Την ώρα που ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες προβαίνουν σε προσεκτική χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων, στην Κύπρο συμβαίνει το αντίθετο. Υπό πίεση το σύστημα υγείας της χώρας. Ελεγχόμενη η κατάσταση στα κατεχόμενα.Αυστηρότερα μέτρα για περιορισμό των αυξημένων κρουσμάτων κορωνοϊού στην Κύπρο λαμβάνει από την Δευτέρα η κυπριακή κυβέρνηση. Πρόκειται στην ουσία για επέκταση σε ολόκληρη την Κύπρο των περιοριστικών μέτρων που λαμβάνονται εδώ και δύο εβδομάδες στις επαρχίες Λεμεσού και Πάφου.

Στα νέα αυστηρά μέτρα περιλαμβάνεται η απαγόρευση κυκλοφορίας (κέρφιου), από τις εννέα το βράδυ και το κλείσιμο των χώρων εστίασης από τις επτά. Την ίδια ώρα απαγορεύεται η συνάθροιση σε δημόσιους χώρους πέραν των δύο ατόμων, ενώ για τις οικίες ο αριθμός αυτός ανεβαίνει στα 10 άτομα. Ο εκκλησιασμός επιτρέπεται με ανώτατο όριο τα 75 άτομα.

Αύξηση κρουσμάτων και πίεση στα νοσοκομεία

Ανακοινώνοντας την αυστηροποίηση των μέτρων o υπουργός Υγείας Κωνσταντίνους Ιωάννου μίλησε για την μεγάλη πίεση που δέχεται το τελευταίο διάστημα το σύστημα υγείας, αφού μόνο τον Νοέμβριο εισήχθησαν στις μονάδες εντατικής θεραπείας 26 άτομα, ενώ 22 άνθρωποι έχασαν της ζωή τους. Σημειώνεται ότι όλους τους προηγούμενους μήνες έχασαν την ζωή τους λόγω κορωνοϊού 26 άνθρωποι.

Η βεβαρημένη επιδημιολογική εικόνα των τελευταίων ημερών που οδήγησε την κυπριακή κυβέρνηση στην λήψη αυστηρότερων μέτρων, αποτυπώνεται και στις ανακοινώσεις του υπουργείου Υγείας για τα νέα κρούσματα κορωνοϊού, τα οποία ξεπερνούν καθημερινά -και για πρώτη φορά από την έναρξη της πανδημίας- τα 200.

Διψήφια είναι και τα κρούσματα που ανακοινώνονται στο πλαίσιο του προγράμματος πληθυσμιακού ελέγχου με τη μέθοδο ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου. Η πραγματοποίηση των λεγόμενων rapid test γίνεται στο πλαίσιο της προσφάτως εφαρμοσθείσας στρατηγικής του υπουργείου Υγείας για συστηματική επιτήρηση της επιδημιολογικής εικόνας της χώρας. Τέλος πρέπει να σημειωθεί ότι η κατάσταση στην κατεχομένη Κύπρο φαίνεται να είναι πλήρως ελεγχόμενη με τις «αρχές» να ανακοινώνουν καθημερινά μονοψήφιο αριθμό κρουσμάτων.

Λουκιανός Λυρίτσας, Λευκωσία

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ