Στην Αγγλία οι άστεγοι έχουν διπλασιαστεί τα τελευταία χρόνια. 60% περισσότεροι άστεγοι ζουν σήμερα σε ειδικούς ξενώνες από ό,τι το 2011. Αρκεί ένα νέο κυβερνητικό νομοσχέδιο για να επιλύσει το πρόβλημα;Περίπου 300.000 άστεγοι υπάρχουν σήμερα στην Αγγλία υπολογίζει η οργάνωση Shelter. Από τις απαρχές της πολιτικής λιτότητας της συντηρητικής κυβέρνησης το 2010 ο αριθμός των αστέγων έχει αυξηθεί σημαντικά, αναφέρει η βρετανική οργάνωση αρωγής. Πριν από λίγες μέρες ο αρμόδιος υπουργός Τζέιμς Μπρόκενσαϊρ παρουσίασε ένα νομοσχέδιο με τον φιλόδοξο στόχο να μηδενίσει τον αριθμό των αστέγων μέχρι το 2027. Ήδη από τον Απρίλιο η τοπική αυτοδιοίκηση υποχρεούται να παράσχει βοήθεια σε όσους αναγκάστηκαν να μείνουν στον δρόμο λόγω καταγγελίας συμβολαίων ενοικίασης.

Εδώ και αρκετά χρόνια οι συντηρητικοί βρίσκονται υπό πίεση, μιας και το πρόβλημα με τους αστέγους διογκώνεται συνεχώς, όχι μόνο στο Λονδίνο λόγω των εξωφρενικών τιμών ακινήτων, αλλά και σε άλλες μικρότερες πόλεις, όπως το Σέφιλντ στη βόρεια Αγγλία. Πρόβλημα παρατηρείται ωστόσο και στο Μάνσεστερ, όπου ο δήμαρχος της ευρύτερης περιοχής Άντι Μπέρμαν εξελέγη με την υπόσχεση ότι θα διαθέτει το 15% του μισθού του για την ανακούφιση αστέγων. Ας σημειωθεί ότι σε ολόκληρη την Αγγλία ζουν σήμερα 60% περισσότεροι άστεγοι σε ειδικούς ξενώνες από ό,τι το 2011. Την ίδια στιγμή ο αριθμός των αστέγων έχει διπλασιαστεί.

Οι κοινωνικοί λειτουργοί έχουν άλλες προτεραιότητες

Είναι σωστό να δίνεται περισσότερο βάρος στην πρόβλεψη, δηλώνει ο κοινωνιολόγος Τζον Ντιν από το Πανεπιστήμο του Σέφιλντ. Ο νέος νόμος ωστόσο δεν αντιμετωπίζει το κακό στη ρίζα του μιας και προβλέπει μεν τη στήριξη των οικονομικά ασθενέστερων, αλλά διαθέτει μόλις 80 εκατομ. ευρώ για τρία χρόνια σε εκατοντάδες δήμους και κοινότητες. Σε κάθε άστεγο αντιστοιχεί εν τέλει ένα υπερβολικά μικρό ποσό, διαπιστώνει ο βρετανός καθηγητής.

Κατά την εκτίμηση του κοινωνιολόγου ένας λόγος για την άνοδο του αριθμού των αστέγων είναι οι περικοπές κοινωνικών επιδομάτων: «Κυρίως οι αυστηρές ποινές εναντίον όσων λαμβάνουν κοινωνικά επίδομα ενίσχυσαν τελικά το αριθμό των αστέγων. Όποιος δεν έρθει σε ραντεβού της υπηρεσίας χάνει ένα μέρος του επιδόματος». Παράλληλα οι οργανώσεις αρωγής επικρίνουν το γεγονός ότι τα νοίκια σε πολλές περιοχές της χώρας αυξάνονται πιο γρήγορα από ό,τι τα επιδόματα ενοικίου.

Και σαν να μην έφθαναν όλα αυτά η Ρέιτσελ Πάρτσμεντ, διευθύντρια κέντρου φιλοξενίας αστέγων στο Σέφιλντ, δηλώνει ότι όλοι οι κοινωνικοί λειτουργοί της πόλης οι οποίοι απέμειναν μετά τις περικοπές ασχολούνται κυρίως με θύματα κακοποίησης και έχουν αφήσει στη μοίρα τους τους αστέγους, οι οποίοι χρειάζονται, όπως λέει η ίδια, επειγόντως τη βοήθεια των αρμόδιων αρχών.

Έρικ Άλμπρεχτ / Στέφανος Γεωργακόπουλος

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ