Το νέο κόμμα AdP (Γερμανική Πατριωτική Αφύπνιση) φιλοδοξεί να γίνει για το AfD (Eναλλακτική για τη Γερμανία) ό,τι είναι το CSU για το CDU. Mόνο που το νεοσύστατο AdP κινείται στον χώρο της άκρας δεξιάς.«Γερμανική Πατριωτική Αφύπνιση» ή στα γερμανική Aufbruch Deutscher Patrioten ή απλώς AdP. To νεοσύστατο κόμμα που κινείται στο δεξιό άκρο του εθνολαϊκιστικού κόμματος AfD (Εναλλακτική για τη Γερμανία) είναι πλέον γεγονός. «Η γερμανική ατμομηχανή πρέπει να πάρει μπρος» είναι το μότο του αρχηγού του AdP Aντρέ Πόγκενμπουργκ, πρώην μέλους της Εναλλακτικής για τη Γερμανία.

Το πρόγραμμα του νεοσύστατου κόμματος βασίζεται σε δέκα σημεία που έχουν απογοητεύσει τους κλασσικούς ψηφοφόρους του AfD. Στόχος του νέου πολιτικού μορφώματος είναι καταρχάς να εισέλθει σε τρία τοπικά κοινοβούλια: στη Σαξονία, το Βρανδεμβούργο και τη Θουριγγία.

«Γράφουμε ιστορία», ανέφερε ήδη πριν λίγες μέρες ο Μπένιαμιν Πρισμπίλα, κορυφαίο στέλεχος του νέου κόμματος. Την προηγούμενη εβδομάδα παρουσίασαν μάλιστα και το λογότυπο του κόμματος, ένα μπλε άνθος αραβοσίτου, σύμβολο του «αγνού γερμανικού πατριωτισμού», όπως εξήγησε ο Πόγκενμπουργκ. Ο ίδιος γνώριζε καλά ότι έτσι θα προκαλούσε. Το λουλούδι αυτό ήταν ένα σύμβολο που «καταχράστηκαν» οι ναζί στη Γερμανία και την Αυστρία, όπως είπε ο ίδιος χαρακτηριστικά, συμπληρώνοντας ωστόσο δεν θα πρέπει η εικόνα του να αμαυρώνεται, μιας και συμβολίζει το γερμανικό ρομαντισμό.

Σόου Πόγκενμπουργκ στη Σαξονία

Η παρουσίαση του νέου κόμματος με το αμφιλεγόμενο λογότυπο στη Σαξονία έλαβε διαστάσεις σόου. Ο Πόγκενμπουργκ στόλισε έναν ολόκληρο δρόμο με τα επίμαχα μπλε άνθη, ώστε να κάνει πιο εντυπωσιακή την άφιξή του ως αρχηγού του νέου κόμματος. Δεν είχε στη διάθεσή του όμως κάποια μεγάλη σκηνή για την ομιλία του. Το «παρών» στην εκδήλωση έδωσαν όλα τα κορυφαία στελέχη του νέου κόμματος, όπως ο αντιπρόεδρός του Έγκμπερτ Έρμερ, πρώην κορυφαίο στέλεχος του AfD στην περιοχή της ανατολικής Σαξονίας. Ο Έρμερ έχει μάλιστα το δικό του ρεύμα στην περιοχή, πολλοί τον θεωρούν άνθρωπο της πράξης. Σε αντίθεση με ό,τι πιστεύουν πολλοί υποστηρικτές του AdP, για τον Έρμερ τα ΜΜΕ δεν είναι απαραίτητα εχθροί. Το ίδιο ισχύει και για τον Πόγκενμπουργκ, ο οποίος γνωρίζει ότι χωρίς προβολή από τα ΜΜΕ δεν έχει καμιά πιθανότητα για εκλογικές επιτυχίες.

Ο Αντρέ Πόγκενμπουργκ ήταν επικεφαλής του AfD στο κρατίδιο της Σαξονίας-Άνχαλτ πριν αποχωρήσει από τους κόλπους του. Γνωρίζει καλά ότι η κίνηση αυτή ενέχει ρίσκο. «Για εμάς το ρίσκο είναι γνωστό, όπως και η αναγκαιότητα για αυτή την κίνηση», δηλώνει ο ίδιος. Πάντως στο AdP, από όσο φαίνεται, τα νέα μέλη προσχωρούν συνειδητά. «Ποιότητα αντί ποσότητας» (Κlasse statt Masse) είναι το αμφιλεγόμενο μότο τους. Ωστόσο βασική προϋπόθεση για την αποδοχή νέων μελών είναι η δέσμευση ότι αναγνωρίζουν τους θεσμούς της φιλελεύθερης δημοκρατίας. Σε κάθε περίπτωση στόχος του Πόγκενμπουργκ, όπως διατείνεται, είναι το AdP να πιάσει ποσοστά από 6% έως 9% στις ερχόμενες εκλογές. Όσο για την Ευρώπη δηλώνει: «Είμαστε υπέρ της Ευρώπης, αλλά όχι υπέρ της Ευρώπης υπό την παρούσα δομή». Κι όσο για το περίφημο «Dexit», δηλαδή μια αποχώρηση της Γερμανίας από την ΕΕ, είναι κι αυτή πάντα μια επιλογή για τα μέλη του AdP.

Γιεργκ Σούριγκ, dpa

Επιμέλεια: Δήμητρα Κυρανούδη

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ