Αίσθηση προκαλούν τα υψηλά ποσοστά Ερντογάν στα εκλογικά τμήματα της Γερμανίας, σύμφωνα τουλάχιστον με τα επίσημα αποτελέσματα. Γερμανοί πολιτικοί με καταγωγή από την Τουρκία εκφράζουν την ανησυχία τους.Οι Τούρκοι της Γερμανίας θεωρούνται μία αρκετά ανομοιογενής κοινότητα που περιλαμβάνει βεβαίως οπαδούς του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ή και σαλαφιστές, αλλά και πολλούς Κούρδους, ευκατάστατους κεμαλιστές ή φιλελεύθερους Αλεβίτες. Γι' αυτό προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι στα εκλογικά τμήματα που είχαν στηθεί σε 13 τουρκικά προξενεία σε όλη τη Γερμανία, ο Ερντογάν κατάφερε να αποσπάσει το 65% των ψήφων, ποσοστό μεγαλύτερο από τις βουλευτικές εκλογές του 2015, αλλά και πολύ ανώτερο από το αντίστοιχο στην ίδια την Τουρκία.

Το βράδυ της Κυριακής πολλοί Τούρκοι βγήκαν στους δρόμους και στη Γερμανία, πανηγυρίζοντας τη νίκη Ερντογάν. Στο Βερολίνο περίπου 200 αυτοκίνητα συμμετείχαν στην "πομπή της νίκης" που διέσχισε την κεντρική λεωφόρο Kurfürstendamm, ενώ περισσότεροι από 1.000 οπαδοί του τούρκου προέδρου κατέβηκαν στους δρόμους στο Ντούισμπουργκ. Ο γνωστός και στην Ελλάδα Τζεμ Έντζντεμιρ, ηγετικό στέλεχος των Πρασίνων και πρώην ευρωβουλευτής με καταγωγή από την Τουρκία, προκάλεσε αίσθηση με μία δήλωσή του: «Οι Τούρκοι της Γερμανίας που πανηγυρίζουν τη νίκη Ερντογάν ουσιαστικά αρνούνται τη φιλελεύθερη δημοκρατία μας» προειδοποιεί ο Έντζντεμιρ μέσω twitter, συγκρίνοντας μάλιστα τους οπαδούς του Ερντογάν με εκείνους του γερμανικού ακροδεξιού κόμματος "Εναλλακτική για τη Γερμανία" (AfD).

"Γιορτή αυταρχισμού" η εκλογική νίκη;

Επικριτικές δηλώσεις και από τη βουλευτή του γερμανικού σοσιαλδημοκρατού κόμματος (SPD) Τζανσέλ Κιζιλκαγιέ, επίσης με καταγωγή από την Τουρκία: «Πρόκειται για μια γιορτή αυταρχισμού», υποστηρίζει, «με αυτές τις εκλογές ο Ερντογάν υλοποιεί ένα σχέδιο ζωής. Ελέγχει μόνος του το κόμμα, την κυβέρνηση και το κράτος. Δεν είναι δημοκρατία αυτό διότι πλέον καταργείται η διάκριση των εξουσιών». Η Τζανσέλ Κιζιλκαγιέ θεωρεί "τρομακτικό" το ότι ο Ερντογάν αυξάνει τα ποσοστά του στη Γερμανία αλλά στρέφει τα βέλη της και κατά του Βερολίνου: "Τις τελευταίες δεκαετίες δεν υπήρξε ουσιαστική πολιτική για την ενσωμάτωση των μεταναστών στη γερμανική κοινωνία" υποστηρίζει.

Από την πλευρά της η Σεβίμ Νταγκντελέν, βουλευτής της Αριστεράς (Die Linke) υποστηρίζει ότι "πολύ πριν την ημέρα των εκλογών υπήρξε μία χειραγώγηση, με διάφορα μέσα, ώστε να εκπληρωθεί ο στόχος, που ήταν η εγκαθίδρυση ενός αυταρχικού προεδρικού συστήματος". Παράλληλα, επικρίνει το γεγονός ότι "έχει γίνει πλέον κανονικότητα η κατάσταση έκτακτης ανάγκης" που επιβλήθηκε στην Τουρκία μετά την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος το 2016.

"Ήττα Ερντογάν" βλέπει η κουρδική κοινότητα

Ο επικεφαλής της κουρδικής κοινότητας στη Γερμανία, Αλί Ερτάν Τοπράκ, κάνει μία διαφορετική ανάγνωση του εκλογικού αποτελέσματος και δηλώνει ότι "παρά τις πολυάριθμες παρατυπίες" ο Ερντογάν συγκέντρωσε "μόνο" το 52,5% των ψήφων στις προεδρικές εκλογές. "Όποιος, παρά την παρεμπόδιση της αντιπολίτευσης, την ιδιοποίηση κρατικών πόρων και μέσων ενημέρωσης, αλλά και την αποδεδειγμένη σε πολλές περιπτώσεις χειραγώγηση της κάλπης λαμβάνει αυτό το ποσοστό, στην πραγματικότητα έχει χάσει…", υποστηρίζει ο Τοπράκ.

Γιάννης Παπαδημητρίου

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ