Εκλογή των Νόρμπερτ Βάλτερ-Μπόργιανς και Σάσκια Έσκεν στη συνπροεδρία του SPD με μεγάλη πλειοψηφία. Επιστροφή σε παραδοσιακές σοσιαλδημοκρατικές θέσεις.«Στη νέα εποχή», αυτό είναι το κεντρικό σύνθημα του τριήμερου κομματικού συνεδρίου των Σοσιαλδημοκρατών στο Βερολίνο. Η επίκληση ενός νέου ξεκινήματος οπτικά υπογραμμίστηκε με ένα σύμβολο που είχε πάρα πολλά χρόνια να χρησιμοποιηθεί: το κόκκινο τριαντάφυλλο -αν και το χρώμα του δεν είναι τόσο έντονο. Μια άλλη εμφανή διαφορά σε σχέση με προηγούμενα συνέδρια είναι ότι η γραβάτα στους Σοσιαλδημοκράτες μάλλον είναι ντεμοντέ – ούτε τα ηγετικά στελέχη τη φορούν πλέον. Τι άλλαξε όμως επί της ουσίας;

Το SPD για πρώτη φορά θα ηγηθεί από δύο συνπροέδρους. Μετά από την αλλαγή του καταστατικού το συνέδριο επιβεβαίωσε τους νικητές του εσωκομματικού δημοψηφίσματος, τον Νόρμπερτ Βάλτερ-Μπόργιανς με 89,2% και την Σάσκια Έσκεν με 75,9%. Δεδομένου ότι μπήκαν ως αουτσάιντερ στην κούρσα διαδοχής, τα αποτελέσματα θα πρέπει να θεωρηθούν προσωπική τους επιτυχία. Η προηγούμενη πρόεδρος του SPD Αντρέα Νάλες είχε εκλεγεί το 2018 με πετύχει μόλις 66,4% των ψήφων. Τα ποσοστά των Βάλτερ-Μπόργιανς και Έσκεν εκφράζουν εκτός αυτού τη θετική διάθεση της μεγάλης πλειοψηφίας των συνέδρων για μια νέα αρχή αλλά και για ενότητα. Ενδεικτικό αυτής της στάσης είναι η αύξηση του αριθμού των αντιπροέδρων από αρχικά τρεις σε πέντε προκειμένου να αντιπροσωπευθούν ευρύτερα οι κομματικές τάσεις. Οι πέντε νέοι αντιπρόεδροι συγκέντρωσαν ποσοστά που κυμαίνονταν μεταξύ 70% και 80%. Ανάμεσά τους είναι και ο πρόεδρος της κομματικής νεολαίας Κέβιν Κύνερτ, ο οποίος εκλέχτηκε με 70,4%

«Αριστερό λαϊκό κόμμα»

Στις ομιλίες τους και ο Ν. Βάλτερ-Μπόργιανς όσο και η Σ. Έσκεν επιδίωξαν να ενώσουν ένα διαιρεμένο και εκλογικά συρρικνωμένο κόμμα, μέσω του προσδιορισμού της πολιτικής του φυσιογνωμίας. Το SPD είναι ένα «αριστερό λαϊκό κόμμα» τόνισε ο κ. Βάλτερ-Μπόργιανς, επαναφέροντας στο προσκήνιο έναν παλαιότερο χαρακτηρισμό. Είναι το κόμμα της ειρήνης, των ίσων ευκαιριών για όλους και του κοινωνικού κράτους. Από αυτή την οριοθέτηση προκύπτει και η στάση που θα πρέπει να τηρήσουν οι Σοσιαλδημοκράτες στο ερώτημα αν θα παραμείνουν στην κυβέρνηση ή όχι. Λαμβάνοντας υπ’ όψη ότι στο SPD επικρατούν διαφορετικές απόψεις γύρω από αυτό το θέμα, το νέο ηγετικό δίδυμο δεν έθεσε θέμα εξόδου – αν και θα την προτιμούσε.

Αναφερόμενος στη στάση του SPD που θα πρέπει να τηρήσει σε συνεργασίες με άλλα κόμματα ο Ν. Βάλτερ – Μπόργιανς τόνισε πως «οι συμβιβασμοί θα πρέπει να είναι ανεκτοί». Και προκειμένου να είναι αξιόπιστοι στους πολίτες οι Σοσιαλδημοκράτες, θα πρέπει να υποστηρίζουν σθεναρά τις θέσεις τους. Σε αυτό το πλαίσιο κατέστησε σαφές ότι τον πρώτο λόγο για την χάραξη της κυβερνητικής πολιτικής έχει το κόμμα και όχι η Κ.Ο. και τα κυβερνητικά στελέχη.

«Ελαστικές» διατυπώσεις

Σε αντίθεση με την απερχόμενη κομματική ηγεσία και ειδικά τον αντικαγκελάριο και υπ. Οικονομικών Όλαφ Σολτς η νέα ηγεσία θέτει σε αμφισβήτηση τους ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς. «Αν το προβλεπόμενο από το Σύνταγμα ‘φρένο χρέους’ βρίσκεται σε αντίθεση με ένα καλύτερο μέλλον των παιδιών μας τότε είναι λάθος και θα πρέπει να φύγει», είπε ενδεικτικά ο κ. Βάλτερ-Μπόργιανς.

Όπως διευκρίνισε η χώρα έχει ανάγκη από ετήσιες επενδύσεις στις υποδομές ύψους 45 δις ευρώ για την επόμενη δεκαετία. Η ενίσχυση του κοινωνικού κράτους έχει προτεραιότητα έναντι της αύξησης των αμυντικών δαπανών, υποστήριξε. Το ίδιο αρνητικά εκφράστηκε και για τα σχέδια της υπουργού Άμυνας και προέδρου των Χριστιανοδημοκρατών Άνεγκρετ Κραμπ-Καρενμπάουερ για μια ολοένα μεγαλύτερη συμμετοχή της Γερμανίας σε διεθνείς στρατιωτικές αποστολές.

Βέβαια οι διατυπώσεις στο ψήφισμα του συνέδριου σε ό,τι αφορά όλα αυτά τα θέματα δεν είναι τόσο αυστηρές και αφήνουν περιθώρια στη νέα ηγεσία για τις επικείμενες διαπραγματεύσεις με τους Χριστιανοδημοκράτες. Οι εταίροι είχαν συμφωνήσει ότι στη μέση της κυβερνητικής θητείας θα συζητήσουν για πιθανές αλλαγές του κυβερνητικού προγράμματος.

Παναγιώτης Κουπαράνης, Βερολίνο

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ