Την περασμένη χρονιά τα κρούσματα αντισημιτισμού στη Γαλλία αυξήθηκαν ραγδαία κατά 74%, ανέφερε ο Γάλλος υπ. Εσωτερικών Κριστόφ Καστανέ κρούωντας τον κώδωνα του κινδύνου.«Ο αντισημιτισμός εξαπλώνεται σαν δηλητήριο, σαν χολή, προσβάλλει και σαπίζει το μυαλό, δολοφονεί». Είναι λόγια δυνατά που τα πρόφερε χθες, με πολύ συγκίνηση, ο υπουργός Eσωτερικών Κριστόφ Καστανέ, μπροστά στα δύο δένδρα που φυτεύθηκαν πριν από 13 χρόνια στη μνήμη του νεαρού Εβραίου Ιλάν Χαλιμί, ο οποίος είχε απαχθεί και βασανιστεί μέχρι θανάτου, μόνο και μόνο γιατί ήταν Εβραίος.

Χθες τα δένδρα βρέθηκαν σακατεμένα, κατακρεουργημένα και μαζί τους η δημοκρατία. Με κομμένη την ανάσα οι Γάλλοι πολίτες είδαν επίσης χθες χαραγμένες με αγκυλωτούς σταυρούς τις προσωπογραφίες της Σιμόν Βέιλ, πρώην υπουργού, επιζήσασας του Άουσβιτς που αναπαύεται στο Πάνθεον ως ύστατη τιμή της Γαλλίας προς την υψηλή αυτή προσωπικότητα.

Περίεργη χρονιά το 2018 για τη γαλλική κοινωνία.

Η αύξηση των αντισημιτικών κρουσμάτων έφθασε μέσα σ’ ένα χρόνο το 74%, όπως ανάφερε χαρακτηριστικά ο Γάλλος υπουργός. Με προσβολές, απειλές, επιθέσεις, ακόμη και ανθρωποκτονίες που από 311 το 2017 έφθασαν τις 541.

Οι κινητοποιήσεις των «Κίτρινων Γιλέκων» έδωσαν επίσης την ευκαιρία σε ακραία φασιστικά στοιχεία να βγάλουν τ’ απωθημένα τους είτε με τον αντισημιτικό χαιρετισμό τον λεγόμενο «κενέλ» (quenelle), που έχει καθιερώσει ο Γάλλος κωμικός Ντιεντονέ (Dieudonné), είτε με γκράφιτι στους τοίχους των πόλεων με συνθήματα όπως «Μακρόν, πόρνη των Εβραίων» σε παρισινό γκαράζ κοντά στο Δημαρχείο ή «Juden » στα γερμανικά, σε βιτρίνες εστιατορίων, όπως έγραφαν οι ναζί.

Ορισμένοι αναλυτές κρούουν τον κώδωνα κινδύνου. «Ο αντισημιτισμός δεν είναι αποκλειστικό πρόβλημα των Εβραίων. Σημαίνει ότι ο καθένας μας αύριο μπορεί να είναι αυτός η θέση του οποίου θα αμφισβητηθεί σε μια κοινωνία», υπογραμμίζουν.

Ολυμπία Τσίπηρα, Παρίσι

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ