Η κυβέρνηση της Αυστραλίας τελικά απέλασε τον Νόβακ Τζόκοβιτς και περνάει τώρα σε διπλωματική αντεπίθεση για να εξηγήσει την απόφασή της μετά τις διεθνείς επικρίσεις.Μετά την απέλαση από την Αυστραλία ο Σέρβος πρωταθλητής θεωρητικά δεν επιτρέπεται να εισέλθει στη χώρα για τρία ολόκληρα χρόνια. Σημαίνει αυτό ότι δεν θα αγωνιστεί ούτε στο επόμενο Australian Open; Η οριστική απόφαση εναπόκειται στην κυβέρνηση της χώρας. Ήδη πάντως ο πρωθυπουργός Σκοτ Μόρισον, σε μία σιβυλλική δήλωση, ανέφερε ότι το Νο 1 της παγκόσμιας κατάταξης θα μπορούσε να επιστρέψει στην Αυστραλία πριν την πάροδο τριετίας «υπό τις κατάλληλες συνθήκες», υποδηλώνοντας προφανώς ότι ο Τζόκοβιτς θα πρέπει να εμβολιαστεί.

Η κυβέρνηση της Αυστραλίας είχε αντιμετωπίσει κριτική για την φαινομενικά αντιφατική τακτική της. Πώς γίνεται να χορηγείται βίζα στον Σέρβο τενίστα, αλλά στη συνέχεια να του απαγορεύεται η είσοδος; Κάποιοι θεωρούν ότι η Τζόκοβιτς πλήρωσε πολιτικές «κόντρες» ανάμεσα στην τοπική κυβέρνηση της Βικτόρια και στον υπερ-συντηρητικό πρωθυπουργό Μόρισον. Τη δική της εξήγηση δίνει η υπουργός Εσωτερικών Κάρεν Άντριους: «Δεν υπάρχει κανένα θέμα με τη διαδικασία της βίζας», υποστηρίζει. «Πρόκειται για εντελώς διαφορετική διαδικασία από εκείνη που αφορά την τελική είσοδο στη χώρα και το έχω πει επανειλημμένα. Το πρώτο βήμα για να έρθει κανείς στην Αυστραλία είναι να διαθέτει έγκυρη βίζα. Το καθεστώς εμβολιασμού και οι τελικές προϋποθέσεις εισόδου δεν αποτελούν μέρος αυτής της διαδικασίας. Υπάρχει λόγος γι αυτό, διότι η βίζα, από τη στιγμή που χορηγείται μπορεί να διαρκέσει χρόνια, ενώ οι προϋποθέσεις εισόδου μπορεί και να αλλάξουν μέσα σε αυτό το διάστημα».

«Δουλειά μου είναι η προστασία των συνόρων»

Με λίγα λόγια η υπουργός Εσωτερικών ξεκαθαρίζει ότι, τουλάχιστον σε εποχές πανδημίας, η βίζα δεν αρκεί για να ταξιδέψει κανείς στην Αυστραλία, αλλά είναι μόνο το πρώτο βήμα από μία ολόκληρη σειρά διαδικασιών. Όσο για τα σχόλια ότι η Αυστραλία έγινε «περίγελως» παγκοσμίως λόγω της αντιφατικής συμπεριφοράς των αρμοδίων, η Κάρεν Άντριους δηλώνει ότι δεν την απασχολεί το θέμα. «Γνωρίζω πολύ καλά τα σχόλια που γίνονται», λέει. «Η δική μου δουλειά όμως είναι να προστατεύω τα σύνορά μας και αυτό ακριβώς θα κάνω, το λέω με απόλυτη ειλικρίνεια».

Τη σκυτάλη παίρνει η υπουργός Εξωτερικών, Μαρίσε Πέιν, για να αποκαταστήσει την ομαλότητα στις σχέσεις με τη Σερβία μετά τις επικριτικές δηλώσεις του Σέρβου προέδρου Αλεξάνταρ Βούτσιτς, αλλά και για να εξευμενίσει την μεγάλη σερβική κοινότητα στην ίδια την Αυστραλία. «Έχω την πεποίθηση ότι οι πολύ θετικές διμερείς σχέσεις ανάμεσα στην Αυστραλία και τη Σερβία θα διατηρηθούν» λέει η Μαρίσε Πέιν, μιλώντας στους δημοσιογράφους στην πόλη Νόουρα. «Έχω επίσης την πεποίθηση ότι η δραστήρια σερβική διασπορά θα συνεχίσει να διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην κοινότητά μας. Θα χαρώ ιδιαίτερα να συνεργαστώ με τους ομολόγους μου, με τα μέλη της σερβικής κυβέρνησης και με τον επιτετραμμένο της χώρας εδώ στην Αυστραλία, για να διασφαλίσουμε ότι έτσι έχουν τα πράγματα».

«Έχουμε σαφείς κανόνες»

Επί της ουσίας η υπουργός Εξωτερικών της Αυστραλίας υποστηρίζει ότι η κυβέρνησή της έχει «σαφείς κανόνες» και «διαφανείς διαδικασίες» που δεν επιτρέπουν εξαιρέσεις και βάσει αυτών των δεδομένων κινήθηκε στην υπόθεση Τζόκοβιτς. Υποστηρίζει μάλιστα ότι το Βελιγράδι δείχνει κατανόηση. «Ο κ.Τζόκοβιτς έχει αποχωρήσει από την Αυστραλία», ανέφερε η Μαρίσε Πέιν. «Έχουμε ξεκαθαρίσει στην σερβική κυβέρνηση και τους εκπροσώπους της ότι αυτοί είναι οι κανόνες που ισχύουν στο δικό μας σύστημα. Το αντιλαμβάνονται. Νομίζω ότι οι περισσότερες χώρες αντιλαμβάνονται τις προκλήσεις που συνεπάγεται η προστασία των συνόρων σε καιρούς πανδημίας».

Δύσκολοι καιροί για τους Σέρβους φίλους του τέννις. Μετά την αποχώρηση Τζόκοβιτς μία ακόμη απογοήτευση προκάλεσε ο αποκλεισμός της Αντρέα Πέτκοβιτς από τον πρώτο γύρο του Australian Open. Η Πέτκοβιτς έχει γερμανική υπηκοότητα, αλλά κατάγεται από τη Σερβία. Σε ηλικία 34 ετών επιχείρησε να επιστρέψει στα κορτ, μετά από μία σύντομη καριέρα ως τηλεπαρουσιάστρια, αλλά δεν είχε καμία τύχη απέναντι στην Τσέχα Μπαρμπόρα Κρείτσκοβα και έχασε εύκολα με 2-0 σετ.

Γιάννης Παπαδημητρίου (AP, DPA)

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ