Καλοκαιρινές εκδηλώσεις 2011.

  • Αφιέρωμα στην Ελιά – Έκθεση προϊόντων – η Ελιά στη Μυθολογία – Ιστορία – Θρησκεία.
  • Ομιλία Σταύρου Βέμμου – Καθηγητή στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών.
  • Γεύσεις Ελιάς.
  • Συναυλία με το Γεράσιμο Ανδρεάτο.

PortraitΓράφει ο Κώστας Σωτ. Ιατρίδης*,
iatridis@gmx.de.

Κούτρουφα, 26 Ιουνιου. Η πολιτιστική εκδήλωση “ΤΑ ΠΡΟΙΟΝΤΑ ΤΗΣ ΕΛΙΑΣ” στα Κούτρουφα, ήταν μια υπέροχη απόδειξη σωστής και επικοιδομητικής συνεργασίας και προγραμματισμού. Αξίζει να αποδοθούν εγκάρδια συγχαρητήρια και έπαινος στα μέλη του Επιμορφωτικού και Πολιτιστικού Συλλόγου Κουτρούφων και των συνεργατών τους. Ιδιαίτερα πρέπει να τονιστεί και ο θετικός ρόλος τον οποίο διαδραμάτισε και ο Δήμος Βόρειας Κυνουρίας στην επιτυχία της εκδήλωσης.

Όσα παρακολουθήσαμε εμείς οι επισκέπτες εκείνο το ωραίο βράδυ στα Κούτρουφα, έδειξαν, ότι τα μέλη του Εκπολιτιστικού Επιμορφωτικού Συλλόγου Κουτρούφων με πρωτεργάτες τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου και όλους τους συνεργάτες τους εργάστηκαν, συνεργάστηκαν και έδρασαν δημιουργικά. Παρουσίασαν ένα αξιέπαινο έργο. Φάνηκε ότι διακατέχονταν από καλή διάθεση και δημιουργικό κέφι. Ακολουθούσαν ένα πρόγραμμα και ήταν γεμάτοι από καλή διάθεση. Είναι σημαντικό να σκέφτεται κανείς θετικά και να είναι σε θέση να επαινεί! Φυσικά αυτό να συμβαίνει, όταν κάποιοι με τις πράξεις και με τα έργα τους προάγουν τη ζωή και τον πολιτισμό!

Εξαιρετική ήταν η εμφάνιση του χώρου της ΕΚΘΕΣΗΣ στο ψηλότερο επίπεδο της Πλατείας. Εκεί δέσποζε με την παρουσία της στην κοινή θέα η υπεραιωνόβια ελιά διαμέτρου 10,50 μέτρων! Δίπλα της οι ωραίοι πίνακες και τα παιδικά ζωγραφήματα. Ωραίες ήταν και οι επιγραφές μπροστά σε κάθε τραπέζι. Αξίζει να τονιστεί η όμορφη παρουσίαση των ΕΚΘΕΤΗΡΙΩΝ ΤΡΑΠΕΖΙΩΝ, η ΕΚΘΕΣΗ των προϊόντων της ελιάς και τα ΕΚΘΕΜΑΤΑ των ελεύθερων ιδιωτικών-συνεργατών. Οι τελευταίοι παρουσίασαν τα δικά τους εκθέματα και καλλιτεχνήματα και με την δωρεάν προσφορά προϊόντων ελιάς. Ένας ωραίος συνδυασμός.

Τα παραπάνω συνετέλεσαν πολύ θετικά στην εξαιρετική επιτυχία της εκδήλωσης. Το παράδειγμά τους μπορεί να αποτελέσει μια καλή αρχή για παρόμοιες εκδηλώσεις στην επαρχία και στο Δήμο μας. Ωραία και επιτυχής ήταν και η παρουσίαση εκ μέρους των οκτώ μαθητριών και των μαθητών μικρών κειμένων τα οποία αναφέρονταν στη σημασία της ελιάς. Τα κείμενα αναφέρθηκαν στην ελιά ως σύμβολο στις τέχνες και στον πολιτισμό. Μίλησαν για τις επιμέρους λειτουργίες και την προσφορά της ελιάς στη Μυθολογία, στην Ιστορία, στη Θρησκεία.

Αξιοσημείωτη ήταν και η εξαιρετική και επιστημονικά εμπεριστατωμένη ομιλία του καθηγητή της Γεωπονικής Σχολής Αθηνών Σταύρου Βέμμου, για την ελιά, το πολύτιμο και αγαπημένο δέντρο των Ελλήνων. Ο ομιλητής κάτοχος και της θεωρίας και της πράξης ενημέρωσε, δίδαξε, ικανοποίησε και ενθουσίασε το πλήθος του κόσμου που είχε γεμίσει την όμορφη πλατεία των Κουτρούφων. Ένας επιτυχής συνδυασμός εορτασμού, κάτι το εντελώς νέο, το οποίο σίγουρα χρειαζόταν η περιοχή μας!

Ωραία ήταν στη συνέχεια η συναυλία του μουσικού καλλιτέχνη Γεράσιμου Ανδρεάτου. Με τους συνεργάτες του χάρισε στο πολυπληθές κοινό μια εξαιρετική βραδιά. Χάρισαν με τα καθιερωμένα ελληνικά λαϊκά τραγούδια μια πολύ ευχάριστη καλοκαιρινή βραδιά. Έπαινος και συγχαρητήρια ανήκουν στα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του Συλλόγου: Πέτρο Τσιαμούρη (Πρόεδρο), Αγγελική Μαντά (Γραμματέα), Νίκο Ψυχογιό (Ταμία), Κώστα Β. Βλάχο (Μέλος), Έφη Μίγγα (Αντιπρόεδρο).

Είναι γνωστό ότι κάθε ωραίο έργο είναι αποτέλεσμα δράσης και συνεργασίας πολλών ανθρώπων. Γι’ αυτό αξίζει να προστεθεί στο μικρό αυτό κείμενο και μια έκφραση με συγχαρητήρια που ανήκουν και σε όλους εκείνους που άμεσα ή έμμεσα συνετέλεσαν θετικά στην επιτυχία της παραπάνω εκδήλωσης ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΗΝ ΕΛΙΑ στα Κούτρουφα, την Κυριακή 26 Ιουνίου 2011. Έμμεσα μεν, αλλά εξίσου εγκάρδια συγχαρητήρια ταιριάζουν και στο πολυπληθές κοινό! Στους πολυάριθμους επισκέπτες εκείνης της βραδιάς. Με τις οικογένειές τους, τα παιδιά τους και με τα εγγόνια τους και με τους φίλους τους πήραν μέρος ως ενεργοί επισκέπτες και τίμησαν την όμορφη εκδήλωση για την ΕΛΙΑ. Είναι και αυτό ένα ευχάριστο χαρακτηριστικό δείγμα πολιτισμού και συμμετοχής στα πολιτιστικά δρώμενα!

* Ο Κώστας Ιατρίδης είναι ομογενείς της Γερμανίας. Γεννήθηκε στον ΑιΓιάννη Κυνουρίας και ζει οικογενειακώς στην όμορφη πόλη Bad-Homburg bei Frankfurt. Είναι συνταξιούχος δάσκαλος Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης και συνεργάτης της ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΓΝΩΜΗΣ εδώ και πολλά χρόνια.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ