Η Έντιθ Μπούχολτς Λιακοπούλου ήρθε πριν από 14 χρόνια στην Ελλάδα. Αυτό που αγαπά περισσότερο είναι το φως. Οι Έλληνες, παρά το ναζιστικό παρελθόν της Γερμανίας, της φέρθηκαν πάντοτε με σεβασμό.Η Έντιθ Μπούχολτς Λιακοπούλου αυτό που αγαπά πιο πολύ στην Ελλάδα είναι το φως. Δεν θα ξεχάσει ποτέ την πρώτη φορά που ήρθε πριν από δεκατέσσερα χρόνια. Ήταν Νοέμβριος και εντυπωσιάστηκε όταν είδε τον κόσμο να κυκλοφορεί ακόμα σχεδόν με καλοκαιρινά ρούχα. Είχε αφήσει πίσω της μια Γερμανία τυλιγμένη στο γκρι. Την Ελλάδα δεν την γνώριζε. Τη γνώρισε μέσω του συζύγου της Άρη Λιακόπουλου.

Είχαν γεννηθεί και οι δυο στη Γερμανία μια και οι γονείς τους είχαν αναζητήσει πολλά χρόνια νωρίτερα εργασία. Η Έντιθ είναι πολωνικής καταγωγής και όνειρό της ήταν να σπουδάσει αρχιτεκτονική. Της άρεσε να βλέπει οι ιδέες που σχεδίαζε στο χαρτί να παίρνουν γρήγορα σάρκα και οστά. Να βλέπει άμεσα το αποτέλεσμα των σκέψεών της.

Γνώρισε τον συζυγό της στο Άαχεν, όπου και εκείνος είχε σπουδάσει αρχιτεκτονική. Το ταξίδι στην Ελλάδα ξεκίνησε σαν μια περιπέτεια. Η Έντιθ ήθελε να φύγει από τη Γερμανία, να γνωρίσει νέους ανθρώπους, νοοτροπίες, πολιτισμούς, «πριν ξεκινήσει η ρουτίνα» όπως λέει.

Σύσταση εταιρείας μέσα στην κρίση

Ήρθε με το σύζυγό της το 2003 στην Αθήνα και είδαν από κοντά όλη αυτή τη φωτεινή και ακμάζουσα περίοδο γύρω από τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004. Μια περίοδος όμως που δεν είχε ως γνωστόν διάρκεια και σταδιακά άρχισε η πτώση για να φθάσουμε στην οικονομική κρίση. Ο Άρης και η Έντιθ δεν το έβαλαν όμως κάτω αλλά αντίθετα έκαναν κάτι εξαιρετικά ασυνήθιστο. Ίδρυσαν την αρχιτεκτονική εταιρεία alias με έδρα την Αθήνα το 2010. Έκεινη την εποχή φάνταζε εξωπραγματικό η σύσταση νέας εταιρείας. Είχε προηγηθεί όμως μια καλή συνεργασία με έναν πελάτη, η οποία άνοιξε το δρόμο και για πιο μεγάλες συνεργασίες όπως για παράδειγμα με τον οίκο μόδας Hugo Boss. Όπως λέει η Έντιθ, οι πελάτες από το εξωτερικό είναι αυτοί που κατά κύριο λόγο τους στήριξαν τα δύσκολα χρόνια της κρίσης.

Με ιδιαίτερη υπερηφάνεια μιλάει όμως και για τις μελέτες για μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους όπως για παράδειγμα «το masterplan για τον Κεραμεικό».

Χαίρεται που κινείται ανάμεσα σε δυο κουλτούρες, τη γερμανική και την ελληνική. Επισκέπτονται συχνά τη Γερμανία μια και εκεί ζουν οι γονείς και τα αδέλφια της αλλά και συγγενείς του συζύγου της.

Σαν Γερμανίδα δεν είχε ποτέ πρόβλημα με τους Έλληνες, τονίζει. Ούτε λόγω του ναζιστικού παρελθόντος ούτε όμως και λόγω της πρόσφατης οικονομικής κρίσης.

Η ζωή της στην Ελλάδα της αρέσει πολύ, το φως, ο ήλιος, η θάλασσα, ο καφές που μπορεί να απολαμβάνεις στο μπαλκόνι του σπιτιού σου. Δεν είναι βέβαια όλα τέλεια. Δεν της αρέσει που οι άνθρωποι δεν σέβονται όσο θα όφειλαν το περιβάλλον, τα πεταμένα σκουπίδια παντού ακόμα και σε δάση, οι ποδηλατόδρομοι που δεν υπάρχουν. Όμως αυτό το μοναδικό φως, η ωραία οικογένεια που έφτιαξε και το αρχιτεκτονικό γραφείο δικαιώνουν τελικά την επιλογή της.

Μαρία Ρηγούτσου

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ