Τα κοινά σημεία αλλά και τις διαφωνίες τους θα προσπαθήσουν να καταγράψουν ΕΕ και ΗΒ στο νέο κύκλο διαπραγματεύσεων που ξεκινά σήμερα στις Βρυξέλλες. Η απόσταση που τους χωρίζει μεγάλη.Ξεκινούν σήμερα και θα συνεχιστούν μέχρι την Πέμπτη, στις Βρυξέλλες, οι ουσιαστικές διαπραγματεύσεις μεταξύ της ΕΕ και του Ηνωμένου Βασιλείου για το Βrexit, όπου οι δύο πλευρές θα επιχειρήσουν να καταγράψουν τα σημεία που υπάρχουν διαφωνίες.

Οι διαπραγματεύσεις αφορούν τρία βασικά ζητήματα, τα οποία θα συζητούνται παράλληλα σε ομάδες εργασίας υπό την εποπτεία των δύο επικεφαλής διαπραγματευτών, του Μισέλ Μπαρνιέ που εκπροσωπεί τους Ευρωπαίους και του Ντέιβιντ Ντέιβις που εκπροσωπεί Βρετανούς.

Στο «τραπέζι» θα βρεθούν το ζήτημα των δικαιωμάτων των Ευρωπαίων εργαζομένων στο Ηνωμένο Βασίλειο και των Βρετανών που διαμένουν σε χώρες της ΕΕ καθώς επίσης και το κόστος της εξόδου και η διασφάλιση της συμφωνίας ειρήνευσης στη Βόρεια Ιρλανδία. Οι Ευρωπαίοι έχουν υποβάλει γραπτώς τις θέσεις τους στο Λονδίνο, ενώ και οι Βρετανοί έχουν αρχίσει τις τελευταίες μέρες να κοινοποιούν τις δικές τους θέσεις.

Στα 60 δις το κόστος του Brexit για τους Βρετανούς

Η απόσταση που χωρίζει τις δύο πλευρές είναι πολύ μεγάλη, τόσο σε σχέση με τα δικαιώματα των εργαζομένων όσο και σε σχέση με το ποσό που θα πρέπει να πληρώσουν οι Βρετανοί για τις δεσμεύσεις που έχουν αναλάβει ως κράτος μέλος. Κόστος, που σύμφωνα με πληροφορίες ξεπερνάει τα 60 δισ. ευρώ, κάτι που οι Βρετανοί χαρακτηρίζουν υπερβολικό.

«Σήμερα μπαίνουμε στην ουσία της συζήτησης» δήλωσε από την πλευρά του προσερχόμενος στη συνάντηση, ο Μισέλ Μπαρνιέ, ο οποίος τις προηγούμενες μέρες προειδοποίησε το Λονδίνο για τις πολύ αρνητικές επιπτώσεις που θα έχει η μη συμφωνία για το Βrexit, δηλαδή το αδιέξοδο. Αναφορικά με τη μελλοντική σχέση μεταξύ των δύο πλευρών, οι Ευρωπαίοι αρνούνται προς το παρόν να μπουν σε οποιαδήποτε συζήτηση παρά την επιμονή των Βρετανών τονίζοντας ότι πρώτα θα πρέπει να συμφωνηθούν οι όροι της εξόδου και μετά η συμφωνία για την επόμενη μέρα.

Τέλος, με βάση τον προγραμματισμό οι διαπραγματεύσεις πρέπει να ολοκληρωθούν μέχρι τον Οκτώβριο του 2018 και το Ηνωμένο Βασίλειο να αποχωρήσει από την ΕΕ στο τέλος Μαρτίου 2019.

Nίκος Μπέλλος, Βρυξέλλες

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ