Οι επιχειρήσεις διάσωσης στην κεντρική Μεσόγειο αυξάνονται λόγω και της βελτίωσης των καιρικών συνθηκών. Τις τελευταίες τέσσερις ημέρες, σκάφη ανθρωπιστικών οργανώσεων εντόπισαν και διέσωσαν περίπου 400 ανθρώπους.Το πλοίο Geo Barents, των Γιατρών χωρίς Σύνορα, ολοκλήρωσε την διάσωση διακοσίων περίπου μεταναστών και προσφύγων που είχαν επιβιβαστεί σε δυο πλεούμενα και βρίσκονταν στα ανοικτά της Λιβύης. Όπως κατήγγειλαν οι υπεύθυνοι των Γιατρών Χωρίς Σύνορα, η επιχείρηση πραγματοποιήθηκε σε λίγα μέτρα απόσταση από ταχύπλοο της ακτοφυλακής της Λιβύης, το οποίο όμως δεν είχε παρέμβει για να βοηθήσει.

Παράλληλα, στη θαλάσσια περιοχή ανοικτά της δυτικής Λιβύης, το πλοίο Sea Watch 4 διέσωσε άλλους ογδόντα οκτώ ανθρώπους και, συνολικά, μεταφέρει τώρα εκατόν σαράντα πέντε «απελπισμένους της θάλασσας» οι οποίοι θα πρέπει να αποβιβαστούν σε λιμάνι της Κάτω Ιταλίας.

Η Μάλτα δεν πρόσφερε βοήθεια

Στα ανοικτά των Συρακουσών, δε, στο Πόρτο Πάλο της Σικελίας, προσάραξε ιστιοφόρο προερχόμενο, όπως φαίνεται, από την Τουρκία. Ογδόντα έξι οι μετανάστες και πρόσφυγες που μετέφερε, από την Συρία, την Παλαιστίνη, το Ιράν, το Ιράκ, το Αφγανιστάν και την Αίγυπτο. Υπάρχουν και σαράντα τρία ανήλικα. Ανάμεσά τους, ένα παιδί με σοβαρή καρδιακή πάθηση, ένας έφηβος με ψυχικό νόσημα και μια γυναίκα που κυοφορεί. Τώρα βρίσκονται όλοι στο Ποτσάλο της Σικελίας για τις διαδικασίες ταυτοποίησης.

Στην περιοχή έρευνας και διάσωσης της Μάλτας, τέλος, κινδύνευσαν να πνιγούν τριάντα τέσσερις άνθρωποι που επέβαιναν σε πλοιάριο το οποίο είχε μείνει ακυβέρνητο. Οι αρχές της Βαλέτας, παρά τις εκκλήσεις, δεν θέλησαν να προσφέρουν βοήθεια. Τελικά, το μικρό γερμανικό εμπορικό πλοίο Βsh Bahamas κινητοποιήθηκε, έσωσε τους μετανάστες και στην συνέχεια ζήτησε από την μη κυβερνητική οργάνωση Sea Eye να αναλάβει την όλη επιχείρηση.

Θεόδωρος Ανδρεάδης Συγγελλάκης, Ρώμη

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ