Οι πρωτομαγιάτικες διαδηλώσεις είναι ιδιαίτερες φέτος. Συνδικάτα,«κίτρινα γιλέκα» και τα λεγόμενα “μαύρα μπλόκ” ωθούν την κρατική μηχανή στα όριά της. Ήδη εκδηλώθηκαν οι πρώτες συγκρούσεις με την αστυνομία.Σύμβολο της Πρωτομαγιάς, γούρι και ευτυχία για τους Γάλλους ήταν κάποτε το λουλούδι μιγκέ, με το εκλεπτυσμένο άρωμα και τις λευκές καμπανίτσες, με τους μικροπωλητές στους δρόμους, τις οικογένειες και τα μικρά παιδιά να κρατούν το κλαδάκι στο χέρι, στην εύθυμη πορεία της Πρωτομαγιάς. Κάποτε, πριν ο φόβος για άγρια επεισόδια παραλύσει τη θέληση πολλών. Από χθες το βράδυ και στις 6 σήμερα το πρωί, ξεκίνησαν οι προληπτικές έρευνες στο Παρίσι, σε σταθμούς, διόδια και πόρτες της πρωτεύουσας, που κατέληξαν σε 35 συλλήψεις στις 11 το πρωί. Αργότερα σημειώθηκαν και οι πρώτες συγκρούσεις με την αστυνομία.

Σκληρή απάντηση στα ριζοσπαστικά στοιχεία

Κίτρινο, κόκκινο και μαύρο είναι τα χρώματα της φετινής Πρωτομαγιάς: κίτρινα γιλέκα, κόκκινο για τους συνδικαλιστές και μαύρο για τους αναρχικούς των μαύρων μπλοκ. Ο κρατικός μηχανισμός είναι πανέτοιμος για τις πρωτομαγιάτικες διαδηλώσεις, που ξεκινούν σε λίγη ώρα. Μόνο στο Παρίσι έχουν επιστρατευτεί 7400 αστυνομικοί και χωροφύλακες για να αντιμετωπίσουν τα ριζοσπαστικά στοιχεία που υπολογίζονται ότι δεν ξεπερνούν τους 2000 ανθρώπους. Ήδη ο πρόεδρος Μακρόν προειδοποίησε από χθες ότι η απάντηση της πολιτείας στα λεγόμενα «μαύρα μπλοκ», που απαρτίζονται από αντικαπιταλιστές και αντιεξουσιαστές, θα είναι ιδιαίτερα σκληρή. Ο υπουργός Εσωτερικών Κριστόφ Καστανέ ζήτησε μάλιστα τη συνεργασία των συνδικάτων στην τήρηση της τάξης.

Για τα 6 συνδικάτα όμως, που έχουν θέσει επικεφαλής της πορείας τα κίτρινα γιλέκα, η πρόκληση σήμερα δεν είναι να βοηθήσουν την κυβέρνηση, όπως δήλωσαν, αλλά να αποδείξουν ότι υπάρχει πλέον σύμπλευση στους αγώνες. Και αυτό παρά τα 17 δις ευρώ που συνολικά έβγαλε ο Μακρόν από τον δημόσιο κορβανά, χωρίς όμως να αλλάζει επί της ουσίας την πολιτική του.

«Μπλοκ Μπεναλά»

Έτσι η σημερινή πορεία παραμένει πεδίο έκφρασης των δυσαρεσκειών ενός λαού. Και επειδή οι πολίτες δεν έχουν ξεχάσει τον περυσινό ξυλοδαρμό διαδηλωτών από τον Αλεξάντρ Μπεναλά, τότε επιστήθιο του Μακρόν, οργανώνουν σήμερα και ένα εορταστικό, σατυρικό «Μπλοκ Μπεναλά», ως σύμβολο της κρατικής ατιμωρησίας.

Σε ότι αφορά τα συνδικάτα, που είναι εγκλωβισμένα ανάμεσα στα κίτρινα γιλέκα και τα μαύρα μπλόκα, ελπίζουν ότι θα μπορέσουν να τραβήξουν τη δημόσια προσοχή και να δώσουν τα δικά τους μηνύματα. Σημειολογικά έχουν προγραμματίσει να περάσουν και έξω από τη γνωστή μπιραρία Rotonde, όπου ο Εμμανουέλ Μακρόν το 2017 γιόρτασε την εκλογική του επιτυχία μετά τον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών.

Ολυμπία Τσίπηρα, Παρίσι

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ