Στους 2.607 ανέρχεται ο αριθμός των υποψηφίων ευρωβουλευτών στη Γαλλία. Ποτέ άλλοτε δεν ήταν τόσοι πολλοί χωρίς να σημαίνει ότι αυξήθηκε το ενδιαφέρον των Γάλλων. Δημοσκοπική πρωτιά της ακροδεξιάς Μαρίν Λεπέν.Η αντίστροφη μέτρηση για τις ευρωεκλογές έχει ξεκινήσει και στη Γαλλία τα κόμματα κατέθεσαν τις λίστες με όλους τους υποψηφίους. Τίποτα δεν μπορεί πλέον να σταθεί εμπόδιο στην έναρξη της καυτής φάσης του προεκλογικού αγώνα. Εντύπωση προκαλεί ο μεγάλος αριθμός των υποψηφίων ευρωβουλευτών, γύρω στους 2.607, και η δημοσκοπική πρωτιά του ακροδεξιού Εθνικού Συναγερμού της Μαρίν Λεπέν. Στον πρωτοφανή αριθμό 33, που είναι ρεκόρ για τη Γαλλία, έφθασαν φέτος οι λίστες των υποψηφίων, που δημοσιεύθηκαν χθες στην εφημερίδα της κυβέρνησης.

Αριθμός ρεκόρ, που εκτιμάται ότι καταγράφει τον κατακερματισμό του πολιτικού τοπίου και όχι το υπέρμετρο ενδιαφέρον των Γάλλων για τις ευρωεκλογές. Ενός τοπίου όπου κυριαρχούν δύο βασικοί πολιτικοί σχηματισμοί: η κυβερνητική πλειοψηφία του Μακρόν με την ευρωλίστα «Αναγέννηση» και η ακροδεξιά της Λεπέν με τον «Εθνικό Συναγερμό» που όλο και κερδίζει ποσοστά στις σφυγμομετρήσεις. Ίσως να μην είναι τυχαίο, ότι η επικεφαλής της «Αναγέννησης» Ναταλί Λουαζό, ελάχιστα χαρισματική, ξεκίνησε με γκάφες ή λάθη που ήλθαν στην επιφάνεια από τα φοιτητικά της χρόνια με δραστηριότητα δίπλα σε ακροδεξιούς συμφοιτητές.

Δημοσκοπική πρωτιά στη Μαρίν Λεπέν

Οι αποκαλύψεις προκάλεσαν μείωση στις προτιμήσεις στη λίστα της και πολλοί εκτιμούν ότι θα πρέπει πλέον να πάρει μέρος στην εκστρατεία ο ίδιος ο Μακρόν, εάν δεν θέλει να αφήσει τη νίκη στα χέρια της Μαρίν Λεπέν. Σε περίπτωση νίκης της θα ισοδυναμούσε με προσωπικό πλήγμα του γάλλου προέδρου, ο οποίος φιλοδοξεί να ανεβάσει τα ποσοστά δημοτικότητάς του μετά από διαδηλώσει 5 μηνών από τα «κίτρινα γιλέκα». Με 79 υποψηφίους σε κάθε λίστα ο συνολικός αριθμός τους ανέρχεται στους 2607. Τόσοι παίρνουν θέση στη γραμμή εκκίνησης για την προεκλογική εκστρατεία. Οι πολίτες θα έχουν έτσι περισσότερες δυνατότητες να κάνουν τις επιλογές τους.

Τα κίτρινα γιλέκα συμμετέχουν με τρεις δικές τους λίστες και με παρουσίες σε δύο άλλες λίστες. Στο φάσμα των επιλογών, πέρα από τις λίστες των κομμάτων της αντιπολίτευσης, υπάρχουν δυο καθαρά οικολογικές, 2 αντιευρωπαϊκές, εκ των οποίων η μια υπέρ του Frexit, της εξόδου της Γαλλίας από την ΕΕ, 2 λίστες από τους κομμουνιστές, πολλές εθνικιστικών αποχρώσεων, λίστα εσπεράντο, φεμινιστικές υπέρ των ζώων και ακόμα μια λίστα των Πειρατών.

Ολυμπία Τσίπηρα, Παρίσι

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ