Άσφαιρα όπλα, σπρέι πιπεριού, όπλα ηλεκτροσόκ. Όλο και περισσότεροι Γερμανοί αισθάνονται ότι απειλούνται. Από ποιους; Μήπως από τους πρόσφυγες και μετανάστες που ήρθαν στη χώρα;Ολοένα και συχνότερα τα τελευταία χρόνια οι Γερμανοί πολίτες εξοπλίζονται με άσφαιρα πιστόλια, σπρέι πιπεριού ή όπλα ηλεκτροσόκ. Παράλληλα πολλοί σπεύδουν να πάρουν τη λεγόμενη «μικρή άδεια οπλοκατοχής», η οποία επιτρέπει την κατοχή και χρήση μικρών όπλων. Μια ματιά στα στατιστικά στοιχεία δείχνει ότι τον Ιανουάριο του 2016 περίπου 300.000 γερμανοί πολίτες κατείχαν αυτή την άδεια. Περίπου δύο χρόνια αργότερα ο αριθμός είχε σχεδόν διπλασιαστεί. Σύμφωνα με τους καταστηματάρχες η ζήτηση για όπλα κρότου και όπλα ηλεκτροσόκ βρίσκεται τα ύψη.

Δημοσκόπηση του ινστιτούτου infratest dimap δείχνει ότι το 23% των Γερμανών αισθάνεται «ανασφαλές» και το 51% «σχεδόν ασφαλές». Σε σύγκριση με τα στατιστικά στοιχεία πριν από δυο χρόνια περίπου το 32% των Γερμανών αισθάνεται σήμερα «λιγότερο ασφαλές». Με βάση τα στατιστικά στοιχεία, η κοινωνιολόγος και υπεύθυνη του εγκληματολογικού τμήματος του ινστιτούτου Max Planck, Ντίνα Χουμελσχάιν εκτιμά στην DW ότι: «Μόνο ένα μικρό μέρος του πληθυσμού αισθάνεται ότι απειλείται στην καθημερινότητά του από βία. Μέχρι σήμερα όμως δεν έχουν γίνει σχετικές επιστημονικές έρευνες. Μια από τις πρώτες έρευνες διαπιστώνει ωστσόσο μικρή ενίσχυση του αισθήματος ανασφάλειας».

Ανοιχτό αν οι φόβοι του πληθυσμού είναι δικαιολογημένοι

Για ποιους λόγους όμως εντείνεται το αίσθημα ανασφάλειας στους γερμανούς πολίτες; Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση του ινστιτούτου infratest dimap, η περίοδος αύξησης των αδειών οπλοκατοχής άσφαιρων όπλων συμπίπτει με την περίοδο της προσφυγικής κρίσης και την έλευση εκατοντάδων χιλιάδων προσφύγων και μεταναστών στη Γερμανία. Στο ερώτημα ποιες ομάδες ατόμων προκαλούν περισσότερο φόβο περίπου το 33% των ερωτηθέντων φωτογραφίζει «ξένους και πρόσφυγες», ενώ στη δεύτερη θέση έρχονται με μόλις 13% «νεοναζί και ακροδεξιοί».

Παρόλα αυτά παραμένει ανοιχτό εάν πράγματι τα προσφυγικά κύματα εντείνουν το αίσθημα ανασφάλειας των γερμανών πολιτών: «Δεν οφείλεται μόνο στους πρόσφυγες. Κατά κανόνα οι πολίτες ενημερώνονται για τις όποιες εξελίξεις από τα μέσα ενημέρωσης, χωρίς να είναι σε θέση να αξιολογήσουν προσωπικά την κατάσταση που επικρατεί σε ολόκληρη τη Γερμανία. Δεν μπορούμε ωστόσο να αποκλείσουμε ότι η υποδοχή προσφύγων προκαλεί σε πολλούς φόβο. Το αν οι φόβοι αυτοί είναι δικαιολογημένοι ή όχι αποτελεί ωστόσο διαφορετικό ερώτημα», καταλήγει η γερμανίδα κοινωνιολόγος.

Κέρστεν Κνιπ / Στέφανος Γεωργακόπουλος

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ