Ο ΥπΕξ της Τουρκίας Μ. Τσαβούσογλου σε σημερινή συνέντευξή του σε τοπική εφημερίδα επανέρχεται στο προσφυγικό, αλλά και στο ζήτημα των γεωτρήσεων στην Αν. Μεσόγειο, με συστάσεις προς Ελλάδα, Κύπρο και ΕΕ.Η Άγκυρα διά μέσου του ΥπΕξ Μεβλούτ Τσαβούσογλου εντείνει τις επαφές για την έλευση τουριστών στη χώρα μετά τη λήξη του συναγερμού για τον κορωνοϊό. Μάλιστα τη στιγμή που σήμερα ξεκίνησε νέα ολική απαγόρευση κυκλοφορίας, αυτή την φορά σε όλη την επικράτεια με αφορμή τη γιορτή της λήξης της νηστείας του ιερού μήνα του Ραμαζανιού. Ταυτόχρονα πυκνώνουν όλο και περισσότερο οι επαφές με ευρωπαίους και Γερμανούς αξιωματούχους, καθώς η Τουρκία επιδιώκει να είναι τουριστικός προορισμός αυτό το καλοκαίρι.

Ο πρεσβευτής της Τουρκίας στο Βερολίνο Αλί Κεμάλ Αϊντίν μάλιστα μιλώντας στο Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων καλεί τη γερμανική κυβέρνηση να συμπεριλάβει και την Τουρκία στις εξαιρέσεις από τις όποιες ταξιδιωτικές οδηγίες για το καλοκαίρι. «Έχουν ληφθεί όλα τα απαραίτητα μέτρα, είμαστε πεπεισμένοι ότι η γερμανική κυβέρνηση θα το συνυπολογίσει αυτό και θα λάβει τις ανάλογες αποφάσεις» δηλώνει ο Τούρκος διπλωμάτης. Υποστηρίζει μάλιστα ότι όσον αφορά την αντιμετώπιση του κορωνοϊού «η Τουρκία είναι σε πολύ καλύτερη θέση από ορισμένα κράτη-μέλη της ΕΕ».

Προσφυγικό και γεωτρήσεις

Σε αυτή την συγκυρία ο κ. Τσαβούσογλου, αναφερόμενος σε συνέντευξή του σε εφημερίδα της εκλογικής του περιφέρειας στο προσφυγικό, τόνισε ότι μετά τα μέτρα για τον κορωνοϊό πρόσφυγες και μετανάστες θα επιχειρήσουν πάλι να περάσουν στην Ευρώπη. Είπα χθες στον κ. Μπορέλ, σημείωσε ο ίδιος, ότι αν τώρα η ΕΕ δεν συνεργαστεί μαζί μας, αργότερα η πόρτα μας θα είναι κλειστή. Και το προσφυγικό θα συνεχιστεί για αρκετά χρόνια.

Η Άγκυρα δεν ζητά μόνο την αναθεώρηση της συμφωνίας για το προσφυγικό αλλά ούτε μόνο κονδύλια για να τους κρατάει στην Τουρκία, όπως τόνισε. Ζητά την αναθεώρηση της τελωνειακής ένωσης, τη συμφωνία για τις θεωρήσεις και ουσιαστικά όλο το πακέτο της ενταξιακής της πορείας για να ανταποκριθεί θετικά.

Ακόμη στην ίδια συνέντευξη κατηγορεί τους Ελληνοκυπρίους, την Ελλάδα και την ΕΕ για την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο και προσθέτει ότι η Τουρκία θα συνεχίσει μονομερώς έρευνες και γεωτρήσεις έως ότου οι άλλες πλευρές δεχθούν διάλογο για κατανομή με την Άγκυρα.

Δηλώσεις που δείχνουν ότι πριν καλά-καλά τελειώσει η απειλή του κορωνοϊού το ανατολίτικο παζάρι θα είναι και πάλι στο προσκήνιο με όλη την μεγαλοπρέπειά του.

Ανδρέας Ρομπόπουλος, Κωνσταντινούπολη

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ