

Άρτουρ Λάντβερ / ARD

Επιμέλεια: Ειρήνη Αναστασοπούλου

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ