Τις δυνατότητες σχηματισμού βιώσιμης κυβέρνησης καλείται από σήμερα να εξακριβώσει ο Ιταλός πρόεδρος Σέρτζιο Ματαρέλα με σειρά επαφών. Σύμφωνα με αναλυτές ωστόσο η νέα κυβέρνηση δεν αναμένεται να συγκροτηθεί σύντομα.Ένα μήνα μετά τις εκλογές της 4ης Μαρτίου, αρχίζουν σήμερα οι διαβουλεύσεις του προέδρου της Δημοκρατίας με τα ιταλικά κόμματα. Ο Σέρτζιο Ματαρέλα θα προσπαθήσει να εξακριβώσει αν υπάρχουν ουσιαστικές δυνατότητες για να σχηματισθεί νέα κυβέρνηση.

Σήμερα θα συναντηθεί με τους προέδρους της Βουλής και Γερουσίας και με τον πρώην πρόεδρο της Δημοκρατίας Τζόρτζιο Ναπολιτάνο. Αύριο αναμένονται επαφές με όλα τα μεγάλα πολιτικά κόμματα.

Στην παρούσα φάση θα πρέπει πρέπει να εξακριβωθεί αν υπάρχουν όντως σημεία σύγκλισης ανάμεσα στην Λέγκα και στα Πέντε Αστέρια, όπως προέκυψε σε ένα βαθμό από τις μέχρι τώρα ανεπίσημες επαφές. Καθώς επίσης θα πρέπει να επιβεβαιωθεί ότι όντως τελικά η κεντροαριστερά του Δημοκρατικού Κόμματος επιθυμεί να μείνει στην αντιπολίτευση.

Κινητικότητα στα κόμματα

Ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι από την μεριά του έχει κάνει σαφές ότι θέλει να πάρει μέρος στο νέο κυβερνητικό σχήμα. Και σύμφωνα με πληροφορίες ετοιμάζεται να ζητήσει από τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Αντόνιο Ταγιάνι να αναλάβει καθήκοντα αντιπροέδρου του κόμματος Φόρτσα Ιτάλια.

Τα Πέντε Αστέρια πάντως επιμένουν ότι υποψήφιος πρωθυπουργός τους παραμένει ο επικεφαλής του κινήματος, Λουίτζι Ντι Μάιο. Και ότι δεν θα συνεργαστούν σε καμία περίπτωση με τον «πρώην Καβαλιέρε».

«Προτείνω στο Δημοκρατικό Κόμμα, αλλά χωρίς τον Ρέντσι ή ως εναλλακτική στην Λέγκα, χωρίς την Φόρτσα Ιτάλια, να υπογράψουμε ένα αναλυτικό κυβερνητικό συμβόλαιο, όπως γίνεται στην Γερμανία», δήλωσε ο Ντι Μάιο. Ωστόσο οι μέχρι τώρα αντιδράσεις σε ένα τέτοιο σενάριο είναι αρνητικές.

Κρίσιμες τοπικές εκλογικές αναμετρήσεις

Στο μεταξύ είναι πολύ πιθανό να χρειαστεί και δεύτερος γύρος διαβουλεύσεων. Στην συνέχεια δεν αποκλείεται ο πρόεδρος της Δημοκρατίας να αναθέσει διερευνητική εντολή στον πρόεδρο της Βουλής ή της Γερουσίας.

Πολλοί αναλυτές, τέλος, εκτιμούν ότι για την σύνθεση νέας κυβέρνησης θα πρέπει να περιμένουμε πολύ, ίσως και μέχρι τον Ιούνιο, από την στιγμή που τις επόμενους δυο μήνες στην Ιταλία αναμένεται σειρά δημοτικών και περιφερειακών εκλογών.

Μάλιστα τα αποτελέσματά των τοπικών εκλογών, σύμφωνα με αναλυτές, μπορεί να επηρεάσουν έμμεσα την όλη στρατηγική των κομμάτων στις επαφές τους με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Αθανασία Συγγελλάκη, Ρώμη

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ