Αφγανοί πυγμάχοι διέφυγαν από το Αφγανιστάν των Ταλιμπάν στο εξωτερικό για να συμμετάσχουν στο παγκόσμιο πρωτάθλημα στο Βελιγράδι. Τώρα ζητούν καταφύγιο σε κάποια ευρωπαϊκή χώρα.Μετά την επικράτηση των Ταλιμπάν και την άτακτη αποχώρηση των ξένων δυνάμεων οι αφγανοί πυγμάχοι συνέχισαν μυστικά τις προπονήσεις. Τα εννέα μέλη της ομάδας πυγμαχίας εγκατέλειψαν μάλιστα παράνομα το Αφγανιστάν, πέρασαν στο γειτονικό Ιράν και από εκεί κατάφεραν να φθάσουν στο Βελιγράδι για να πάρουν μέρος στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Πυγμαχίας (24/10-06/11/2021). Φοβούμενοι την εκδικητικότητα των Ταλιμπάν οι αφγανοί πυγμάχοι αποφάσισαν να παραμείνουν στη Σερβία με την ελπίδα ότι κάποια χώρα θα τους χορηγήσει άσυλο.

Ο γενικός γραμματέας της αφγανικής ομοσπονδίας πυγμαχίας Ουαχεντουλά Χαμέεντι δηλώνει ότι οι Ταλιμπάν απορρίπτουν την πυγμαχία και ότι οι αθλητές του δεν θα μπορούσαν ποτέ να προπονούνται και να εμφανίζονται δημόσια στο Αφγανιστάν:

«Βρήκαμε ένα υπόγειο και τα παιδιά ξεκίνησαν να προετοιμάζονται για το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Πυγμαχίας, αλλά οι συνθήκες ήταν πολύ δύσκολες. Όλοι οι άλλοι αθλητές προπονούνται σε καλές αθλητικές εγκαταστάσεις, έχουν όλες τις δυνατότητες που μπορεί να διανοηθεί κανείς. Μέχρι να φθάσουμε στο Βελιγράδι, καθ΄ όλη τη διάρκεια του επεισοδιακού μας ταξιδιού, δεν κοιμόμασταν, δεν τρώγαμε. Όλα όμως πήγαν τελικά καλά. Είμαστε ικανοποιημένοι με την εμφάνισή μας στο πρωτάθλημα. Αν είχαμε περισσότερο χρόνο για προετοιμασία, σίγουρα θα είχαμε ένα από τα καλύτερα αποτελέσματα στον κόσμο».

«Καλός μποξέρ σαν τον Χασίμ»

Από τότε που αποφάσισαν να μην επιστρέψουν στην πατρίδα τους οι αφγανοί πυγμάχοι έχουν έρθει σε επικοινωνία με πολλές ξένες πρεσβείες ζητώντας ανθρωπιστική βίζα και προστασία. Παρά το γεγονός ότι πολλές χώρες της ΕΕ έχουν ήδη αρνηθεί, οι αθλητές ελπίζουν σε μια θετική απάντηση.

Οι πυγμάχοι δεν εγκαταλείπουν τα όνειρά τους, δεν παραιτούνται:

«Έχω πολλές ελπίδες και μεγάλους στόχους», λέει ο πυγμάχος Χασιμπουλά Μαλικζαντά: «Θέλω να γίνω μια μέρα παγκόσμιος πρωταθλητής, έτσι ώστε όλοι να γνωρίζουν το όνομά μου και οι πατεράδες να λένε στους γιούς τους ότι για να γίνεις καλός μποξέρ θα πρέπει να είσαι σαν τον Χασίμ. Θέλω να πετύχω, γι’ αυτό και έχω μεγάλα όνειρα».

Στέφανος Γεωργακόπουλος (APTV, dpa)

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ