Παρά την υποβάθμιση της προοπτικής της ιταλικής οικονομίας από τον οίκο αξιολόγησης Standard&Poor’s, η ιταλική κυβέρνηση προσδοκά ότι οι αντιδράσεις στο σχέδιο προϋπολογισμού της θα κοπάσουν το προσεχές διάστημα.Σύμφωνα με την εφημερίδα Corriere della Sera, η εξέλιξη είναι εν μέρει θετική για την κυβέρνηση της Ρώμης. Διότι από την Standard&Poor’s δεν εστάλη χθες βράδυ ένα ξεκάθαρα αρνητικό μήνυμα. Η πιστοληπτική ικανότητα της χώρας παραμένει στο επίπεδο ΒΒΒ, αλλά η πρόβλεψη οικονομικής ανάπτυξης, από σταθερή, μετατρέπεται σε αρνητική. Ασκείται βεβαίως κριτική στην αλλαγή της συνταξιοδοτικής μεταρρύθμισης, όπως και στην αύξηση του δημοσίου ελλείμματος.

«Μένουμε στο ευρώ και εργαζόμαστε για την ανάπτυξη», υπογραμμίζει ο ιταλός πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε, ο οποίος θεωρεί ότι με την πάροδο των ημερών οι αρνητικές αντιδράσεις σχετικά με τον ιταλικό προϋπολογισμό, θα περιοριστούν.

Κινήσεις καλής θέλησης από τη Ρώμη;

Όπως αφήνει να διαρρεύσει πάντως το υπουργείο Οικονομικών της Ρώμης ετοιμάζει κάποιες νέες κινήσεις. Η ιταλική κυβέρνηση ενδέχεται να προτείνει στην Ευρωπαϊκή Ένωση να ελέγχεται κάθε τρεις μήνες (ή ακόμη και κάθε μήνα) η πορεία της οικονομικής ανάπτυξης. Και αν είναι χαμηλότερη από τις αρχικές προβλέψεις, να περιορίζονται οι δαπάνες του δημοσίου. Οι έλεγχοι βέβαια, σύμφωνα με το σχέδιο αυτό, δεν θα γίνονται από ευρωπαϊκούς θεσμούς, αλλά από τους ίδιους τους Ιταλούς.

Παράλληλα, σύμφωνα με τους αναλυτές, υπάρχει και μια άλλη δυνατότητα συμβιβασμού: Το «εισόδημα του πολίτη» για τους άνεργους και τους συνταξιούχους και η μείωση του ορίου συνταξιοδότησης να μην συμπεριληφθούν τελικά στον προϋπολογισμό του 2019. Mπορεί να αποτελέσουν δηλαδή ξεχωριστά μέτρα, για τα οποία θα βρεθεί -με μεγάλη προσπάθεια- ειδική οικονομική κάλυψη.

Αυτή φέρεται να είναι μια ιδέα του ίδιου του υπουργού Οικονομικών Τζοβάνι Τρία για να μειωθεί η ένταση με τις Βρυξέλλες. Όλοι ξέρουν άλλωστε ότι ο Τρία είναι σε διαρκή επαφή με τον ιταλό πρόεδρο της Δημοκρατίας Σέρτζιο Ματταρέλλα, με κύριο στόχο να περιοριστεί η αντιπαράθεση με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς.

Για όλα αυτά, όμως, θα πρέπει να αναμένει κανείς την αντίδραση της Λέγκας και των Πέντε Αστέρων. Οι κυβερνητικοί εταίροι συνεχίζουν να ζητούν πάση θυσία να εφαρμοστούν οι προεκλογικές δεσμεύσεις τους.

Αθανασία Συγγελλάκη, Ρώμη

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ