ΒΙΕΝΝΗ. Πρωτοβουλία για την επίλυση των χρόνιων προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι Ομογενείς, που διαθέτουν θερινές κατοικίες στο Αρκαδικό Χωριό ανέλαβε η Δρ. Όλγα Σαραντοπούλου Γραμματέας ΣΑΕ, η οποία επισκέφθηκε πρόσφατα τις εγκαταστάσεις του Οικισμού στην Ρεποντίνα του Δήμου Βόρειας Κυνουρίας και είχε την ευκαιρία να συναντηθεί και να συνομιλήσει με κατοίκους του ομογενειακού χωριού.

Η Δρ. Σαραντοπούλου συμμετείχε σε αντιπροσωπεία με επικεφαλής τον Α’ Αντιπρόεδρο της Βουλής και πρώην υφυπουργό Εξωτερικών Γρηγόρη Νιώτη, που επισκέφθηκαν τον υφυπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Θάνο Μωραϊτη για το ζήτημα.

Στην αντιπρoσωπεία συμμετείχαν ο Πρόεδρος της Κοινότητας του Αρκαδικού Χωριού Παναγιώτης Καραχάλιος, ο αντιπρόεδρος της Παναρκαδικής Ομοσπονδίας Καναδά Νίκος Μαντάς, ο επιφανής ομογενής από το Σικάγο Γεώργιος Βουτυρίτσας, ο ομογενής από τον Καναδά Ευάγγελος Ζεμπελίκος με τη νομική του σύμβουλο και ο δικηγόρος Γιάννης Καραχάλιος.

Ο κ. Νιώτης, στον οποίο ανήκει και η πρωτοβουλία κατασκευής του Αρκαδικού Χωριού, μέσω της οποίας δόθηκε η δυνατότητα σε Ομογενείς να εκπληρώσουν ένα όνειρο ζωής και να επενδύσουν στην ιδιαίτερη πατρίδα τους, ενημέρωσε τον υφυπουργό για τις τελευταίες εξελίξεις στο ζήτημα του οικισμού.

Όπως επεσήμαναν στον υφυπουργό τα μέλη της αντιπροσωπείας, το Αρκαδικό Χωριό αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα με τη λειτουργία του, τα οποία εντοπίζονται κυρίως στο θέμα της υδροδότησης και στο θέμα του αποχετευτικού συστήματος, αλλά και αδράνειας της λειτουργίας του βιολογικού καθαρισμού. Ενώ οι τρεις εγκαταστάσεις ιχθυοκαλλιεργειών που συνορεύουν με τον οικισμό δημιουργούν πρόσθετα προβλήματα στους κατοίκους.

Μέχρι σήμερα έχουν χτιστεί από Ομογενείς εκατό σπίτια σε οικόπεδα έκτασης 650 στρεμμάτων που παραχωρήθηκαν από το 1987 και ένθεν από τη Δημόσια Επιχείρηση Πολεοδομίας και Στέγασης (ΔΕΠΟΣ) στη θέση Μικρή Ρεποντίνα του Δήμου Βόρειας Κυνουρίας στο Νομό Αρκαδίας. Τα οικόπεδα πουλήθηκαν στους ενδιαφερόμενους με την υπόσχεση της δημιουργίας ενός πρότυπου οικισμού αποτελούμενου από περίπου 350 οικίες, με σύγχρονη οργάνωση, χωροταξία και υποδομή. Οι πρώτες κατοικίες παραδόθηκαν το 1994.

Να σημειωθεί ότι το Αρκαδικό Χωριό είναι το μοναδικό έργο δημιουργίας οικισμού για τον Απόδημο Ελληνισμό, το οποίο θα λειτουργούσε και ως πιλότος για τη δημιουργία και άλλων τέτοιων οικισμών, με πρωταρχικό στόχο την επανασύνδεση των απανταχού Ομογενών Αρκάδων με τον τόπο καταγωγής τους και την ενίσχυση της πολιτισμικής τους ταυτότητας, κυρίως των νέων ανθρώπων που γεννήθηκαν, μεγαλώνουν και μορφώνονται έξω από τον Ελλαδικό χώρο.

Σήμερα λόγω της διαλύσεως της ΔΕΠΟΣ και της εγκατάλειψης του προγράμματος οι Ομογενείς κάτοικοι περνούν τις διακοπές τους σε έναν τόπο δίχως τις κατάλληλες υποδομές, σε έναν οικισμό με ελλιπές οδικό δίκτυο, αφού πολλοί δρόμοι δεν έχουν ασφαλτωθεί, δίχως σωστά δίκτυα ύδρευσης και αποχέτευσης, χωρίς επαρκή φωτισμό, αφού η ΔΕΠΟΣ αθέτησε τη συμφωνία που είχε γίνει εξαρχής και δεν διέθεσε τα απαραίτητα κονδύλια. Η επιχείρηση βρίσκεται σήμερα σε εκκαθάριση – κήρυξε πτώχευση- με αποτέλεσμα να εκκρεμούν ακόμη τα αιτήματα και οι προσφυγές των Ομογενών για τη βελτίωση των υπαρχουσών υποδομών, αλλά και η κατασκευή μεγάλου αριθμού κατοικιών Ομογενών. Ακόμη, για υπάρχουσες κατοικίες η ΔΕΗ ζητά από τους ιδιοκτήτες εξωφρενικά ποσά ώστε να τα ηλεκτροδοτήσει.

Επίσης, όπως διευκρίνισε ο κ. Καραχάλιος, υπάλληλοι της ΔΕΠΟΣ έχουν καταθέσει ασφαλιστικά μέτρα έναντι της εταιρείας, με αποτέλεσμα τριάντα Ομογενείς που προπλήρωσαν οικόπεδα αξίας τριών εκατ. ευρώ να μην τους έχει ακόμη αποδοθεί η περιουσία τους.

Σημείωσε δε, ότι εάν είχε γίνει ομαλά η δόμηση στα 200 οικόπεδα, τα οποία έχουν πουληθεί σε Αποδήμους, η επένδυση αυτή θα απέφερε ποσό ύψους ογδόντα εκατομμυρίων ευρώ στην Ελλάδα. Ο κ. Καραχάλιος τόνισε ότι ο Δήμος θα πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες του και να διευκολύνει τη διαδικασία επίλυσης του ζητήματος. Ενώ ιδιαίτερη αναφορά έγινε και στην ανοικοδόμηση του Πολιτιστικού Κέντρου το οποίο ξεκίνησε πριν 15 χρόνια, απορρόφησε περίπου 400.000.000 δρχ. και σήμερα παραμένει ένας σκελετός από μπετόν στην κορυφή του λόφου που βρίσκεται το χωριό αφού ο κατασκευαστής κήρυξε πτώχευση και το άφησε ημιτελές.

Από την πλευρά της η Γραμματέας του ΣΑΕ, αφού μετέφερε στον υφυπουργό τους χαιρετισμούς του προέδρου της Παναρκαδικής Ομοσπονδίας ΗΠΑ Δημητρίου Φίλιου και την στήριξή του στην συνάντηση αυτή, εξέφρασε την πεποίθηση ότι είναι επιτακτική η ανάγκη να επιλυθούν τα ζητήματα αυτά και να δοθεί λύση στα δίκαια αιτήματα των Ομογενών μας με τη συνεργασία όλων των εμπλεκόμενων φορέων.

Επεσήμανε δε, ότι το χωριό θα πρέπει να διατηρήσει την ξεχωριστή του αρχιτεκτονική και φυσιογνωμία και να παραμείνει ένας τόπος που θα εξυπηρετεί τις ανάγκες των Ομογενών πρωτίστως. Ενώ, εξέφρασε την ανησυχία της για την ευρεία ανοικοδόμηση που παρατηρείται τόσο κοντά στον Αιγιαλό, η οποία ίσως μελλοντικά να έχει δυσμενής επιπτώσεις στο περιβάλλον.

Ο υφυπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Θάνος Μωραϊτης, δεσμεύτηκε ότι θα δώσει προτεραιότητα στην επίλυση του θέματος και ανακοίνωσε ότι το συντομότερο δυνατό κλιμάκιο ειδικών αποτελούμενων από τον Α’ Αντιπρόεδρο της Βουλής και πρώην Υφυπουργό Εξωτερικών Γρηγοόρη Νιώτη, στελέχη του υπουργείου, της νομαρχιακής και τοπικής αυτοδιοίκησης της Αρκαδίας αλλά και εκπροσώπων του Αρκαδικού Χωριού και των Αποδήμων, των Παναρκαδικών Ομοσπονδιών, της Γραμματέως ΣΑΕ, θα μεταβεί στον οικισμό προκειμένου να διαπιστώσει με ποιον τρόπο θα επιλυθούν το συντομότερο δυνατόν τα προβλήματα λειτουργίας του Αρκαδικού Χωριού.

Φωτό: ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΝΩΜΗ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ