Οι πολιτικές εξελίξεις στην Ιταλία φαίνεται να ενθαρρύνουν ανθρώπους με ρατσιστικές ιδεολογίες, αφού οι επιθέσεις απέναντι σε μετανάστες καταγράφουν αύξηση.Ένας Mαροκινός, σαράντα τριών ετών δολοφονήθηκε λίγο έξω από τη Ρώμη, από τρεις Iταλούς. Ιταλίδα αθλήτρια της σφαιροβολίας με καταγωγή από την Νιγηρία δέχθηκε επίθεση και τραυματίσθηκε στο μάτι από αγνώστους κοντά στο Τορίνο. Και ένας μετανάστης από την Σενεγάλη ξυλοκοπήθηκε από τους πελάτες στο καφέ-μπαρ όπου δούλευε στη Σικελία. Όπως φαίνεται η Ιταλία βρίσκεται αντιμέτωπη με τον ιό του ρατσισμού.

Σύμφωνα με πολλούς αναλυτές, μεγάλο μέρος της ευθύνης βαραίνει τον υπουργό Εσωτερικών και αρχηγό της Λέγκα, Ματτέο Σαλβίνι, ο οποίος δηλώνει συνεχώς ότι η Ιταλία δεν αντέχει τόσους πολλούς μετανάστες. Ζήτησε να γίνει απογραφή των Ρομά, έκλεισε τα ιταλικά λιμάνια στις μη κυβερνητικές οργανώσεις που δραστηριοποιούνται στην κεντρική Μεσόγειο και δηλώνει ότι «σε ό,τι αφορά το μεταναστευτικό ο τόνος πλέον έχει αλλάξει».

Ο Σαλβίνι βέβαια, επιμένει ότι δεν υπάρχει κανένας ιδιαίτερος λόγος ανησυχίας και ότι η χώρα του δεν κινδυνεύει από κύμα ρατσισμού.

Χθες όμως, στην περιφέρεια Αμπρούτσο της κεντρικής Ιταλίας, υπάλληλος δημόσιου νοσοκομείου απάντησε σε αφρικανό μετανάστη ο οποίος ζει στην Ιταλία εδώ και δυο δεκαετίες ότι «οι κτηνίατροι, βρίσκονται αλλού».

Η παρέμβαση του προέδρου

Η σκληρή διαχείριση του μεταναστευτικού μπορεί να έφερε ψήφους και να ανέβασε την Λέγκα του Βορρά στην καταγεγραμμένη πρόθεση ψήφου στο 31%, αλλά όπως όλα δείχνουν, κινδυνεύει να δημιουργήσει ακραία, ρατσιστικά φαινόμενα.

Σύμφωνα με διαρροές ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Σέρτζιο Ματαρέλα παρακολουθεί με μεγάλη προσοχή την όλη κατάσταση. Προς το παρόν δηλώνει ότι «το φαινόμενο της μετανάστευσης μπορεί να ευνοήσει νέες μορφές σκλαβιάς» και ότι χρειάζεται ευρεία και αποδοτική συνεργασία. Ωστόσο σύμφωνα με τον ιταλικό τύπο δεν αποκλείεται να προχωρήσει και σε μια πιο «στοχευμένη» παρέμβαση, με μια σαφή τοποθέτηση κατά της ξενοφοβίας και του ρατσισμού.

Αθανασία Συγγελλάκη, Ρώμη

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ