H ERTworld, συνεχίζοντας με συνέπεια την καθημερινή επαφή της με την Ομογένεια, και στόχο να λειτουργεί ως γέφυρα πολιτισμού και επικοινωνίας μεταξύ του Απόδημου Ελληνισμού και την ελληνικής κοινωνίας, πραγματοποιεί ένα μεγάλο αφιέρωμα με αφορμή τη συμπλήρωση 90 χρόνων από την Μικρασιατική Καταστροφή.

Στο πλαίσιο αυτό, σε συνεργασία με τη ΝΕΤ και την ΕΤ1, η ERTworld  θα μεταδώσει, από την Τετάρτη 29 Αυγούστου μέχρι και την Κυριακή 2 Σεπτεμβρίου, ιστορικά ντοκιμαντέρ, ειδικές εκπομπές και σειρές εποχής.

Συγκεκριμένα, την Τετάρτη 29 Αυγούστου:

Στις 17:05 θα μεταδοθεί το πρώτο μέρος του ντοκιμαντέρ του Νίκου Γκίνη «ΣΜΥΡΝΗ, ΕΝΑ ΟΔΟΙΠΟΡΙΚΟ» (θα μεταδοθεί σε επανάληψη και στις 06:00). Το ντοκιμαντέρ αναφέρεται στο ολοκαύτωμα της Σμύρνης, που αποτέλεσε σπουδαιότατο πνευματικό και εμπορικό κέντρο της Ιωνίας. Η Διδώ Σωτηρίου θυμάται διαβάζοντας αποσπάσματα από τα «Ματωμένα Χώματα»

Ακολουθεί στις 17:30 το ντοκιμαντέρ της Σοφίας Σφυρόερα «ΑΠΟ ΤΗ ΜΙΚΡΑΣΙΑ ΧΑΙΡΕ» (θα μεταδοθεί σε επανάληψη και στις 21:30). Είναι η στιγμή  που ο Α’ Παγκόσμιος Πόλεμος τελειώνει. Στις Σέβρες πραγματώνεται η Μεγάλη Ιδέα. Ο ελληνικός στρατός μπαίνει στη Σμύρνη. Ο εθνικός διχασμός, η απομόνωση από τους συμμάχους, η Μικρασιατική εκστρατεία, η πορεία του ελληνικού στρατού μέσα στην έρημο της Ανατολίας, κάτω από τον αδυσώπητο ήλιο, οι κακουχίες, οι αρρώστιες, οι ηρωισμοί και τέλος, η συμφορά, η εθνική καταστροφή και η πυρπόληση της Σμύρνης.

Στις 18:30 ακολουθεί το πρώτο μέρος του επεισοδίου της σειράς ντοκιμαντέρ «ΙΧΝΗ ΨΥΧΗΣ», με τίτλο «Γιαγιά Φιλιώ Χαϊδεμένου», σε σκηνοθεσία Φωτεινής Τσαλίκογλου και Πένης Παναγιωτοπούλου (θα μεταδοθεί σε επανάληψη και στις 23:30). Η κάμερα καταγράφει το όνειρο, τον εφιάλτη, την ελπίδα, ένα διαφορετικό παιχνίδι της τύχης και του πεπρωμένου.  

Στις 19:05 θα προβληθεί το πρώτο μέρος του επεισοδίου της σειράς ντοκιμαντέρ της Δέσποινας Πανταζή «ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ», με τίτλο «ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΘΡΑΚΗ» (θα μεταδοθεί σε επανάληψη και στις 24:00). Η τραγική μοίρα του Ελληνισμού της Μικράς Ασίας, μετά την καταστροφή του 1922 περιγράφεται μέσα από τον κοινό λόγο των ανθρώπων που βίωσαν γεγονότα.

Τρία επεισόδια της σειράς του Λάκη Παπαστάθη «ΑΝΑΖΗΤΩΝΤΑΣ ΤΗ ΧΑΜΕΝΗ ΕΙΚΟΝΑ», θα προβληθούν στις 19:30 (θα μεταδοθεί σε επανάληψη και στις 00:30). Στο πρώτο επεισόδιο με τίτλο «ΒΑΣΙΛΕΙΑ», καταγράφεται η εξορία της βασιλικής οικογένειας το 1917, μέχρι την επιστροφή του βασιλιά Κωνσταντίνου.  Στο δεύτερο επεισόδιο με τίτλο «Ο ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΣΤΡΑΤΟΣ ΣΤΗ ΣΜΥΡΝΗ», περιλαμβάνονται πλάνα από τη Σμύρνη πριν από τη Μικρασιατική Καταστροφή, με τα παζάρια, και τους Έλληνες στρατιώτες. Ο Θάνος Βελουδιος, ένας από τους πρώτους Έλληνες αεροπόρους, διηγείται ένα επεισόδιο του Μικρασιατικού μετώπου. Οι περισσότερες λήψεις είναι γυρισμένες από τον ζωγράφο και κινηματογραφιστή Γιώργο Προκοπίου. Στο τρίτο επεισόδιο με τίτλο «Η ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΤΗΣ ΣΜΥΡΝΗΣ» παρουσιάζονται εικόνες από τον τραγικό Αύγουστο του 1922 στο Μικρασιατικό μέτωπο. Ο ελληνικός στρατός υποχωρεί, η Σμύρνη καίγεται. Η Σμυρνιά τραγουδίστρια Αγγελική Παπάζογλου θυμάται εκείνες τις μέρες. Θυμάται τις πρώτες μέρες στην Αθήνα, την προσπάθειά της να βρει δουλειά και τις πρώτες εντυπώσεις από την  τότε κατάσταση στην Ελλάδα.

Την Πέμπτη 30 Αυγούστου:

Στις 17:05 θα προβληθεί το δεύτερο μέρος του ντοκιμαντέρ «ΣΜΥΡΝΗ, ΕΝΑ ΟΔΟΙΠΟΡΙΚΟ» (θα μεταδοθεί σε επανάληψη και στις 06:00), και ακολουθούν στις 17:30 το πρώτο μέρος του επεισοδίου «ΣΜΥΡΝΗ – ΜΑΡΤΥΡΙΑ» από τη σειρά «ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ» (θα μεταδοθεί σε επανάληψη και στις 23:05), στις 18:30 το δεύτερο μέρος του επεισοδίου «Γιαγιά Φιλιώ Χαϊδεμένου» από τα «ΙΧΝΗ ΨΥΧΗΣ» (θα μεταδοθεί σε επανάληψη και στις 23:30), και στις 19:05 το δεύτερο μέρος του επεισοδίου «ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΘΡΑΚΗ» από τη σειρά «ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ» (θα μεταδοθεί σε επανάληψη και στις 24:00).

Στις 22:00 θα προβληθεί το ντοκιμαντέρ του Βαγγέλη Σερντάρη «ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ». Η αιματηρή τραγωδία, ο βίαιος διωγμός των μικρασιατών Ελλήνων, η φυγή τους και η περιπέτεια της υποδοχής και εγκατάστασης στον ελλαδικό χώρο, η αφομοίωση και προσφορά τους, είναι βασικός άξονας του ντοκιμαντέρ. Τα γεγονότα καταγράφονται κυρίως μέσα από μνήμες και προσωπικές μαρτυρίες προσφύγων που ακόμα βρίσκονται στη ζωή.

Στη 01:00 μετά τα μεσάνυχτα θα μεταδοθεί το επεισόδιο «ΚΛΕΗ ΚΑΙ ΠΑΘΗ ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ – ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΔΕΣΠΟΤΟΠΟΥΛΟΣ», από τη σειρά ντοκιμαντέρ «ΜΑΡΤΥΡΙΕΣ» του Γιώργου Πετρίτση. Ο Πρόεδρος της Ακαδημίας Αθηνών Κωνσταντίνος Δεσποτόπουλος μιλά για τις εμπειρίες του από την καταστροφή της γενέτειράς του Σμύρνης. Τονίζει την προσφορά του μικρασιατικού ελληνισμού από την αρχαιότητα έως σήμερα, αναφέρεται στην πολιτική κατάσταση πριν από τη Μικρασιατική Καταστροφή, τις επιτυχίες καθώς και τα λάθη του Ελευθερίου Βενιζέλου και περιγράφει την προέλαση του ελληνικού στρατού στα βάθη της Μικράς Ασίας, τη ζωή στη Σμύρνη την εποχή εκείνη καθώς και τη μέρα εισβολής του τουρκικού στρατού. Ακόμα, μιλά για το δράμα των προσφύγων, τον αγώνα επιβίωσής τους και τη μεταξύ τους αλληλεγγύη, τονίζοντας την προσφορά τους τόσο στον παραγωγικό τομέα όσο και στην ελληνική κοινωνία γενικότερα.

*Το μεγάλο αφιέρωμα της ERTworld στα 90 χρόνια από την Μικρασιατική Καταστροφή συνεχίζεται μέχρι και την Κυριακή 2 Σεπτεμβρίου. Θα σας ενημερώσουμε αναλυτικά τις επόμενες μέρες.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ